אירופה מאוימת: אבנים על שוטרים ביוון, בריחה המונית בהונגריה

ביוון התעמתו מאות פליטים עם המשטרה באחד האיים, בהונגריה הצליחו להימלט מאות ממתקני שהייה • מאות מנסים להגיע ברגל לגרמניה • רה"מ הונגריה: "עוד נהפוך למיעוט באירופה" • בריטניה הודיעה כי תקלוט כמה אלפי פליטים בשטחה

שוטרים הונגרים מנסים למנוע בריחה נוספת // צילום: רויטרס // שוטרים הונגרים מנסים למנוע בריחה נוספת

אי הסדר באירופה צובר תאוצה. כ-200 פליטים לא רשומים, שניסו לעלות על סירה באי היווני לסבוס, התעמתו עם שוטרים ויידו לעברם אבנים. "כ-200 פליטים ניסו להגיע למעבורת בנמל והם נהדפו על ידי כוחות הביטחון ושוטרי משמר החופים המקומי", סיפר מפקד הכוחות בשטח. 

כמה שעות לאחר מכן, פליטים שנמצאים בתחנת הרכבת ביסקה בהונגריה איימו כי הנשים והילדים בקבוצה יחלו לעזוב את המקום ולעבור רגלית לגרמניה, לאחר שממשלת הונגריה לא אפשרה את יציאת הרכבות. בתחנת הרכבת בבודפשט עזבו מאות פליטים את התחנה והחלו בצעדה לעבר גרמניה, לאחר שגם עליהם נאסרה העלייה לרכבות. 

עוד דווח בהונגריה כי מאות פליטים הצליחו לברוח ממתקן שהייה משני מתקני שהייה, אחד במרכז המדינה והשני על הגבול עם סרביה. בשני המקרים התבצע מרדף אחריהם. הפרלמנט ההונגרי העביר היום שורה של חוקים המאפשרים אכיפה בלתי מתפשרת והענשה של פליטים שלא נכנסים למדינה על פי חוק. 

מוקדם יותר היום, הודיע ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון כי ארצו החליטה לקלוט כ-4,000 פליטים סורים. קמרון הסביר כי הצעד יקל במעט על הונגריה, יוון ואיטליה. 

"נהפוך למיעוט" 

החשש של ראשי מדינות אירופה מזרם הפליטים הולך וגובר, וכעת ישנם קולות אשר מציינים את החשש הדמוגרפי והשתלטות האיסלאם על אירופה. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבאן מזהיר היום כי זרם הפליטים המוסלמים לאירופה מאיים על השורשים הנוצרים של היבשת, וכי הדבר יותיר את הדת הנוצרית מיעוט באירופה. בטור שכתב לעיתון גרמני ציין כי ארצו מוצפת בפליטים, רובם מוסלמים, כאשר "לאירופה יש שורשים נוצרים". "אנחנו חייבים לזכור", כתב אורבאן, "שכל הפליטים שמגיעים לכאן גדלו תחת דת אחרת, ומייצגים תרבות אחרת לגמרי." אובראן הזהיר עוד כי אירופה תתקשה לתחזק את השורשים הנוצרים שלה. 

מוקדם יותר היום הזהיר ראש ממשלת הונגריה כי זרם המהגרים לאירופה הוא בלתי נגמר, ואם האיחוד האירופי לא יגן על גבולותיו – עשרות מיליוני נוספים יגיעו לשטחי אירופה, כך אמר היום ראש הממשלה בראיון לתוכנית רדיו בהונגריה. 

"המציאות היא שאירופה מאוימת להיות מוצפת על ידי מאסות גדולות של פליטים, עשרות מיליונים יכולים להגיע לאירופה. עכשיו אנחנו מדברים על מאות או אלפים, אבל בשנים הקרובות יגיעו מיליונים. אין לזה סוף", אמר אורבאן. "פתאום נהפוך להיות מיעוט ביבשת שלנו", הדגיש ראש הממשלה, כאשר הוא דורש מהאיחוד האירופי לעשות משהו בנידון: "אנחנו חייבים להראות חוזק ולשמור על הגבולות שלנו."

 

כבר לא רק סכנה למטבע

מאז מלחמת העולם השנייה לא ידעה אירופה מספר כה גדול של פליטים. 107,500 נכנסו באופן בלתי חוקי לאירופה רק בחודש יולי, לעומת 70 אלף בחודש הקודם. המספר בכל חודש רק עולה. גרמניה צריכה להתמודד השנה עם 800 אלף בקשות מקלט, פי ארבעה יותר מאשתקד. ואירופה - היא לא יודעת כיצד להתמודד. בעיקר כשמעבר למספרים, הבעיה היא גם מוצאם של הפליטים.

אירופה בנתה את האיחוד כדי להביא שלום ויציבות לגבולותיה. היא לא הביאה בחשבון שמעבר לבועה האירופית יימשכו המלחמות, ואלה יביאו לשעריה גם פליטים. אירופה גם לא הצליחה לייצר מדיניות חוץ אחידה. גם פנים. בסוגיית הפליטים - האיחוד מפולג. מאז ימי הקומוניזם לא היתה אירופה כה מפולגת בין מזרח (לסגור שערים) למערב (סולידריות, גם אם מוגבלת).

צריך לזכור כי הפעם לא מדובר במהגרים כלכליים. הפעם מדובר בכאלה הנמלטים מאזורי קרבות. בפליטים. פליטים מסוריה, מעיראק, מאפגניסטן. מאות אלפים הנמלטים מדאעש, מאסד, מסונים, משיעים. מהמזרח התיכון החדש והמבטיח. אנגלה מרקל צדקה כשהצהירה כי בעיית הפליטים חמורה הרבה יותר מהמשבר היווני ומיציבות אירופה. הפעם לא מדובר ביציבות המטבע, הפעם מדובר ביציבות היבשת.

זה לא פשוט כי הפליטים יוצרים בעיה משפטית (החוק הבינלאומי מחייב להעניק להם טיפול הולם), בעיה מוסרית (ערכי אירופה), בעיה דתית (אירופה הנוצרית אינה ששה לשנות את צביונה), בעיה דמוגרפית, אבל גם בעיה לאומית. גם הלאומיות האירופית עומדת למבחן.

האיחוד במערומיו

סיפור הפליטים מציג את האיחוד במערומיו. אחרי שהמשבר היווני עירער את יסודות גוש היורו, בא משבר הפליטים ושם בסימן שאלה גדול את אמנת שנגן. הגבולות הפתוחים של 29 מדינות עומדים פתאום בסימן שאלה. אזרחי מדינות מזרח אירופה, שנהנו כל כך מאותם גבולות פתוחים כשהתנתקו מציפורני הקומוניזם (זוכרים את תמונות הפליטים ההונגרים בגרמניה בעידן סתיו העמים?), היו מעדיפים היום לסגור את השערים. שימו לב לאירוניה. אירופה ביטלה את הגבולות, אך היום בונה חומות. הונגריה, בולגריה, ספרד ויוון - כל אחת מהן עמלה בעבר או עמלה היום על חומה חוסמת מהגרים.

אבל גם בצרפת, בבריטניה, בסקנדינביה ובמדינות הבלטיות אף אחד לא שש לארח פליטים חדשים, ובוודאי לא כאלה המגיעים מהמזרח התיכון. בכלל, באופן פרדוקסלי בניית האיחוד דווקא תרמה להתעוררות הלאומיות. אתה קודם כל צרפתי או גרמני, ורק אחר כך אירופי. כנ"ל לגבי כל שאר החברות.

הפליט אשר מגיע ממקום אחר, ובעיקר מתרבות אחרת, מאיים על האיחוד האירופי. זוכרים כיצד צרפת וגרמניה הנוצריות לא התלהבו מהצטרפות טורקיה המוסלמית לאיחוד? אז מדוע להוסיף עוד מוסלמים ליבשת? מנהיגים במזרח אירופה לא פחדו להגיד את זה בקול רם. ראש ממשלת הונגריה דיבר בקול רם על "איום על אירופה הנוצרית".

מלחמת האזרחים המזעזעת בסוריה גבתה יותר מ־200 אלף קורבנות והפקירה 4 מיליון פליטים. אלה מספרים מזעזעים. שני שלישים מהם נמצאים בירדן, בטורקיה ובלבנון. חלומם של הפליטים הוא להגיע לאירופה. באירופה מתכננים פתרון של מכסות, אבל בינתיים נראה יותר שכל מדינה תחליט עצמאית.

בינתיים, נותרה כאן שאלה אחת גדולה בסיפור הזה. היכן מדינות ערב? היכן הסולידריות הערבית? היכן המיליארדים של סעודיה? של קטאר? של האמירויות? מיליוני פליטים סורים נמצאים היום בירדן, בלבנון ובטורקיה, אבל עוד מאות אלפים נמצאים כבר ביבשת אירופה. אנחנו יושבים היום על חבית חומר נפץ.

צריך גם לזכור כי התמונה המזעזעת של הילד המסכן שגופתו נפלטה לחוף בטורקיה גרמה לחמלה, אבל לא בטוח שגם לסולידריות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר