גל החום כבר כאן: איך תמנעו מפגיעות מזג האוויר?

פגיעות חום יכולות לגרום גם למוות, אבל ניתן למנוע סוף טראגי • מה עושים במידה ומישהו כבר נפגע • ממכות חום, דרך תשישות חום ועד התייבשות

למרות השמש - הים הוא לא אופציה כל כך טובה בימים אלה  // למרות השמש - הים הוא לא אופציה כל כך טובה בימים אלה  ,
למרות השמש - הים הוא לא אופציה כל כך טובה בימים אלה // למרות השמש - הים הוא לא אופציה כל כך טובה בימים אלה

משרד הבריאות וארגוני ההצלה פרסם הנחיות והמלצות לציבור בעקבות מזג האוויר הכבד שישרור בימים הקרובים. מנכ"ל מד"א אלי בין התייחס להיערכות של הארגון: "במגן דוד אדום ערוכים מראש מפאת הפגיעות של החום הכבד שצפוי לפקוד אותנו בימים הקרובים. אנחנו בהחלט נערכים בצורה מיוחדת בארגון, אבל חשוב באמת לתת תשומת לב מיוחדת לאוכלוסיית הקשישים, מוגבלים ותינוקות. צריך להרבות בשתייה, במקום מול, להרבות בשהייה במקום קריר. 

"כמובן שצריך להמשילך ולהיות בקשר עין עם תינוקות. אנחנו מדגישים שיש עובדים שנאלצים, בגלל העבודה המיוחדת שלהם, להיות רוב שעות היום בחוץ. כמובן שיש לצמצם פעילות שעות עבודה בחוץ, לצמצם פעילות ספורטיבית. השהייה בים תחת השמש צריכה להיות בצורה מפוקחת ומוגבלת", אמר בין. 

משרד הבריאות קרא לציבור הרחב, לאוכלוסיית הקשישים ולחולים במחלות כרוניות בפרט, להקפיד על הנהלים הבאים: להימנע ככל האפשר מחשיפה לחום ולשמש, להימנע ממאמץ גופני שאינו הכרחי, להקפיד לשתות מים ולהימצא ככל האפשר במקומות ממוזגים. יש להקפיד כמובן על שתייה נאותה בהתאם לפעילות דגש גדול על תשומת לב לילדים. לא להשאיר ילדים ובעלי חיים במכונית סגורה, בה טמפרטורת הסביבה יכולה להגיע לערכים קיצוניים ולגרום למוות תוך פחות משעה. 

הסימנים לפגיעה מחום ודרכי הטיפול 

בקופת חולים כללית מציינים כי ישנן דרגות חומרה שונות של פגיעה מחום, החל מהתייבשות, תשישות חום ועד החמורה ביותר – מכת חום.

תחילה למכת החום - זהו מצב בו הגוף אינו מסוגל לווסת את חומרתו לרמה תקינה, טמפרטורת הגוף עולה במהירות, לעיתים מעל 41 מעלות, דבר שעלול לגרום ערפול הכרה, בלבול, התכווצויות ופגיעה במערכות גוף חיוניות נוספות. מצב זה עלול לגרום נכות מיידית ואף מוות, אם לא יינתן טיפול מיידי. סימני אזהרה להתפתחות מכת חום: טמפרטורת גוף גבוהה מ – 39.5 , עור אדום,חם ויבש,דופק מהיר,כאב ראש,סחרחורת בחילה,בלבול,ירידה במצב ההכרה.

הטיפול בחשד למכת חום: יש להעביר את הסובל/ת למקום קריר ומוצל ולקרר אותו (כמו לדוגמא, הטרבתו במים קרירים). אם הכרתו של הנפגע מעורפלת – אסור  לתת לו לשתות! מתן נוזלים יעשה דרך הווריד על ידי צוות רפואי בלבד.

תשישות חום היא גם תופעה לסימנים שיכולים להגיע כתוצאה ממזג האוויר. זהו מצב מתון יותר של פגיעה מחום, המתפתח לאחר חשיפה של כמה ימים לחום ללא שתייה מספקת. הסיכון גבוה במיוחד לאנשים המטופלים בתרופות משתנות ולאלה שביצעו מאמץ גופני בסביבה חמה.

הסימנים לתשישות חום הם הזיעה מרובה, חיוורון, כאבי שרירים,עייפות, חולשה, סחרחורת, כאבי ראש, בחילה או הקאות ונטייה להתעלפות, עור קר ולח או חם, דופק מהיר וחלש, נשימות מהירות ושטחיות. טמפרטורות הגוף בדרך כלל, גבוהה מהתקין. ללא טיפול עלול המצב להידרדר למכת חום. הטיפול בדומה למכת חום.

התופעה האחרונה, הנפוצה ביותר אך מסוכנת לא פחות, היא ההתייבשות. זוהי תופעה שכיחה בגיל המבוגר, הנגרמת מחוסר שתייה מספקת, ואם אינה מטופלת, היא עלולה לגרום להתפתחות מכת חום.

הסימנים להתייבשות הם יובש בפה, מתן שתן בכמות מעטה, עייפות וחולשה, כאב ראש וסחרחורת, בחילה או הקאה, בלבול ובמקרים קיצונים אף ערפול ההכרה. טמפרטורות הגוף תקינה ,בדרך כלל.

הטיפול: להעביר את הנפגע למקום קריר או ממזוג. לתת לו לשתות בלגימות קטנות (מים או שתייה קלה אחרת). במידת הצורך, הצוות הרפואי יכול להחליט על מתן נוזלים דרך הווריד. חשוב לעקוב אחר המצב ואם מבחינים בחמרה, שיכולה להתבטא בהקאות, ירידה בערנות או בלבול, יש לפנות מיד לבית חולים.

המלצות לאוכלוסית הקשישים וחולים כרוניים

שהיה בסביבה קרירה: הטמפרטורה הסביבתית המיטבית הינה סביב 24 מעלות.  אם אין בביתכם מיזוג - רצוי לעבור לסביבה ממוזגת למשך שעתיים ביום לפחות (כגון באזורים ציבוריים ממוזגים).

שתייה מרובה, גם ללא תחושת צמא: יש לוודא כי הקשיש שותה במידה מספקת - נדרשות 8- 10 כוסות שתייה ליממה. השתייה המועדפת הינה מים, ויש להימנע ממשקאות ממותקים, מוגזים, עם קפאין או אלכוהוליים. 

במידה והתרשמתם משינוי במצב הערנות, בלבול או ירידה בתפקוד - שלא היו קודם לכן,  או סימנים נוספים כגון חולשה קשה, סחרחורת, בחילות, חום - יש לפנות לטיפול רפואי. 

כדי להתייעץ עם רופא

יש להיוועץ עם רופא עוד בטרם הגיע "גל החום". יש לעשות זאת בעיקר במצבים הבאים: 

מבוגרים שיש להם מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאה, סוכרת, מחלות כליות, מחלת פרקינסון, מחלות נפש, ירידה ביכולת החשיבה וכן בעת מחלה חריפה או התייבשות. 

מבוגרים המטופלים בתרופות שעלולות להגביר את הרגישות לפגיעה מחום, כמו: תרופות משתנות – הגורמות להוצאת נוזלים מהגוף, תרופות הפועלות על מערכת העצבים המרכזית – כמו לטיפול פרקינסון, אפילפסיה, בעיות נפשיות מסויימות, תרופות להרגעה, לשינה, תרופות נגד אלרגיה ועוד.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר