האם הבננות האהובות עלינו עומדות להיכחד? על פי מאמר שפורסם בסוף השבוע ברשת CNN, תעשיית הבננות נמצאת בסכנה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
תחילה, קצת היסטוריה: לפני 50 שנה היו הבננות טעימות ועמידות יותר. ההבדל טמון בזן: הן השתייכו לזן הקרוי "גרוס מישל", שנכחד, לפחות בגלגולו המסחרי, בשנת 1965, אחרי שיבולים רבים נפגעו מפטריית קרקע הנגועה במחלת פנמה. תעשיית הבננות נכנסה למשבר עמוק, עד שחלופה מקבוצת הזנים "קבנדיש" נכנסה לביתנו.
במאמר מוסבר כי הבננות הקיימות היום הן פרי של שכפולים גנטיים, ולכן דומות עד מאוד אחת לשנייה. בימים אלה, זן חדש של מחלת פנמה מעורר חששות רבים ממצב שבו ההיסטוריה תחזור, וכלל הגידולים המסחריים של הבננה של המאה ה־21 יעמדו אף הם בסכנה. בשל אופי הגידול, מספיק ששתיל אחד בכל שדה ייפגע כדי שכל גידולי הבננות יידבקו - וכך במוזמביק כבר ניזוקו שני שדות רחבים לגידול בננות, וכל יבולם - כ־230 אלף שתילים - הושמדו.
"ממצאים שהתגלו לאחרונה, בין השאר במזרח התיכון, מעידים על כך שהמחלה מתפשטת ומאיימת על בננות בכל העולם", אמר בכתבה ג'ורג' מאהוקו, מומחה בחקלאות טרופית. "באפריקה בננות הן קריטיות הן לתעשיית המזון והן לפרנסתם של יותר מ־100 מיליון בני אדם", הוסיף מאהוקו.
עדיין לא ברור כיצד תוכל תעשיית הבננות להתמודד עם הסכנה. האם יהיה צורך לגדל זנים אחרים וחדשים של הפרי האהוב, והאם יהיה צורך להכשיר אדמות חדשות לצורך זה, שאינן נגועות בפטריות המסוכנות. נותר רק לקוות שנוכל ליהנות תמיד מטעמו של הפרי האהוב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו