בדקנו: איזה דבש הוא הטעים ביותר בישראל?

זהב טהור: 36 טועמים נרתמו למשימה הסמיכה, טבלו ב־10 צנצנות דבש והכתירו את הזוכה בתואר "הדבש של ישראל"

"על הדבש ועל העוקץ". הדבש הטוב ביותר, צילום: Getty Images

על הדבש ועל העוקץ, על המר והמתוק"... כך כתבה נעמי שמר ז"ל. ישראל היא באמת ארץ זבת חלב ודבש, ויצאנו לבדוק איזה דבש טעים יותר ממגוון משווקים, משקים וכוורות ומה אנו יודעים על הסגולות הבריאותיות והרפואיות שלו.

1. דבש הדרים טהור של מכוורת אופיר, אלון הגליל

ציון: 9.5

הדבש סמיך ובמרקם חולי, ולכן לחלק מהטועמים היתה רתיעה כשהרימו את הכפית מהצלוחית, אבל כשטעמו את הדבש - הופתעו והביעו התלהבות. 

בין התגובות: "לא קונבנציונלי", "מחוספס אך מצוין" ו"טעם מיוחד שמשאיר טעם של עוד" 

מחיר: 50 ש' ל־1 ק"ג . להשיג במכוורת אופיר באלון הגליל

דבש מכוורת אופיר // צילום: יהושע יוסף

 

2. דבש טהור מפרחי הדרים Ptora, משווק על ידי משק תמיר, מושב שדה משה 

ציון: 8.5

דבש מתוק וטעים. לדברי הטועמים, הטעם פירותי ומצוין, אך המרקם קשה וסמיך מדי.

מחיר: 19.90 ש' ל־250 גרם. להשיג ברשת ספייסס 

דבש משק תמיר // צילום: יהושע יוסף

 

3.  דבש טהור מפרחי בר של מגה, תוצרת עין חרוד מאוחד

ציון: 8.5

הדבש מתוק, בעל מרקם נעים וצבע יפה. לדברי הטועמים, מדובר בדבש קלאסי. רבים ציינו כי הטעם לא מתחכם אלא מוכר וטוב.

מחיר: 36.90 ש' ל־1 ק"ג. להשיג ברשת מגה

דבש מגה // צילום: יהושע יוסף

 

 

4.  דבש טהור מפרחי מרווה וקורנית של מכוורת שי ספקטור, כפר רות

ציון: 8

הדבש בעל טעם פירותי, מרקם נעים ושקיפות טובה. לדברי הטועמים, הוא טעים מאוד ועדין במתיקות, אבל מדובר בדבש פשוט שלא משאיר טעם מיוחד בפה.

מחיר: 44-42 ש' ל־650 גרם. להשיג במכוורת שי ספקטור בכפר רות.

 

מכוורת שי ספקטור // צילום: יהושע יוסף

 

5.  דבש טהור הדרים ואקליפטוס מסידרת אוצרות הטבע של יד מרדכי

ציון: 7.5

הדבש טעים, אך חלק מהטועמים ציינו כי הוא מתוק מדי עד כדי השארת  תחושת מחנק בשל מתיקות יתר". 

מחיר: 46.90 ש' ל־800 גרם. להשיג ברשת טיב טעם וברשת קסטל.

יד מרדכי // צילום: יהושע יוסף

 

 

6. דבש טהור מפרחי בר של רמי לוי שיווק השקמה

ציון: 7.5

דבש מתוק, ולדברי הטועמים, מדובר בטעם לא מיוחד וסביר בלבד. חלק ציינו שיש תחושה של דבש תעשייתי.

מחיר: 12.5 ש' ל־350 גרם

להשיג ברשת רמי לוי. הדבש מיוצר ע"י חברת אפידבה ברומניה.

דבש רמי לוי // צילום: יהושע יוסף

 

 

7.  דבש טבעי מפרחי שדה של שופרסל

דבש מתוק. לדברי הטועמים, מדובר בטעם "נחמד וסביר במתיקות", אך יש תחושה של דבש תעשייתי. 

מחיר: 38.90 ש' ל־1 ק"ג

להשיג ברשת שופרסל. הדבש מיוצר ע"י חברת אפידבה ברומניה. 

דבש שופרסל // צילום: יהושע יוסף

 

 

8. דבש טהור מפרחי בר של "המותג", תוצרת עין חרוד מאוחד

ציון: 6.5

הדבש מתוק ונוזלי. לדברי חלק מהטועמים, הוא טעים אבל משאיר תחושה בפה של מתיקות יתר והמרקם נוזלי מדי. יש שציינו כי מדובר בדבש שבלוני ולא מיוחד המרגיש קצת תעשייתי.

מחיר: 17.90-16.90 ש' ל־350 גרם

להשיג ברשתות ויקטורי, סופדוש, מחסני השוק ועוד.

דבש "המותג" // צילום: יהושע יוסף

 

 

9. דבש מפרחי דרדר של משק דבורים לין, כפר בילו

ציון: 5.5

דבש מתוק וצפוי מדי. לחלק מהטועמים הפריע שהצבע לא צלול, והם ציינו כי הטעם לא ייחודי וכי מדובר בדבש בעל טעם סביר ולא יותר מזה.

מחיר: 55-45 ש' ל־1 ק"ג 

להשיג בחנויות טבע, במעדניות ובאתר של משק לין.

דבש משק לין // צילום: יהושע יוסף

 

 

10.  דבש טהור מפרחי חורש התבור של משק בן זאב, מושב שדמות דבורה

דבש בעל צבע יפה ומרקם טוב, אך לדברי הטועמים, משאיר טעם לוואי בפה אחרי שהמתיקות נעלמת.

מחיר: 50 ש' ל־1 ק"ג 

להשיג במרכז המבקרים דבורת התבור במושב שדמות דבורה ובאתר דבורת התבור.

דבש משק בן זאב // צילום: יהושע יוסף

 

 

סגולות אין סוף

הצריכה השנתית בישראל עומדת על כ־4,000 טונות דבש - 40 אחוזים נצרכים בחגי תשרי. כל דבורה מייצרת בממוצע רק חצי כפית דבש, אז דמיינו כמה יצורים קטנים נדרשים כדי לעמוד במשימה הלאומית - לייצר דבש לצריכה. 

ד"ר אסתר מנחם, נטורופתית ורכזת תחום הנטורופתיה בכללית רפואה משלימה, מציינת כי לדבש סגולות בריאותיות ורפואיות וכי הוא חיוני לתפקוד המוח. "הדבש גורם לגוף להפריש אנדורפינים ולכן הוא מסייע בהפחתת כאבים ומשפר מצב רוח. יש בדבש כמות נכבדה של מינרלים נוגדי חמצון, כולל פרופוליס, שמונע זיהומים בדרכי הנשימה". 

על פי הרפואה הסינית, הדבש מחמם ומלחלח מעיים ולכן עוזר בבעיות של עצירות. הוא אנטי־בקטריאלי ובשימוש חיצוני מרפא פצעים וכוויות. בקוסמטיקה הוא נחשב למנקה ולמזין את העור. ומתברר שיש גם הבדלים בין סוגי הדבש מבחינה בריאותית. "הכהים יותר מכילים יותר מינרלים כמו ברזל ומגנזיום, לרוב מקורם בפרחי אבוקדו ואיקליפטוס", מסבירה מנחם, "דבש איקליפטוס מחטא יותר ומסייע במקרים של מחלות בדרכי הנשימה. הבהירים מקורם בפרחי הדר והם עניים יחסית במינרלים".

באשר לערך התזונתי, מתברר כי הדבש מכיל פרוקטוז וסוכרוז בצורה חופשית בניגוד לסוכר. לדברי חלי ממן, מייסדת קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, "זה לא סתם שהדבש נבחר לממתיק האולטימטיבי של שנה שנפתחת. הוא מכיל גם נוגדי חמצון וחומרים אנטי־דלקתיים ובעל ערך גליקמי נמוך. הדבש מתוק יותר מהסוכר ויכול לשמש תחליף בבישול ובאפייה. אם תשאלו אותי, אני מעדיפה להשתמש בחצי כפית דבש במקום בסוכר היכן שאפשר".

חשוב לשים לב שלתינוקות עד גיל שנה אסור לאכול דבש בגלל הרעלן בוטוליזם, שגורם לשיתוק השרירים אצל תינוקות ואף למוות. לכן דבש טהור, עוגות דבש וכל דבר עם דבש מחוץ לתחום של ילדים מתחת לגיל שנה.

דבש איכותי הוא דבש שלא עבר חימום. דבש כזה נוטה להתגבש עם הזמן בטבעיות. כדי להחזירו למצב נוזלי, מומלץ להניח את צנצנת הדבש בכלי עם מים חמימים. לדברי אחד הכוורנים, "יש יצרנים שאוהבים לחמם את הדבש. החימום הופך אותו לנוזלי, צלול ובעל מראה יפה וכך נוח לשווקו, אך למעשה החימום הורס את הוויטמינים ואת היתרונות הבריאותיים שבדבש". יש כוורנים שנוהגים להוסיף מי סוכר לכוורות כדי שהדבורים ייזונו ממי הסוכר, ובכך להעלות את כמות הייצור של הדבש ואת הרווחים בהתאם. 

אז מהו הדבש הטעים בישראל? טעמנו דבש מבית היוצר של מגוון משווקים וכוורות. הטעימות היו עיוורות. לקבוצת הטועמים, שמנתה 36 איש, לא היה מושג איזה דבש שייך לאיזו חברה. להלן התוצאות. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר