קרב אחרון לסיכול ההסכם: הרוב הרפובליקני בסנאט ניסה הלילה שוב להעלות את הסכם הגרעין עם איראן להצבעה במליאה, כשבוע אחרי שמתנגדיו השתמשו במנגנון הפרוצדורלי הידוע כפיליבסטר כדי למנוע את נעילת הדיון ולסכל את ההצבעה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
הניסיון להתגבר על הפיליבסטר נכשל, מכיוון שרק 58 סנאטורים תמכו במהלך, שניים פחות מהרף הדרוש של 60 קולות. לקראת ההצבעה אתמול (שהיתה אמורה להיערך אחרי סגירת הגיליון) הבהירו הדמוקרטים כי גם הפעם יצליחו להשאיר את הפיליבסטר על כנו. מנגד, טענו הרפובליקנים כי יש לאפשר לנציגי העם האמריקני לערוך הצבעה רשמית על ההסכם.
תקופת הביקורת המיוחדת שניתנה לקונגרס כדי לבחון את ההסכם מסתיימת בסוף השבוע, ולאחר מכן יוכל הנשיא ברק אובאמה להתחיל ביישומו, לרבות באמצעות הסרת סנקציות אמריקניות. עם זאת, חלק מהרפובליקנים טוענים כי הממשל לא מילא אחר "החוק לביקורת גרעינית על איראן", מכיוון שלא מסר לידי המחוקקים את כל הסכמי הצד שנחתמו בין איראן לבין הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א). הרפובליקנים ציינו כי בכוונתם לתבוע את הנשיא בגין הפרות אלו, וחלק אמרו כי מבחינתם תקופת הביקורת תחל רק לאחר שיימסרו הסכמים אלו לעיונם. מנגד, למרות הניצחון הדמוקרטי בסנאט, בבית הנבחרים הצליחו מתנגדי ההסכם לסחוף אחריהם יותר מ־20 צירים דמוקרטים ולדחות את ההסכם על הסף ביום שישי. מדובר בהישג סמלי בלבד, מכיוון שללא שיתוף פעולה מצד הסנאט אין להחלטה תוקף מעשי, ומכל מקום יש צורך בשני שלישים בשני בתי הקונגרס על מנת לסכל את הסרת הסנקציות.
בד בבד, דיווחה שלשום רשת CNN כי 60% מהאמריקנים מאמינים כי איראן תפר את ההסכם, ו־64% מהנשאלים ציינו כי במקרה כזה על ארה"ב להגיב בתקיפה צבאית. 59% אחוזים מהנשאלים ציינו כי הם מאוכזבים מהתנהלותו של אובאמה מול איראן.
מחדשים קשרים עסקיים
כך או כך, ראש הארגון לאנרגיה אטומית של איראן, עלי אכבר סלחי, אמר אתמול כי מנכ"ל סבא"א, יוקיה אמאנו, צפוי להגיע לאיראן השבוע עם משלחת של מומחי גרעין. כזכור, יישומו של ההסכם מותנה באישור סבא"א כי איראן משתפת פעולה באופן מלא עם הפקחים. בינתיים נודע בשבועות האחרונים על כוונתם של תאגידים מסחריים ממגוון מדינות לפתח קשרי מסחר המשטר האיראני. בשבוע הבא צפויה להגיע למדינה משלחת של אנשי עסקים צרפתים על מנת לפתח קשרים בין חברות איראניות ליצרנית הרכב פיג'ו, לחברת הדלק טוטל ועוד.
אתמול גם נועד שר החוץ האיראני מחמד ג'וואד זריף עם מקבילו הסיני וואנג יי. בתום הפגישה אמר זריף כי הוא מעוניין בהגברת הנוכחות הסינית בארצו. "לאחר שההסכם ייושם, הסנקציות הבלתי חוקיות שהוטלו על איראן יוסרו ומספר רב של חברות סיניות יוכלו לשתף פעולה עם איראן", אמר זריף, שאף קרא לבייג'ין לעזור בייצוב האזור.