452b וכדור הארץ // צילום: אי.אף.פי // 452b וכדור הארץ

ארזו את המזוודות: נמצא כוכב לכת תאום לכדור הארץ

נאס"א בחשיפה מיוחדת: טלסקופ קפלר איתר כוכב לכת הדומה לכדור הארץ בממדיו ובמרחק מהשמש המאפשר חיים

החיפושים השתלמו: נאס"א חשפה הערב במסיבת עיתונאים "כוכב לכת תאום של כדור הארץ", שהתגלה באמצעות טלסקופ קפלר.

צילום: רויטרס

"לפני 21 שנה כוכבי לכת מחוץ למערכת השמש שלנו, ובמיוחד עולמות בגודל של כדור הארץ, היו שייכים למדע הבידיוני. היום, אחרי אלפי גילויים, האסטרונומים מגלים משהו שבני האדם חלמו עליו במשך אלפי שנים: כדור ארץ נוסף". כך מסרה אתמול סוכנות החלל האמריקנית נאס"א.

במסיבת עיתונאים של צוות המחקר של טלסקופ החלל קפלר, גילו אנשי נאס"א, כי בקבוצת הכוכבים "הברבור", במרחק של 1,400 שנות אור, גילו כוכב לכת Kepler-452b שהוא כוכב הלכת הראשון הקרוב בגודלו לכדור הארץ שלנו ונמצא באיזור המאפשר את קיומם של חיים. זהו כוכב הלכת הקטן ביותר שהתגלה עד כה והוא מקיף שמש מסוג G2, הסוג של השמש שלנו. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

טלסקופ החלל קפלר שוגר למסלול הקפה סביב כדור הארץ בשנת 2009 במטרה לחקור את מערכות השמש בגלקסיית שביל החלב שלנו. משימה נוספת היא לאתר כוכבי לכת סלעיים, דומים לכדור הארץ, המקיפים שמש אחרת במרחק המאפשר למים במצב נוזל לשרוד על פני הקרקע, סימן לאפשרות של קיום חיים על פניהם. 

לדברי פרופ' אהוד בכר, פרופסור לאסטרופיזיקה ועד לאחרונה מנהל המכון לחקר החלל בטכניון, "קפלר בהה שלשו וחצי שנים בכוכב הלכת, וראה שלושה מעברים שנתיים לפני השמש. לכוכב הלכת היה הרבה זמן להיות בתנאים נוחים. לא לגמרי מבינים למה דווקא עכשיו יש חיים בכדור הארץ ולא היו לפני מיליארד שנים. אנחנו התפתחנו אחרי הרבה מאוד זמן שכוכב הלכת שלנו קיים. זה נותן תקווה שגם בכוכב כזה ותיק היו או יהיו חיים. האתגר הגדול של המדע עכשיו הוא לחפש אטמוספרה. יש תנאים להחזקת אטמוספרה, וזה השלב הבא במחקר. מעניין לדעת אם אנו טעות סטטיסטית או שזה דבר טבעי שמתתצחים חיים על כוכבי לכת. כוכבים כמו השמש יש מיליארדים ועכשיו מבינים שיש כנראה גם הרבה מאוד כוכבי לכת. השאלה אם יש אצלנו משהו מיוחד שאין במקומות אחרים. ככל שחוקרים יותר מוצאים מקומות שהם די דומים לנו. זו שאלה שתמיד סיקרנה את המין האנושי". 

כדור הארץ 2.0

הטלסקופ קפלר מגלה את כוכבי הלכת בשיטת ה"מעבר". כאשר כוכב לכת עובר לפני השמש שלו, וחוסם חלקית את אורו, קפלר מבחין בעמימות קלה בבוהק של השמש הרחוקה. עד כה גילה קפלר 4,661 גופים ה"חשודים" ככוכבי לכת, ומתוכם 1,030 אכן זוהו ככוכבי לכת.

"בחגיגת 20 שנה לגילוי שהוכיח ששמשות אחרות מארחות כוכבי לכת, קפלר גילה כוכב לכת ושמש שהכי דומים לכדור הארץ ולשמש שלנו", נאמר בהודעת נאס"א. התוצאה המלהיבה מביאה אותנו צעד אחד קרוב יותר למציאת "כדור הארץ 2.0". 

קוטרו של 2.0 הוא 60 אחוזים גדול יותר מכדור הארץ והוא נחשב "סופר ארץ". המאסה שלו וההרכב עדיין לא נבדקו, אבל מחקרים קודמים מחזקים את ההשערה, שזהו כוכב לכת סלעי.  בעוד שהכדור 2.0 גדול מכדור הארץ, הוא מקיף את השמש שלו ב-385 ימים, 5 אחוזים בלבד יותר מכדור הארץ שלנו. 2.0 גם רחוק מהשמש שלו ב-5 אחוזים מאשר אנחנו. גילה של השמש שלו Kepler-452 נאמד ב-6 מיליארד שנה, 1.5 מיליארד יותר מהשמש שלנו. יש לשתי השמשות  טמפרטורות דומות אבל השמש הרחוקה בוהקת ב-20 אחוזים יותר משלנו והקוטר שלה גדול ב-10 אחוזים.

"אפשר לחשוב ש452b הוא בן דוד עתיק יותר של כדור הארץ, וזה יספק לנו הזדמנות להבין את הסביבה המתפתחת של כדור הארץ שלנו", אמר ג'ון ג'נקינס, האנליסט המוביל של צוות המחקר, שגילה את כוכב הלכת. "זה מלהיב לחשוב שכוכב הלכת הזה נמצא 6 מיליארד שנה באיזור שניתן לחיות בו במערכת השמש שלו, יותר מאשר כדור הארץ. יש כאן הזדמנות לחיים להיווצר, אם יש עליו כל המרכיבים והתנאים הנחוצים לקיומם של חיים". 

לדברי פרופ' אהוד בכר, פרופסור לאסטרופיזיקה ועד לאחרונה מנהל המכון לחקר החלל בטכניון, "קפלר בהה שלשו וחצי שנים בכוכב הלכת, וראה שלושה מעברים שנתיים לפני השמש. לכוכב הלכת היה הרבה זמן להיות בתנאים נוחים. לא לגמרי מבינים למה דווקא עכשיו יש חיים בכדור הארץ ולא היו לפני מיליארד שנים. אנחנו התפתחנו אחרי הרבה מאוד זמן שכוכב הלכת שלנו קיים. זה נותן תקווה שגם בכוכב כזה ותיק היו או יהיו חיים. האתגר הגדול של המדע עכשיו הוא לחפש אטמוספרה. יש תנאים להחזקת אטמוספרה, וזה השלב הבא במחקר. מעניין לדעת אם אנו טעות סטטיסטית או שזה דבר טבעי שמתתצחים חיים על כוכבי לכת. כוכבים כמו השמש יש מיליארדים ועכשיו מבינים שיש כנראה גם הרבה מאוד כוכבי לכת. השאלה אם יש אצלנו משהו מיוחד שאין במקומות אחרים. ככל שחוקרים יותר מוצאים מקומות שהם די דומים לנו. זו שאלה שתמיד סיקרנה את המין האנושי". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו