בקיץ 2001, ימים לפני פיגועי התאומים, הרעיד את העולם פיגוע בבנגקוק. לא פיגוע של ממש, כי אם פיגוע איסלאמיסטי, אבל ספרותי. הסופר הצרפתי, מישל וולבק, פירסם אז את ספרו "פלטפורמה" שעסק בעיקר ברומן בן זמננו על אודות גברים מאירופה ונשים מתאילנד, אך היה בו גם פיגוע איסלאמיסטי בסגנון הפיגוע בבאלי. וולבק הוסיף אז לסטטוס סופר גם סטטוס של נביא, גם אם הרגיז מוסלמים רבים בדרך.
בקיץ 2015 רעדה בנגקוק. אלא שהפעם לא וולבק אחראי לפיגוע אלא טרוריסטים אמיתיים. מאחר שנכון לכתיבת שורות אלה אף ארגון לא קיבל אחריות, אפשר, כמובן, להעלות השערות. מועמדים לאחריות לא חסרים.
מבחינת התייר, תאילנד היא גן עדן. עבור המקומיים קצת פחות. הממלכה הקסומה עברה במאה השנים האחרונות טלטלות לא פשוטות. רק לפני שנה היתה בנגקוק משותקת אחרי שאלפי מפגיני אופוזיציה (החולצות האדומות) התעמתו עם תומכי השלטון (החולצות הצהובות). המו"מ בין השלטון לאופוזיציה לא התקדם. המדינה היתה משותקת פוליטית. ב־22 במאי 2014 החליט מפקד צבא תאילנד, הגנרל פראיות צ'אן אוצ'ה, לקחת את השלטון לידיים. בפעם ה־12 מאז 1932, תאילנד עברה לידי חונטה צבאית.
קשה להאמין שהשלטון הצבאי הצליח להתגבר על המשבר החברתי, הכלכלי והפוליטי. מבחוץ נראית תאילנד, מדינה בת 67 מיליון נפש, כאחד מפלאי דרום־מזרח אסיה. במציאות, המצב מסובך.
בנגקוק הפכה בשנים האחרונות להיות יעד טרור. בינואר 2012 נעצר לא הרחק מבית חב"ד אזרח לבנוני שעל פי החשד תיכנן פיגוע. כחודש לאחר מכן פוצץ אזרח איראני מטעני נפץ בשכונת מגורים בבנגקוק. זה אירע יום אחד בלבד אחרי מתקפת טרור משולבת נגד נציגויות ישראל בהודו ובגאורגיה. תאילנד מתחברת לנו עם נופש. יש כאלה שתאילנד מתחברת להם דווקא עם פיגועים.
שקט יחסי
כאמור, עדיין אין קבלת אחריות לפיגוע של אתמול. החונטה הצבאית הזדרזה להצהיר כי מטרת המפגעים היתה לפגוע בזרים. במילים אחרות, לפגוע בתיירות, בכלכלה, באטרקטיביות של תאילנד. למעשה, עבור אזרח תאילנדי כאשר פוגעים לו בתייר פוגעים בכיסו. פוגעים בו.
השקט, שבו חיה תאילנד מאז ההפיכה הצבאית, הוא יחסי. רבים הם אלה המעוניינים לדרדר את המצב במדינה. תחילה כמובן האופוזיציה, החולצות האדומות. תומכיו של ראש הממשלה לשעבר המיליארדר טקסין שינאווטרה, שבו תומכים הכפריים, בני המעמד הנמוך ותושבי הצפון. הם דורשים את פירוק הפרלמנט ותובעים את השלטון שלטענתם נגנב מהם. פיגועים מהסוג שהיה אתמול הם לא בדיוק הסגנון שלהם וגם לא בטוח שיש להם היכולת הלוגיסטית.
אלא שהיעד הנבחר עצמו - מקדש הינדואיסטי של ארוון בבנגקוק - הפך לסמל לדיכוי החולצות האדומות ב־2006.

אנשי משטרה תאילנדים. ברקע: המקדש // צילום: אי.פי
כמובן שקיימת גם אפשרות כי הפיגוע בבנגקוק הוא המשך לסכסוך עקוב מדם הקיים בדרום המדינה, שכבר גבה אלפי הרוגים בעשורים האחרונים. הסכסוך הוא בין השלטון לבין בדלנים מוסלמים סמוך לגבול עם מלזיה. יש לציין כי עד היום נמנעו הבדלנים מלייצא את הטרור לבירה.
וקיימת גם האופציה של פיגוע חיצוני. כמובן שתמיד קיימת האפשרות כי מדובר בפיגוע טרור איסלאמי. אמנם היעד הנבחר הוא מקדש ולא שגרירות זרה, אבל אי אפשר לדחות על הסף את האפשרות.
מעניין במי חושד וולבק.
• • •
פיגוע במקדש התיירות
הטרור שוב היכה בתאילנד • אופנוע התפוצץ ליד מקדש הינדואיסטי שממוקם בצומת סואן - וגבה את חייהם של לפחות 19 איש, רובם תיירים • ישראלים שהיו בקירבת הפיגוע: "היתה בהלה מטורפת"
מוקף קניוני ענק ובתי מלון יוקרתיים, מקדש ארוואן היה פינה שקטה ואפופת ניחוחות קטורת בצומת הסואן רצ'פרסונג בבנגקוק, מקום שאליו באים מקומיים ותיירים לבקש מזל טוב והגנה. אתמול בשעה 18:55 (שעון מקומי) מזל והגנה היו בדיוק מה שחסר לעשרות האנשים שנכחו במקום: אופנוע ממולכד התפוצץ ליד המקדש והרג לפחות 19 בני אדם. 123 נפצעו.
צילום: רויטרס
מארקו קנינגהאם, חובש ניו זילנדי העובד עם שירות האמבולנסים בבנגקוק, סיפר כי הפיצוץ יצר מכתש בקוטר שני מטרים. "הזירה נראתה כמו שוק בשר", תיאר, "היו גופות בכל מקום, חלקן מרוטשות לגמרי".
לפחות נכון לשעת סגירת הגיליון, למשרד החוץ ולבית חב"ד המקומי לא היה ידוע על ישראלים או על יהודים בין הנפגעים, אבל ישראלים היו בהחלט קרובים לזירה. "הייתי במרחק של דקה מהאירוע", שיחזר רועי סלומון, מתנדב זק"א (37) מרעננה, "שמעתי פיצוץ, שהסתובבתי וראיתי את האש והעשן. היתה בהלה מטורפת, כולם יצאו בצעקות ובצרחות. ניסיתי להתקדם, אבל בתוך שניות הרחוב נסגר. לא חשבתי על פיגוע אלא על תאונה של בלוני גז שהתפוצצו כי כולם נוסעים פה על גז. אבל לא נתנו לי להיכנס והמון מטורף רץ מולי".
"אני וחברה שלי שוטטנו בקניון ב'עולם תת־קרקעי', ליד האקווריומים ולמעשה מנותקים מהעולם", אמר דן קדוש, בן 27 ממושב גינתון, "כשיצאנו החוצה, ראינו בלאגן, משטרה. בגלל שאנחנו לא בישראל, היינו בטוחים שזו תאונת דרכים מהנהיגה המטורפת של המקומיים, אבל לפי נוכחות הצבא והסגירה של כל הרחובות וההמרים הצבאיים שהיו שם, הבנו שזה פיגוע. אחר כך נכנסנו לאינטרנט, ראינו את התמונות המזעזעות ונפל לנו האסימון עד כמה היינו קרובים".

אופנועים מרוסקים בזירת הפיגוע // צילום: אי.אף.פי
תחילה פורסם כי פצצה נוספת נוטרלה בזירה, אך מאוחר יותר הדיווחים היו מסויגים יותר. שר הביטחון התאילנדי, פראוויט פונגסוואן, אמר כי הפיצוץ נעשה במטרה לפגוע בתיירות. ככל הידוע בין ההרוגים היו גם לפחות שלושה תיירים. התקשורת הסינית דיווחה כי התיירים ההרוגים הם סינים. עוד פורסם כי אחד ההרוגים הוא פליפיני.
אין קבלת אחריות
שום ארגון לא קיבל אחריות על הפיגוע. אחת האפשרויות היא שמדובר בפיגוע של המיעוט המוסלמי בתאילנד על רקע הלחימה נגד ארגון מורדים איסלאמי קטן בדרום המדינה. כמו כן תאילנד נמצאת תחת שלטון צבאי בעקבות מתיחות פוליטית מתמשכת בין פלגים פוליטיים שונים במדינה האסייתית. רבות מההפגנות הפוליטיות התרחשו ליד המקדש (ראו פרשנות). דובר מחלקת המדינה ג'ון קירבי אמר אמש כי "מוקדם לקבוע" אם הפיצוץ הוא אכן פיגוע טרור. קירבי הוסיף כי תאילנד טרם פנתה לארה"ב בבקשה לסיוע.
המשטר הצבאי, מכל מקום, האשים גורמים אנטי־ממשלתיים בפיצוצים של מטענים קטנים שהתרחשו בחודשים האחרונים. התקשורת דיווחה כי הממשלה התאילנדית הקימה חדר מלחמה, שירכז את הפעילות הממשלתית בנוגע לפיגוע. המשטרה והצבא הקימו מחסומים באזור הפיצוץ.
זמן קצר אחרי הפיגוע ישראלים רבים התקבצו בבית חב"ד. אחד מהם היה אור חזן, בן 23 מבית שמש. "ישר באנו לבית חב"ד, פה זה הכי בטוח שיש", סיפר, "כל הישראלים פה. זה הבית של הישראלים. אנחנו ביחד והאווירה טובה. המחשבה הראשונה שעלתה לי בראש זה שרק היום הגענו לבנגקוק מהפיליפינים, אין מצב שדבר כזה כמו פיגוע קורה לי פה. פיגוע - זה סצנה של ישראל, לא של תאילנד. פה אתה בא לחופש ולים, לא לדבר כזה. אנחנו היינו ממש קרוב לשם. שמענו בום גדול. היו שעתיים וחצי של סירנות אמבולנסים ובלאגנים".
"מאז תחילת האירוע, הקווים היו פה בעומס מטורף של הורים ומשפחות מהארץ", סיפר הרב נחמיה וילהלם מבית חב"ד, "אני כל הזמן מרגיע שאין ישראלים בין הנפגעים, אבל ההורים חוששים ואני מבין את הלחץ של האנשים. אין מה לעשות ואנחנו פה בשביל לעזור ולהיות פה בשביל הטיילים".
אלון לביא, סגן דובר משרד החוץ, מסר כי השגרירות בבנגקוק נכנסה למתכונת עבודה מיוחדת ואמורה היתה לעבוד לאורך הלילה.
אחת השאלות שעלו אתמול היא כיצד הפיגוע ישפיע על התיירות. לדברי המשנה למנכ"ל אופיר טורס, יהודה זפרני, "מהניסיון הנצבר של 25 שנות תאילנד באופן אישי ומלקוחות שאני מטפל בהם, לא תהיה השפעה על התיירות לתאילנד. הישראלים ימשיכו לטייל שם. גם בתקופות של מהפכות וסופות ופגעי מזג אוויר ופיגועים, תמיד תאילנד צלחה את המשבר במיידי ולכן אני מכנה אותה 'מדינת הטפלון'. הכל עובר לידה והתיירות מתחזקת".
נצחיה יעקב, אלי לאון וסוכנויות הידיעות
בהכנת הידיעה השתתפו אילן גטניו ויוני הרש, ארה"ב
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו