בירושלים התריעו שוב ושוב מפני הסכם רע עם איראן, ואחרי שנחתם הקפידו להצביע על החורים שבו. אבל אפילו תומכיה הגדולים של העיסקה יתקשו להסביר כשיקראו את סעיף 10 שמופיע בעמוד 142 של ההסכם: המעצמות, כך קובע הסעיף, מוכנות לסייע לאיראן להתגונן מפני חבלה אפשרית בתוכנית הגרעין שלה.
בקריאה מדוקדקת של ההסכם, שביצעו במועצה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה, עלה סעיף קטן וזניח לכאורה, אך מטריד מאוד. מומחים ישראלים שקראו אותו אמרו כי אפשר להבין ממנו שקיימת התחייבות מערבית לבלום כל יוזמה לשבש את פעילותם של הכורים האיראניים בעשור הקרוב.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
המשמעות היא שאם בשנים האחרונות אירעו "תקלות" למחשבים, לתהליכים ולאנשים העוסקים בפרויקט הגרעין האיראני - פעולות שלא אחת יוחסו לגופי ביון זרים ובעיקר למוסד הישראלי - כעת ישובשו הניסיונות הללו על ידי ארה"ב, גרמניה, בריטניה, צרפת, רוסיה וסין. זאת ועוד; לפי דיווחים שונים מחו"ל, מדובר גם בשיבוש אפשרי של תקיפת מתקני הגרעין - פעולה זו תהפוך את האופציה הצבאית נגד איראן למסוכנת עוד יותר.
הסעיף מופיע בפרק העוסק ב"כורים, דלקים, מתקנים ותהליכים". בפרק זה נכתב כי המעצמות ואיראן יקיימו שיתוף פעולה בצורה של סדנאות וקורסי הדרכה לחיזוק היכולת של איראן "להגן על הגרעין מפני איומים ביטחוניים, כולל חבלה, להגיב עליהם ולמנוע אותם". בהמשך מוסבר כי הסעיף מתייחס להגנה על "המתקנים הגרעיניים והמערכות", כדי לקיים "ביטחון גרעיני בר־קיימא ויעיל ומערכות הגנה פיזיות".
הוסף ברגע האחרון
הסעיף הזה, כדאי לציין, לא הופיע בהסכמי הביניים; הוא הוסף להסכם הסופי, שבו המעצמות מחויבות לסייע לאיראן להתגונן מפני חבלה אפשרית בתוכנית הגרעין האיראנית. הסעיף חל לכאורה על פרויקטים של גרעין אזרחי - אך האיראנים מגדירים את כל הפרויקטים שלהם כאזרחיים, ולמעשה את כל ההסכם.
הסעיף הבעייתי, כצפוי, מעורר כעס רב בלשכת ראש הממשלה. גורם מדיני בכיר הגדיר אותו כ"דבר בלתי נתפס". "ארה"ב צריכה להגן על איראן מפגיעה בתנועתה לפצצה איראנית, בשל התירוץ שמדובר בגרעין למטרות אזרחיות?" תהה הגורם.
"ויתורים מפליגים"
השר יובל שטייניץ, שליווה את שיחות הגרעין, אמר אמש כי אכן מדובר בסעיף מטריד ותמוה. לדבריו, "אפשר לפרש אותו פירושים שונים". עוד הוסיף שטייניץ כי אמנם מדובר בסעיף בעייתי, אך בישראל מתמקדים בהצגת "הפגמים המהותיים בהסכם, למשל בנושא הפיקוח על המתקנים. הדרישה להודיע לאיראן 24 ימים מראש זה צחוק מהעבודה". לפי השר, "העובדה שבעוד 12 שנה איראן תהיה במרחק של ימים ממספר גדול של פצצות גרעין, כל זאת תמורת שקט יחסי, נותנת לה מראש התחייבות והכשר להפוך באישור המעצמות למדינת סף גרעינית".
בירושלים, כפי שאפשר לצפות, עוקבים בדאגה אחרי ההתפתחויות: רה"מ בנימין נתניהו כינס אתמול את שרי הקבינט המדיני־ביטחוני כדי לדון בצעדי הפעולה של ישראל. נתניהו הבהיר לשרים כי אפשר לעצור את ההסכם בקונגרס. "אם מישהו חשב שהוויתורים המפליגים לאיראן יביאו לשינוי במדיניותה", אמר בפתח ישיבת הממשלה, "הוא קיבל בסוף השבוע תשובה מוחצת בנאומו התוקפני והמתריס של שליט איראן, חמינאי. האיראנים אומרים מפורשות שימשיכו את המאבק שלהם בארה"ב ובבעלות בריתה, וישראל בראשן". בדיון דיבר גם היועץ לביטחון לאומי של רה"מ, יוסי כהן.