הממשלה דנה במחיר הגז: "מהנמוכים ב־OECD"

השר שטייניץ הציג נתונים, שלפיהם רק שלוש ממדינות הארגון שילמו ב־2014 מחיר נמוך מזה שבישראל • רה"מ: "נמצא איזון בין צורכי המשק והבטחת התחרות"

נתניהו ושטייניץ בישיבת הממשלה \ צילום: אמיל סלמן // נתניהו ושטייניץ בישיבת הממשלה ,
נתניהו ושטייניץ בישיבת הממשלה \ צילום: אמיל סלמן // נתניהו ושטייניץ בישיבת הממשלה

הממשלה דנה אתמול במחירי הגז, אחד הנושאים הטעונים בוויכוח הניטש בנושא. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול בפתח הישיבה כי "לא ניכנע לפופוליזם. אנחנו צריכים להוציא את הגז הזה ולמצוא את האיזון הנכון בין צורכי המשק הישראלי לצורך להבטיח השקעה נוספת, וגם את התחרות שבאה בגינה".

שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים, ד"ר יובל שטייניץ, הציג בפני השרים את הנתונים של מחירי הגז בקרב מדינות ה־OECD נכון לשנת 2014 ואמר כי "לאחר ששמעתי בימים האחרונים נתונים מטעים בנוגע למחירי הגז, אני מציג את נתוני מחירי הגז הטבעי לשנת 2014 ליצרני חשמל ולתעשייה. מנתוני חברת הייעוץ הבינלאומית לאנרגיה IHS נראה כי מתוך 34 מדינות ארגון ה־OECD, בחלק הגז יקר פי שניים ואפילו פי שלושה מאשר בישראל, ורק בשלוש מדינות מחיר הגז הטבעי ליצרני החשמל זול יותר. במתווה שגיבשנו, באמצעות מנגנונים של תקרת המחיר, המצב שבו ישראל נמצאת בתחתית סקאלת המחירים יישמר גם בשנים הקרובות, גם לחשמל וגם לתעשייה".

שטייניץ הוסיף כי עדיין אין בידיו סיכום לשנת 2015, "אולם דווקא בשנה האחרונה יש עד כה ירידה משמעותית, במיוחד בישראל, ומחיר הגז לתעשייה ירד בדולר לערך".

מנגד, ח"כ שלי יחימוביץ' תקפה את המתווה המסתמן, השוותה את מחיר הגז הישראלי למדינות אחרות והציגה גרף שהתקבל מאיגוד הגז הבינלאומי, ובו השוואה בין ישראל לעוד 22 מדינות, שמרביתן הן מדינות עולם שלישי כגון איראן, ונצואלה ואלג'יריה. לטענתה, "ההשוואה ל־OECD היא איוולת, משום שאין שם כמעט מדינות שיש להן מאגרי גז משל עצמן. מבין 29 המדינות שמייצרות גז, המחיר בישראל הוא השני היקר ביותר, מאוד קרוב לניו זילנד שבמקום הראשון". 

יחימוביץ', שהתעלמה מההבחנה אם מדובר בקידוח קרקעי או בקידוח מים עמוקים, היקר לאין שיעור, הוסיפה כי תמשיך להציג את "הנתונים האמיתיים".

בתוך כך, ועדת הכלכלה תקיים היום דיון ראשון במתווה הגז עם יצחק תשובה ונובל אנרג'י, מאז הוצג לציבור בשבוע שעבר. יצוין כי אם הממשלה תבחר להפעיל את סעיף 52 בחוק ההגבלים, היא תהיה מחויבת להתייעצות עם ועדת הכלכלה, אך אין צורך באישורה למתווה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר