לקראת החזרה לשנת הלימודים, מפרסם היום (ראשון) משרד החינוך, זוהי השנה השלישית, את רשימת 261 בתי הספר (חטיבות עליונות), שזכו בתגמול כספי בגין שיפור בהישגיהם הערכיים, חברתיים ולימודיים בשנת הלימודים תשע"ה. עובדי ההוראה באותם בתי ספר יזכו במשכורת הקרובה לתגמול כספי חד פעמי שנע בין 3,000 ל-8,000 שקלים למורה, בהתאם להישגי בתי הספר. הקריטריונים להצטיינות נוסחו בהסכמה בין משרד החינוך לבין ארגון המורים ומשרד האוצר במסגרת ההסכם "עוז לתמורה".
במשרד החינוך מבקשים להבהיר כי הקריטריונים לתגמול אינם מכוונים לבתי הספר בעלי ההישגים הגבוהים ביותר, אלא לבתי הספר שחוללו את השינוי המשמעותי ביותר בקרב הלומדים. התגמול הדיפרנציאלי מחושב על פי אחוז השיפור שביצעו בתי הספר ביחס לשנה הקודמת ועל פי אחוז השיפור שהם קידמו את תלמידיהם ביחס לרמתם. הדגש ניתן על שיעור השינוי ולא רק על הציון הסופי. "התגמול הוא לבתי ספר הקולטים תלמידים ממגוון רקעים רחב, ופועלים למניעת נשירה וקידום התלמיד על פי יכולותיו ולא רק במימד של זכאות לבגרות". נמסר ממשרד החינוך.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
במשרד החינוך מדגישים כי "התגמול הוא ההזדמנות להוקיר את צוותי החינוך על פעילותם לחינוך לערכים, לגיוס לצה"ל או לשירות אזרחי או לאומי, על חינוך לטוהר הבחינות ולהגינות ולתרומה לחברה".
בתי הספר נמדדים לפי המגזר שלהם
התגמול ניתן לחטיבות עליונות מכלל המחוזות ומכלל המגזרים. סך התקצוב לכלל בתי הספר נאמד בכ-50 מיליון שקלים. מתוך כ-660 חטיבות עליונות שעמדו בתנאי הסף, רק 261 זכו לתגמול שיינתן לצוות החטיבה העליונה, מתוכם 225 בתי ספר יהודיים, 25 במגזר הערבי, ארבעה במגזר הדרוזי, ושבעה במגזר הבדואי. מדובר בכ-40% מבתי הספר שהשיגו את ההישגים הטובים ביותר.
בתי הספר יתוגמלו על פי הישגים לימודיים – זכאות לתעודת בגרות, הצטיינות במבחני בגרות, זכאות לתעודת בגרות איכותית וקידום התלמיד על פי יכולותיו ולא רק במימד של זכאות לבגרות.
המורים מתוגמלים גם בגין מצוינות במקצועות הומאניים בנוסף להצטיינות במקצועות מדעיים ומתמטיים, תוך קידום מעמדם של מקצועות הרוח וכן על שמירה על טוהר בחינות ועל איכות תהליכי ההערכה בבתי הספר. התגמול נועד גם כדי למנוע נשירה וכדי לעודד הישגים ערכיים כגון קליטת תלמידי חינוך מיוחד, שיעור גיוס לשירות צבאי, אזרחי או לאומי גבוה.
"ערכים לא פחות חשובים מציונים"
בתי הספר במגזרים הלא יהודיים, אשר בוגריהם מתנדבים לשירות צבאי לאומי או אזרחי לא יפגעו בשל מחסור בתקנים: כל בית ספר בכל אחד מהמגזרים יושווה לבתי הספר במגזר שלו בלבד.
שר החינוך נפתלי בנט בירך את בתי הספר הערכיים ואמר: "ערכים לא פחות חשובים מציונים, וזה המסר שהעברנו כאן. אנחנו רוצים שהבוגרים שלנו יהיו אזרחים טובים יותר, ערכיים יותר ומוסריים יותר. אנחנו שואפים שבתי הספר שלנו יהיו מצוינים בלימודים אבל גם מצטיינים בהתנדבות, בתי ספר שמחנכים את תלמידיהם לקבל ולכבד את האחר, מונעים נשירה ומקדמים את התלמיד על פי צרכיו".
שלומי גנון, מנהל בית הספר עמל רב תחומי זינמן בדימונה, סיפר כי בית הספר דורג בעשיריה הראשונה עם התגמול הגבוה ביותר כבר בשנית"אני מתגאה בתלמידים שלנו ובצוות החינוכי. מדובר בבית הספר שמקבל את כל מי שרוצה ללמוד בו, הוא אחד מארבע תיכונים שיש בעיר והאוכלוסיה בו מאוד הטרוגנית. 90 אחוזים מהתלמידים סיימו את שנת הלימודים האחרונה עם בגרות ועל פי הנתונים של לשכת הגיוס שקיבלנו, יש לנו למעלה ל95% גיוס", סיפר.