דו"ח מבקר המדינה מציג ליקויים משמעותיים בהיערכות מערך התחבורה לשעת חירום – עד כדי סכנת חיים.
המבקר קובע כי קיימים ליקויים בכל הקשור למיגון מסילת הרכבת בקו שדרות-אשקלון עד כדי סכנת חיים במהלך צוק איתן. על פי הביקורת, למרות שהשינויים במציאות הביטחונית והתגברות האיומים על תווי המסילה החלו עוד לפני ההחלטה להקים את מסילת הרכבת, משרד התחבורה ורכבת ישראל לא התאימו את תכנון התוואי למצב הביטחוני.
מהמסמכים עולה כי את הדרישה למיגון תוואי המסילה העלה פיקוד הדרום עוד בשנת 2011, בעת שעבודות ההקמה היו בעיצומן. בעקבות הדרישה למיגון כונסו דיונים בין משרד התחבורה ורכבת ישראל ובין מערכת הביטחון וצה"ל, שהציגו את האיומים לאורך תוואי המסילה ודרשו מענה ביטחוני שיספק הגנה בקטע הנדרש. העלות המשוערת של הדרישה המקורית של פיקוד הדרום הייתה יותר מ-40 מיליון ש"ח, אולם לאחר דיונים רבים היא צומצמה, ומשרד הביטחון ומשרד התחבורה החליטו במשותף להסתיר את תוואי המסילה באמצעות נטיעת עצים בעלות של כ-15.7 מיליון ש"ח.
ביוני 2014 כתב מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף במיל' דן הראל, למנכ"לי משרד התחבורה והרכבת, לסגן ראש המועצה לביטחון לאומי ולמזכיר הצבאי של ראש הממשלה כי קו הרכבת מתל אביב לבאר שבע הוקם "ללא מימוש המלצות המענה הבטחוני כפי שהנחה צה"ל את רכבת ישראל לפני שנתיים".

שר התחבורה ישראל כץ בתוואי הרכבת // צילום: דודו גרינשפן
בתשובת הרכבת צוין כי הרכבת היא גורם תפעולי והיא פועלת בהתאם להנחיות הגורמים המוסמכים. עוד הסבירה הרכבת כי אין הגדרה ברורה לגורם אחראי בסוגיה הרלוונטית ואין גורם אחד שתפקידו לראות את התמונה הרחבה, להיות אחראי לפתרון ולוודא שכל המעורבים נרתמים להשגתו.
אלא שלטענת המבקר, למרות הביקורות ההתכתבויות והסיכומים, "הייעור הביטחוני בקטע מסוים אינו מגן כנדרש, ויש לפעול מידית לפתרון החלופי שיספק את הפתרון הטוב ביותר בזמן הקצר ביותר". משרד מבקר המדינה מעיר לרכבת ישראל, למשרד התחבורה, למשרד הביטחון ולצה"ל כי ההתמהמהות ביישום פתרונות המיגון וההסתרה שנקטו גרמה נזק לנוסעי קו הרכבת אשקלון-שדרות ופגעה בשגרת חייהם שלא לצורך.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "במהלך תכנון תוואי הרכבת, הוגדר על ידי מערכת הביטחון הצורך למגן את הקו בתוואי הסמוך לרצועת עזה. האחראיות לתכנון, מימון ומימוש פתרונות המיגון הוטלה על רכבת ישראל בכפוף לאישור הפתרונות המוצעים על ידי מערכת הביטחון. מערכת הביטחון נכונה לסייע ככל הנדרש באיתור פתרונות אלטרנטיביים להשלמת המיגון בתוואי הדרומי".
לא רק הרכבת
דו"ח המבקר מתייחס גם לתפקוד גופי התחבורה במבצע צוק איתן ובעת סופת השלגים החריגה שהתרחשה לפני כשנתיים, ובה נסגרו נתיבי תחבורה מרכזיים ושובשה תנועת כלי הרכב הפרטיים והציבוריים.
"במצבי חירום מלחמתיים או במצבי חירום שאינם מלחמה, חשוב ששירותי התחבורה יהיו נגישים ושגופי התחבורה השונים ייתנו שירות שיענה על צורכי הציבור", נכתב בדו"ח, "כמו כן חשוב לבנות את תשתיות התחבורה כך שייפגעו כמה שפחות. אם נפגעו יש לתקנן במהירות כדי לאפשר תנועה סדירה ככל האפשר של כוחות הביטחון, גופי ההצלה, כוחות הסיוע ומובילי המטענים, הציוד והתרופות, וכן כדי לאפשר ככל האפשר תנועה חופשית של אזרחים ובמידת הצורך פינוי מהיר שלהם מאזורי סיכון".
המבקר מצא כי יש מחסור בנהלים לטיפול באירועי חירום ואין גורם שבסמכותו לנהל את הסיוע האזרחי במצב חירום שאינו מלחמה. שלא כמו במצבי חירום צבאיים, אין נהלים המסדירים את אופן הפעילות של מפעילי התחבורה הציבורית ואת רמת השירות הנדרשת מהם במצבי חירום שאינם מלחמה הנובעים מפגעי טבע קשים, כגון סופת שלגים ורעידת אדמה.
המבקר בדק ומצא עוד כי "בשנת 2010 הטילה ועדת השרים להיערכות לרעידות אדמה על נתיבי ישראל את האחריות הכוללת לבדוק את עמידותם של גשרים וחיזוקם והכנת תיקי גשרים הכוללים פתרונות אפשריים להסדרת התנועה בגשרים ובמחלפים שייפגעו. אף על פי שחלפו מאז כמעט חמש שנים, נתיבי ישראל טרם הוציאה אל הפועל את החלטות הממשלה בכל הנוגע להכנת תיקי גשרים".
בנוסף, המבקר גילה כי משרד התחבורה אינו מאפשר לנתיבי ישראל גישה למאגרי המידע של משרד הרישוי ולמעשה מונעים מהם רישום ציוד מכני הנדסי לשימוש אזרחי וניהולו בשעת חירום. לטענת המבקר, רישום יכול היה לזרז את חזרה החיבור מחדש למקומות שנותקו מרשת החשמל בשל סופת השלגים.

הכניסה לירושלים חסומה בשל השלג // צילום: דודי ועקנין
לפני כחודשיים ענתה עיריית ירושלים למשרד מבקר המדינה כי בעקבות אירוע הסופה הקימה צוות ייעודי לבחינת הלקחים, והדבר בא לידי ביטוי בחורף האחרון שבו הופעל מערך החירום שלוש פעמים. באגד הסבירו למשרד המבקר כי במצבי חירום שאינם מלחמה, החברה פועלת בהנחיית משרד התחבורה ועל פי המצב והצרכים בשטח. מנהל אגף התנועה באגד הציג מצדו משרד מבקר המדינה כמה בעיות שעלו בסופת השלגים. במשטרה מציינים כי מרכז השליטה של אגף התנועה היה בשיפוץ, דבר שהקשה לנהל את האירועים ולקבל תמונת מצב מדויקת. המשטרה הוסיפה כי הפיקה לקחים ויצרה ממשק עבודה בין אגף התנועה ומשרד התחבורה, ונציג משרד התחבורה מתעדכן באופן שוטף ומעביר את העדכונים לכלל גורמי התחבורה.
משרד התחבורה הודיע כי בהמשך השנה תסתיים הכנת נוהל לשעת חירום. כן הוחלט כי חדרי המצב של הרשות הארצית לתחבורה ציבורית יפעלו באזור הגאוגרפי הרלוונטי. הנהלת נתיבי ישראל מסרה בתגובה כי כמה ימים לאחר שיא הסופה נעשתה הפקת לקחים ובשנה שעברה פעלה נתיבי ישראל לתיקון הפערים. "עוד לפני פרסום דו"ח המבקר הטמיעה החברה נהלים ושיטת הפעלה ייחודית שהוכיחו את עצמם כיעילים בסערה החורפית בחודש פברואר 2015".
גם רשות התעופה האזרחית תחת ביקורת
המבקר מותח ביקורת גם על רשות התעופה האזרחית על הפעלת נמל התעופה עובדה בזמן מבצע צוק איתן לאחר שחברות תעופה זרות סירבו להגיע לנמל התעופה בן גוריון. לדברי המבקר, לא הופעל אף נוהל המתייחס להפעלת הנמל בעובדה.

נמל התעופה עובדה // צילום: יהודה בן יתח
נמל התעופה בעובדה פעל במשך יממה אחת בלבד במהלכה עברו בשדה 3,115 בני אדם.הפעלת השדה נתקלה בקשיים תפעוליים ונוצרו עומסים חריגים שעיכבו נוסעים שעות רבות בשל היעדר היערכות מתאימה. צוות בדיקה של משרד התחבורה מצא כי לא מונה גורם שיופקד על ניהול המצב, לא נפתח חדר פיקוד קדמי, תכנון הפעלת השדה לא התאים לציפיות והעברת הנוסעים מנמל התעופה בן גוריון אל עובדה בלא שעברו בידוק ביטחוני הייתה שגויה והובילה לעיכובים ופגיעה קשה בשירות.
רשות שדות התעופה הודיעה למבקר המדינה כי אימצה את המלצות צוות הבדיקה וכי עד הקמת נמל התעופה רמון בתמנע יוגבל מאוד מספר המטוסים שיופנו בשעת חירום מנתב"ג לשדה עובדה, עקב עמדות חנייה מוגבלות וגודל הטרמינל. בנוסף, בוחן המשרד את האפשרות להפיכת שדה התעופה רמת דוד כנמל תעופה בין-לאומי נוסף שיוכל להוות שדה חלופי לנתב"ג.
ממשרד התחבורה נמסר כי לאחרונה הוקם אגף חירום שמטרתו תאום וקביעת סדרי עדיפויות בפעילותן של הרשויות הייעודיות של המשרד. "האחריות על הגנה מפני איומים מעבר לגבול מוטלות על צה"ל ומערכת הביטחון ולא על משרד התחבורה והגופים הכפופים לו וזאת במסגרת תקציב הביטחון. משרד הביטחון וצה"ל הם לא גוף מנחה אלא אחראים לביטחון. לא מקובל שיתנערו מאחריותם למיגון הרכבת מנימוקים תקציבים", נמסר ממשרד התחבורה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו