סוכנות ההימורים הספרדית LUCKIA בטוחה שהעונה שתיפתח בסוף השבוע נמצאת עמוק בתוך הכיס של אתלטיקו מדריד. קראתם נכון - לא ריאל, אתלטיקו. הרכש המצוין שהביא הקיץ דייגו סימאונה, בתוספת התוצאות המרשימות במשחקי ההכנה, מעניקים לקולצ'נרוס יחס נהדר של 1.33. אחריה ברשימת המועמדות, כנראה בשל הכספים שמזרימים הרוכשים החדשים, נמצאת ולנסיה עם יחס של 1 ל־9, כשבהמשך, לפי הסדר נמצאות אתלטיק בילבאו, סביליה, ויאריאל וריאל סוסיאדד, שזוכות ליחסים שנעים בין 18.00 ל־36.00.
אלופת "הליגה האחרת", הימורים על זהות הזוכה בליגה דמיונית שלא כוללת את ריאל מדריד וברצלונה, היא יוזמה חדשה שמטרתה להחזיר את העניין בהימורי הליגה הספרדית, שאיבדה מהתחרותיות שלה בשנים האחרונות.
נכון, אתלטיקו, ולנסיה ולה קורוניה הפתיעו פה ושם עם תואר אליפות, אבל ההיסטוריה מוכיחה שאלו הן רק אנקדוטות בשלטון הדו־ראשי של שתי הגדולות. לשם ההמחשה, העונה האחרונה שבה ריאל וברצלונה נשארו מחוץ לשני המקומות הראשונים היתה ב־2002, אז ראו השתיים את הגב של ולנסיה ודפורטיבו. אם זה לא מספיק, מאז 1947, כשבילבאו זכתה בתואר והקדימה את סביליה, ה"נס" הזה קרה רק עוד פעם אחת.

ברצלונה. אלופת אירופה וספרד - גם השנה? // צילום: אי.פי
"הליגה האחרת" הפך בשנים האחרונות לביטוי שגור בז'רגון הכדורגל הספרדי. "מאבק האליפות לא מעניין אותי, אני עסוק בענייני הליגה האחרת", אמר בסוף העונה שעברה מאמן ראיו ויאקנו פאקו חמס; "אם לא יעשו משהו בעניין, זה לא ייגמר לעולם". חמס בן ה־45 הוא מנהיגה הלא רשמי של "הליגה האחרת", שדורשת שוויון כלכלי. "ברור לכולנו שכסף הוא דבר מאוד חשוב בכדורגל, וההרגשה היא שמישהו החליט שלקבוצה שלי לא מגיע כסף", אמר חמס לאחרונה. "בכל שנה הפערים רק הולכים וגדלים", חיזק את טענותיו מאמן בטיס פפה מל ונתן דוגמה קטנה: "ריאל קונה את בייל, בארסה את ניימאר, וכל השאר צריכות למכור שחקנים כדי לשרוד".
הקיץ הדרישה לשוויון כמעט הובילה לשביתה שאיימה על פתיחת העונה, כשבמוקד עמדה חלוקת הכספים מזכויות השידור של הליגה. בעונה החולפת ריאל וברצלונה קיבלו 160 מיליון יורו כל אחת מכספי הטלוויזיה, כשאחריהן אתלטיקו וולנסיה עם 48-46 מיליון. בתחתית הרשימה הופיעו אייבאר וראיו ויאקנו עם 15 מיליון. "מכריחים אותי לחסוך כסף, זה לא הוגן", זעם חמס.
מועדוני ה"ליגה האחרת" דרשו לאמץ את המודל האנגלי, שאמנם גם בו יש פערים מסוימים, אבל הוא שוויוני בהרבה. על פי הנתונים, בראש הרשימה של העונה שעברה עמדה ליברפול עם הכנסות של 117 מיליון יורו, בסך הכל 40 מיליון יותר מהאחרונה קארדיף סיטי. בסופו של דבר, הקבוצות בספרד התפשרו איפשהו באמצע - חוזה חדש שנחתם סידר להן פי שניים רווחים לעומת העונה שעברה, אך הפערים הגדולים נשמרו כפי שהיו.
הקיץ, גם בתוך "הליגה האחרת" נוצרו פערי מעמדות. אתלטיקו מדריד למדה להתנהל בשוק ההעברות, מה שאיפשר לה להוציא 126 מיליון יורו על שחקנים חדשים. ולנסיה, שנרכשה לפני שנה על ידי פיטר לים הסינגפורי, לא עושה כרגע חשבונות כלכליים והוציאה 110 מיליון יורו על רכש. סביליה נהנית ממנהל מקצועי, שהפך את המועדון לרווחי, ובילבאו נשענת על המסורת ומחלקת הנוער הנדירה שלה.
"אני רק רוצה לשרוד בליגה, ולא לסבול בדרך למטרה", אמר השבוע פראן אסקריבה מאמן חטאפה, שמייצג טוב יותר את מהות ה"ליגה האחרת". בדומה לראיו ויאקנו, אייבאר, ספורטינג חיחון ולה קורוניה, הקבוצה הקטנה ממדריד לא הוציאה הקיץ אפילו יורו אחד. בקבוצות האלה מחזיקים אצבעות ששחקנים שהגיעו בהשאלה או בהעברה חופשית יספיקו להישרדות הירואית, שתוביל לעונה טובה בליגה הספרדית האחרת.