האם קופות החולים מגבילות את בחירת ביה"ח הפסיכיאטרי?

קופ"ח כללית ומאוחדת מציינות כי אשפוז פסיכיאטרי יהיה בהתאם למקום מגורי המטופל - ובכך מונעות ממנו את זכות הבחירה

אילוסטרציה  //  צילום: GettyImages // אילוסטרציה ,
אילוסטרציה // צילום: GettyImages // אילוסטרציה

האגודה לזכויות החולה בדקה וגילתה כי הנחיות של משרד הבריאות לא מיושמות במלואן במסגרת הרפורמה בבריאות הנפש. לפי ההנחיות, לסובלים ממחלות נפש הזכות לבחור באיזה בי"ח פסיכיאטרי יתאשפזו, אולם משעברה אחריות על האשפוז הפסיכיאטרי לקופות החולים, עולה החשש כי אין הדבר כך.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

חוזר משרד הבריאות בנושא אשפוז פסיכיאטרי מאפשר למטופל לבחור את בית החולים שבו ירצה להתאשפז, אלא אם כן תפוסת המיטות עולה על 95 אחוזים. עם זאת, מבדיקה שערכה האגודה לזכויות החולה באתרי האינטרנט של הקופות, אחרי הרפורמה נמצא שקופות החולים כללית ומאוחדת מציינות כי האשפוז יהיה בהתאם למקום המגורים של המטופל - ובכך מונעות את הבחירה.

יו"ר האגודה לזכויות החולה, שמוליק בן יעקב, אמר כי "לא ייתכן כי עם החלת הרפורמה ומעבר התחום לאחריות קופות החולים, חלק מהקופות ימנעו מהמבוטחים פגועי הנפש את זכותם לבחור את ביה"ח הפסיכיאטרי שבו הם מעדיפים להתאשפז. מדובר בפגיעה באחת מקבוצות האוכלוסייה החלשות ביותר בישראל, שברוב המקרים אינה מודעת לזכויותיה, לא כל שכן אינה יכולה להילחם למימושן".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "עיקר המצבים של אשפוז פסיכיאטרי הם אשפוזים דרך המיון, ובהם אין הקופה יכולה להגביל את המבוטח להסדרי בחירה מוגדרים. לא ידוע לנו על מקרים שבהם ביה"ח היה בתפוסה של 95% ומטה, והמטופל סורב על ידי ביה"ח או הקופה, וזאת גם לאחר בירור שנעשה מול שירותי בריאות כללית. תלונות מעטות שהגיעו למשרד עסקו במקרים שבהם היתה תפוסה מעל 95% או שהאשפוז היה בכפייה - וביקשו בכל זאת להתאשפז מחוץ לאזור המגורים".

מקופ"ח כללית נמסר: "בשטח אנו נוהגים לפי הנוהל של משרד הבריאות כאשר יש בקשה כזו. האתר שלנו יעודכן בהתאם". במאוחדת הגיבו ואמרו: "כיום מאוחדת אינה מגבילה חולים בפניות לבתי חולים פסיכיאטריים. בכל מקרה, מאוחדת תפעל בהתאם להסדרי הבחירה כפי שקבוע בחוק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר