שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ד"ר יובל שטייניץ // שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ד"ר יובל שטייניץ

שטייניץ: מתווה הגז יובא לאישור הממשלה בתוך 10 ימים

לדברי שר האנרגיה: "השעון מתקתק - עיכובים של חצי שנה יובילו להפסדים של עשרות מילארדים" • "היו מקרים בעולם שבגלל רגולציה וכניעה ללחצים פופוליסטיים מדינות גרמו לעצמן נזקים עצומים"

"בתוך 10 ימים נאשר בממשלה את מתווה הגז", כך אמר הבוקר שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ד"ר יובל שטייניץ, בוועידה ה-4 לתשתיות ישראל של מידע כנסים. "חייבים לזוז קדימה ולא להמשיך את הוויכוחים עד אין סוף. נכניס תיקונים מסוימים במתווה המוסכם, אבל הכוונה היא שתוך שבוע שבועיים נאשר אותו".

שטייניץ הוסיף כי "אני כאן לא כדי לעשות את הדבר שרק ייראה טוב, אלא כדי לעשות את הדבר הנכון. זה לא בהכרח המהלך שמוחאים לו כפיים, אבל הוא הנכון לישראל. אם נעשה טעויות או מהלכים לא שקולים, כפי עשינו בעבר, נפסיד. במקרה הזה השעון מתקתק - עיכובים של חצי שנה יובילו להפסדים של עשרות מיליארדי שקלים. אני יכול להבטיח שאעשה הכל כדי שהגז ייצא מהים ולא יישאר תקוע בקרקעית ללא תועלת לעוד חודשים ושנים".

עוד באתר: המגישה שתקפה את אובאמה

במהלך הנאום ציין שטייניץ שכשנכנס לתפקיד שר האנרגיה, גילה כי תחום הגז בישראל תקוע, מוקפא והפסיק להתפתח - בין השאר ובמידה רבה מאוד באחריות הממשלה והרגולטורים. "כולם רוצים לעשות טוב, אבל התוצאה היא ששום דבר לא קורה", הסביר שטייניץ. "שמתי לי למטרה לשים סוף לעיכובים של שנים, שעלו למדינת ישראל עשרות מיליארדי שקלים. המחיר הישיר בעיכוב בפיתוח מאגר תמר למשל הוא 20 מיליארד שקל, והמחיר העקיף הוא עוד כמה מיליארדים".

אשר לעבודת הממשלה והרגולטורים אמר השר כי "עם כל הרצון הטוב של הממשלה והרגולטורים, קשה לחשוב על מדינה מערבית אחרת שהצליחה להכשיל את עצמה ולגרום לנזקים בעשרות מיליארדי שקלים ולפגיעה בביטחון האנרגטי שלה כמו מדינת ישראל. לכן, ביום הראשון בתפקיד החלטתי לתת עדיפות ולשים סוף לעיכובים הבלתי נסבלים".

שר האנרגיה הסביר כי "אם המחיר המפוקח ליחידה יירד לאזור ה-4 דולר, כפי שרוצים המתנגדים, נקפיא את הייצוא לארבע שנים עד לפיתוח לוויתן, תהיה לכך השלכה ברורה וחד משמעית – אין לויתן, אין כריש תנין ואין המשך חיפושים ותגליות. במקרה כזה אנחנו נשארים עם מחצית משדה תמר ומפסידים את אוצר הטבע הכי גדול שהתגלה בישראל – לויתן".

שדה הגז תמר (צילום: רויטרס)

השר גם ביקר את המתנגדים למתווה הנוכחי. לדבריו, "חכמים לומדים מניסיונם של אחרים. אנחנו מסתכלים על העולם המתוקן ועל מדינות אחרות כמו מצרים וארגנטינה, ויודעים שהיו מקרים בעולם שבגלל רגולציה וכניעה ללחצים פופוליסטיים - מדינות גרמו לעצמן נזקים עצומים, ויש מקרים שבהם הגז נשאר בים. לפעמים מטיפים להתנהלות בלתי אחרית וחלמאית. אין איוולת יותר גדולה מעצמית עיניים, מאי התבוננות באחרים שהיו במצבים דומים".

בסיום דבריו הדגיש שטייניץ כי "בתשתיות אתה צריך להתבונן לטווח הארוך, אלא שהפוליטיקה מכוונת לטווח הקצר. מה יקרה כשתמר ייגמר אם לא יפתחו את השדות החדשים? מה יהיה אובדן ההכנסות בינתיים, ומה יקרה עוד 20 שנה? תשתיות מחייבות ראייה לטווח ארוך, לכן נכנסתי למתווה הגז כשהמטרה הברורה היא להוציא את הגז מהים. המתווה הזה מבטיח שישראל תהנה מכל העולמות, אבל בצורה שקולה ואחראיות. המתווה מבטיח הכנסות של מאות מיליארדי שקלים - מתמלוגים, ממיסים רגילים ומששינסקי. אני דאגתי לזאת כשר האוצר, אבל ההכנסות הללו, שירקתי עליהן דם לפני שלוש שנים, לא יגיעו ויהיו לשווא אם לא נפתח את כריש ותנין. זה קריטי למדינה כמו שלנו – אלו הכנסות המיועדות לבריאות, לחינוך ולביטחון – מדובר בביטחון האנרגטי של ישראל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו