מי שעוקב אחרי התקשורת הממוסדת באיראן מאז הושלם הסכם הגרעין ב־14 ביולי, יכול לשים לב למוטיב חוזר: תחושה של חגיגת ניצחון. הדיווחים מדגישים שוב ושוב כי מדובר בהישג אדיר של הרפובליקה האיסלאמית, המקבע את מעמדה כמעצמת־על שהצליחה לכופף את ידי הקהילה הבינלאומית.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מסקירה של מכון ממרי, שעוקב אחרי התקשורת במזרח התיכון, ניכר כי בשבועות האחרונים איראן מתגאה בעמידתה האיתנה בנוגע להסכם, וכן בהכרת המעצמות בחוסר התוחלת של הסנקציות והאופציה הצבאית.
כך אפשר להסיק, למשל, מפרסום שהופיע ב־15 ביולי באתר המזוהה עם משמרות המהפכה. אותו אתר טען כי נכונות ארה"ב למו"מ עם איראן מעידה שלטהרן מעמד דומה לזה של וושינגטון.
"המלחמות בקוריאה, בווייטנאם, בעיראק ובאפגניסטן והפצצת הירושימה ונגסאקי... מראות כי באופן מסורתי אמריקה סולדת מדיפלומטיה", נכתב.
אלא שמגמה זו אינה תקפה "כאשר מדובר במעצמות שוות ערך": האתר מקביל בין העדפת ארה"ב לקדם דיאלוג עם בריה"מ בזמן המלחמה הקרה לבין העדפתה לפתור את סוגיית הגרעין באמצעות שיחות. "המסקנה המתבקשת", מסכמים שם, "היא שארה"ב מעדיפה לנהל מו"מ אך ורק כשמדובר במעצמות שעוצמתן זהה לשלה".
פרסומים ברוח זו מופיעים גם בדברים שכתב איש משמרות המהפכה ידוללה ג'וואני, המשמש עוזר בכיר למנהיג העליון עלי חמינאי, בביטאון
של ארגונו. "בשנים האחרונות ארה"ב לא היתה מסוגלת לתקוף באיראן ולא אזרה די אומץ כדי להוציא תקיפה כזאת אל הפועל", טען והוסיף כי "האמריקנים והציונים איימו שוב ושוב לתקוף את איראן, אך בגלל החששות הכבדים ממלחמה אפשרית איתה - לא מימשו את איומיהם. לכן האמריקנים הודיעו כי יש לפתור את הסוגיה האיראנית באמצעות דיפלומטיה בלבד". ג'וואני מאמין כי "האמריקנים המשיכו לאורך השנים לאיים בתקיפה צבאית, אף שהיה נהיר להם, לעם האיראני ולאחרים כי האיום היה בבסיסו אמצעי לוחמה פסיכולוגית. אמריקה מעולם לא התכוונה ברצינות לפתוח זירת לחימה נוספת במערב אסיה".

"אגרוף" איראני עשוי כלי מלחמה
הוא אף מתייחס בביטול להתבטאויות האמריקניות, שלפיהן גם לאחר הסכם וינה האופציה הצבאית עדיין נמצאת על השולחן.
דוגמאות נוספות: ב־24 באוגוסט עמוד הבית של חמינאי העלה איור של "אגרוף הברזל" של איראן - המורכב ממטוסים, מטילים, מספינות ומטנקים - שנוצר תודות להסכם. "אלה שהטילו סנקציות עלינו אתמול גוססים כיום, משום שאיראן הפכה למעצמה הצבאית החזקה באזור", נכתב ליד האיור.
מלבד זאת, ב־30 באוגוסט אמר שר ההגנה האיראני חוסיין דהקאן שאיראן זכתה למעמד מפני ש"מעצמות העל נכנעו" ולא יכלו לה, לנוכח עקשנות האייתוללות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו