ראוי למאכל אדם

במטבחי חברת צ'מפיון פט־פוד בקנדה מייצרים מזון לבעלי חיים מחומרי הגלם הטריים, הבריאים והטבעיים ביותר שאפשר למצוא • מהאוכל הזה אפילו שליחנו לא התנגד לטעום • מסע בקערה

מגנט תיירותי מרכזי. הרי הרוקי המרהיבים // צילום: יורם אבגר // מגנט תיירותי מרכזי. הרי הרוקי המרהיבים

הכותרת "אכול כמו הכלב שלך", שניתנה לארוחת הצהריים הראשונה שלנו באדמונטון, בירת חבל אלברטה שבקנדה, לא נשמעה מפתה. גם כמי שמגדל כלבים וחתולים זה שנים ומודע לאנושיותם, אף פעם לא חשקתי לאכול את מה שהם אוכלים.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

החששות התבדו, כשעל השולחן ניצבו מנות מצוינות שהורכבו מירקות טריים, שלל פירות ובשר משובח. כולם, מתברר, משמשים חומרי גלם להכנת מזון לחיות מחמד. 

הגעתי לכאן עם קבוצה מדליקה של בעלי חנויות לחיות מחמד מרחבי ישראל, כדי להתרשם מתהליך הייצור של מזון לכלבים וחתולים מסידרת Acana (קיצור של אלברטה וקנדה) ו־Orijen של צ'מפיון פט־פוד, חברת ענק שקיימת 30 שנה, המייצאת מזון ל־77 מדינות וזוכה לאמון אוהבי חיות בעולם. בישראל משווקים מוצריה על ידי חברת ביופט. 

העיר אדמונטון עצמה, שבה שוכן הפרלמנט המקומי, אינה משופעת באטרקציות עבור התיירים. עם זאת, יש המתגאים במרכז הקניות הנחשב הגדול בצפון אמריקה, "קניון ווסט אדמונטון", הכולל בתוכו פארק מים, מתחם החלקה על הקרח, אולם באולינג, מגרש מיני גולף, מסעדות ובתי קפה ומאות רבות של חנויות. בחבל נערכים פסטיבלי מוסיקה והופעות לרוב, בעיקר בערים קלגרי ואדמונטון.

חבל אלברטה שבמערב קנדה הוא גם פנינת טבע מרהיבה. הנהרות, האגמים, המישורים רחבי ידיים וכמובן הרי הרוקי האדירים, הם מוקדי המשיכה העיקריים של המקום ועיירות נופש ציוריות כמו באנף וג'ספר, השוכנות בשמורות טבע בחלקים שונים של הרוקי'ס, מציעות אפשרויות לינה, אירוח ואתרי קמפינג ומושכות תיירים רבים. בחורף הם מגיעים לחופשת סקי ובקיץ יוצאים לטרקים בין יערות, פסגות מושלגות, קרחוני עד ואגמי טורקיז מהממים, בתקווה לפגוש בכמה מהאיילים, עיזי ההרים, הסנאים והארנבים המסתובבים בשטח ולהימנע מהזאבים ומדובי הגריזלי.

לאכול מהטבע

אלברטה היא המפיקה הגדולה ביותר בקנדה של נפט גולמי וגז טבעי וכלכלתה נשענת על השניים, לצד החקלאות. האחרונה מבוססת על גידולי חיטה ועוד יותר על גידול צמחי קנולה לייצור שמן, הנראים מרחוק כפרחי החרדל הצהובים. בחוות ענק מגדלים כאן למאכל ביזונים, כבשים, עופות חופש מסוגים שונים ועוד.

בדרך לבלנדר. מסוע לירקות ופירות לפני המשלוח למטבחי צ'מפיון פט־פוד

הייצור החקלאי המפותח בסביבה מאפשר להשתמש בתוצרת מקומית טרייה, גם כשמדובר בייצור מזון לחיות מחמד. העופות, הבשר, הדגים, הביצים, הפירות, הירקות ואפילו עשבי התיבול המוכנסים לכופתאות מזון מגיעים למפעל באדמונטון ישירות מגידול מקומי, בחוות הנמצאות בפיקוח החברה. חומרי הגלם עוברים את תהליך העיבוד בתוך שלושה ימים לכל היותר, וכעבור יומיים נוספים המוצר המוגמר יוצא לדרך. 

בקרוב תפתח חברת צ'מפיון מטבחים גם בקנטאקי, ארה"ב, גם שם ייעשה שימוש בתוצרת החקלאית המקומית. עד שזה יקרה, פותחים בפנינו את המטבחים הענקיים באדמונטון. 

אנחנו למדים כי המזון המיוצר כאן מותאם ביולוגית לצורכי ההולכים על ארבע. כלומר, מובאת בחשבון האנטומיה של הכלב והחתול והעובדה שהם טורפים מטבעם, אך גם אוכלי כל (בעיקר הכלב). בטבע חיו אבותיהם מציד, אך השלימו את התזונה גם בצמחים מזדמנים ומכאן התוספת של פירות, ירקות ועשבי תיבול.

חופשיים לרעות בשדה הפתוח. חוות הביזונים באלברטה, קנדה  //  צילום: יורם אבגר

בבית הקירור הענק אנחנו צופים בתהליך המיון והשיווק של הפירות והירקות. 400 משאיות נכנסות לכאן מדי יום, עמוסות בסחורה טרייה. הפלפלים, הגזרים, הדלועים, המלפפונים, תפוחי האדמה, הבטטות ומגוון הפירות משווקים מאותו מקום ממש - גם לרשתות שיווק עבור צריכת בני אדם.

ליד מסוע ענק שעליו מתגלגלת תערובת של ירקות שטופים, עומד עובד המטבח ובהפרשי זמן קבועים, מוסיף פירות יער לתערובת. זו עולה למערבל ענק הטוחן הכל למחית, שתועבר למפעל ותשולב במרכיבים הבשריים. 

החלק הבשרי בכופתאות עשוי ממגוון סוגי בשר ביזון, עופות שונים, חזיר ודגים, בדגש על התאמה לתזונת החיה הטורפת בטבע. הרעיון הוא לספק את "הטרף השלם", כלומר לשלב בשר, חלקי פנים ועצמות ביחס דומה למתקיים בגוף הטרף וזה גם מייתר תוספת של ויטמינים ופחמימות למזון. הבשר, אגב, כמו כל חומרי הגלם האחרים, מבטיחים כאן, טרי (לא מוקפא) ואינו מכיל חומרים משמרים, הורמונים או תוספת מים. עוד השנה ייפתח מבנה חדש שישמש מרכז מחקר ופיתוח ומעבדות משוכללות.

בלדה לביזון

אנחנו מבקרים גם בחוות ביזונים, שבשרם נחשב כאן למעדן. הביזון הוא בהמה גדולה החיה בתנאים טבעיים בלבד. החווה היא סוג של ספארי רחב ידיים, מרופד בכרי עשב ירוק מאופק לאופק. עד הגעתם לפס הייצור, נראה שהביזונים חיים כאן לא רע. הם חופשיים לרעות בשטח הפתוח ורק רכב השטח של זוג הבוקרים הצעירים המארחים אותנו, מפריע את מנוחתם. 

אות לגאווה בחקלאות המקומית ולאמון שרוחשים לה, אפשר לראות בתמונות אותם החוואים, כמו שאר הספקים של חומרי הגלם, המופיעות על שקי האוכל של צ'מפיון. זאת לצד פירוט בשלל שפות של המרכיבים והערכים התזונתיים של המזון. בשל ריבוי המרכיבים הטריים, מצוין גם כן, חיי המדף של המוצרים מוגבלים יחסית ומגיעים ל־18 חודשים. 

מחירם של המוצרים אינו נמוך, אבל המארחים שלנו טוענים שבחשבון הכולל הוא משתלם. מזון מותאם ביולוגית, יכול לדבריהם להשביע ולספק את צורכי בעל החיים בכמות פחותה. הערכים התזונתיים הגבוהים יועילו גם לפרווה שלו, יעניקו לה ברק וימנעו נשירה. כמו כן, יסייעו למנוע את המחלות הנפוצות סוכרת והשמנת יתר. בני טיפוחיכם ישמרו בעזרתו על הגיזרה ועל הבריאות ואפילו היציאות שלהם ייראו הרבה יותר טוב. 

יש לציין כי החברה מתעקשת על ייצור עצמי בלבד והיא לא מייצרת עבור מותגים אחרים. כמו כן, היא אינה נעזרת במפעלים חיצוניים. כך, למשל, אין לה מזון בשימורים כי אין בבעלות החברה מפעל שימורים. 

הכותב היה אורח של חברת ביופט וצ'מפיון פט־פוד

•   •   •

ספירת מלאי | המפעל במספרים

• צ'מפיון מקבלת כ־180 אלף ק"ג ביום של סחורה טרייה.

•  וזה ההרכב המלא: 60 אלף ק"ג של עופות וביצי חופש, 45 אלף ק"ג דגים, 30 אלף ק"ג של בשר אדום מחוות חופש, 10,000 עד 20 אלף ק"ג פירות מגידולי בוסתן ו־6,000 ק"ג של ירקות גינה וצמחי תבלין. למידע: 

ביופט ישראל -  www.biopet.co.il 

אקנה - www.acana.com

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר