מתקפה חריפה של גורמים בממשלה נגד מבקר המדינה השופט (בדימוס) יוסף שפירא אחרי ששלשום העביר משרד המבקר את טיוטת דו"ח הביקורת בנושא הגז לתגובת המבוקרים, בהם שלושת שרי האנרגיה האחרונים, כולל השר יובל שטייניץ שרק נכנס לתפקיד זה, ודרש תשובה בתוך שבוע. לדברי גורמים בממשלה המעורבים בעניין, "מדובר בהתנהלות שערורייתית והזויה. איך אפשר להגיב בתוך שבוע לטענות שנכתבו בדו"ח במהלך כמה חודשים?"
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
"איזו תשובה אפשר לספק בתוך שבוע?" תמה אתמול גורם בכיר בירושלים. "לא ברור לנו על מה ההתעקשות שלו". ל"ישראל היום" נודע כי משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים ביקש הארכה ממשרד המבקר אך זו נדחתה.
לדברי גורמים ממשלתיים, "המבקר פועל משיקולים לא ענייניים והתנהלותו פופוליסטית ובלתי הגיונית. איך אפשר לדרוש מהגורמים שעמלים בימים אלה על גיבוש מתווה הגז והדיון הציבורי עליו הוכרז ממש השבוע להשיב תוך כדי המהלך, בפרק זמן בלתי סביר וחסר תקדים של שבוע, לטענות שנכתבו בדו"ח לאורך תקופה של כמה חודשים?"
עוד אמרו הגורמים כי "העובדה שהמבקר מתכוון לכלול בדו"ח את מתווה הגז שהוצג רק השבוע במסיבת עיתונאים היא לא פחות מבדיחה. לא זכור מקרה שבו מבקר המדינה כולל בדו"ח מידע שהגיע אליו באמצעות צפייה במסיבת עיתונאים".
לדבריהם, "מבקר המדינה פוגע במוסד שעליו הוא מופקד. תפקיד הביקורת הוא לא להתערב בעבודת השלטון אלא להתריע על ליקויים ואי סדרים לאחר שאלה נעשים על מנת לאפשר לתקנם. בקשתו לדחות את אישור מתווה הגז עד לפרסום הדו"ח הוא התערבות בוטה בעבודת הממשלה וחריגה מסמכותו".
מהמבקר נמסר בתגובה כי "לא ידוע למשרד מבקר המדינה על ביקורת של 'גורמים בממשלה' ולא הגיעה למבקר כל פנייה להאריך את המועד. נהפוך הוא, שר בממשלה ביקש להיפגש עם המבקר והפגישה תתקיים בתחילת השבוע הבא". עוד נמסר ממשרד המבקר כי "התקופה נקבעה במטרה לזרז את הכנת הדו"ח, באשר המבוקרים כבר ענו על שאלות שהוצגו להם על ידי הביקורת בפירוט רב וכן נקבעה התקופה במטרה לנצל את זמן השימוע הציבורי".
לדברי המבקר, "יש להניח שאם תגענה בקשות להארכת המועד ממבוקר כלשהו הן תידונה לגופן. 'גורמים בממשלה' הסבורים שהתנהלות המבקר 'הזויה וחצופה' - שיתכבדו ויזדהו ויאמרו זאת בריש גלי".
בינתיים המחלוקת סביב המתווה המסתמן ממשיכה להכות גלים. "המתווה הזה הוא בבחינת הסכם של 'אין ברירה'. נאלצנו להסכים לו", כך אמר אתמול יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, גדעון תדמור, בכנס של איגוד החברות הציבוריות בשיתוף BDO, זיו האפט וגולדפרב זליגמן.
לדברי תדמור, "ההסכם כולל עבורנו גזירות קשות וחסרות תקדים בעולם. מצער מאוד שהעתיד האנרגטי שלנו נהפך לכלי ניגוח פוליטי. ההחלטות צריכות להיות מבוססות על שיקולים מקצועיים ולא פוליטיים".
מנכ"ל נובל אנרג'י ישראל, ביני זומר, אמר אתמול באותו הכנס: "לא נשארו לנו ויתורים, לקחו מאיתנו הכל, אם מישהו חושב שנגיע עכשיו לשימוע ציבורי, לא יהיה מתווה ולא יהיה פיתוח ללווייתן ולא יהיה כלום".
גם ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אתמול, בעת שסייר בבאר שבע, לנושא הגז. לדבריו, "מאגרי הגז הם מתנה גדולה שקיבלנו. המון גז ששוכב בקרקעית הים, אנחנו צריכים להוציא אותו משם. אנחנו מדברים על מאות מיליארדי שקלים ואנחנו צריכים לדאוג שהכסף יגיע אלינו. המתווה הוא מאוזן ונכון".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו