"מריאן" עגנה בנמל אשדוד

המשט לרצועת עזה סיים את מסלולו • חמאס קרא לאו"ם להגיב על ההשתלטות • יעלון: "לא היה ציוד הומניטרי ותרופות"

"מריאן" /// צילום: רויטרס // הספינה "מריאן", הערב

קצת לפני השעה 22:00 הגיעה ספינת מריאן, שהובילה את ״משט החירות 3״ לעזה, לנמל אשדוד, שם עגנה. הספינה נגררה על ידי כוחות זרוע הים. המפליגים יועברו לטיפול גופי הממשלה הרלוונטים.

בעקבות השתלטות חיל הים על הספינה, פרסם ארגון חמאס תגובה בה נמסר כי הארגון קורא למזכ״ל האו״ם באן קי מון ״לקחת אחריות על ההשתלטות הבלתי חוקית שביצעו כוחות הכיבוש על הספינה ״מריאן״ שהייתה בדרכה לחופי עזה במטרה להגיש סיוע הומניטרי לתושבי הרצועה הנתונים במצור לא חוקי של ממשלת הכיבוש הציוני״.

 

בעקבות ההשתלטות על הספינה ולאחר שהתברר כי המשט לא יגיע בסופו של דבר לחופי הרצועה בוטלה קבלת הפנים החגיגית שתוכננה להיערך למשתתפי המשט בנמל הדייג בחוף הים של עזה.  

"אין שום סיוע הומניטרי על ספינה"

שר הביטחון משה יעלון התייחס להשתלטות על המשט, וסיפר כי הפעילים לא שיתפו פעולה עם צה"ל. "מאחר ולא נענו לדרישה להעביר אלינו את האנשים ושהספינה תשוחרר, בוצעה השתלטות. נעצרו 85 מייל מעזה והספינה נגררת לאשדוד לשם תגיע הלילה. הנוכחים יעברו תחקור ותשאול וישוחררו". שר הביטחון הבהיר כי הספינה נגררה מאחר ותוך כדי השתלטות הצוות חיבל במנוע, כי חשב שהצעד יקשה על כוחות חיל הים. 

"אין שום סיוע הומניטרי על ספינה. מדובר בפרובוקציה", הוסיף יעלון, "אין מצוקה הומניטרית בעזה, שכן נכנסות 700 משאיות עם ציוד וכל סחורה שאינה אמצעי לחימה או בעלת שימוש כפול שיכול לשמש כאמצעי לחימה, לתוך רצועת עזה. המגבלות היחידות זה לא להכניס חומרי התעצמות ואמצעי לחימה. המשט הזה הוא פרובוקציה במסגרת דה לגיטימציה שמבקשים לעשות לישראל. אם היו מייצאים ומייצרים תותים ולא רקטות, המצב בעזה היה שונה". השר התבדח כי ייתכן שהסיוע הרפואי או ההומניטרי מסתכם בכך שאחד הנוכחים נשא על גופו חבילת כדורי אופטלגין. 

השר התייחס גם לעסקת הגז המתגבשת וקרא לחברי הקואליציה לתמוך במתווה הגז ולהצביע בעדו. השר הוסיף כי אין בעיה משפטית, כפי שקבע היועץ המשפטי של הכנסת. "העובדה שהפכנו להיות מדינה מפיקת גז שינתה לא מעט את מעמדנו. קפריסין ויוון מעוניינות לעשות איתנו עסקות מסיבותיהן, אולי גם טורקיה תתעשת לנוכח הרצון שלה לעשות איתנו עסקת גז ולא עם הרוסים. מסיבותיה. בגין המשבר שנוצר קיבלנו החלטה ללכת בדרך אחרת. לפרק את המונופול בדרך אחרת, ובעיקר לאפשר את הפקת הגז כמה שיותר מהר. אנחנו היום מדינה שלאט לאט האנרגיה שלה נשענת על גז. היום אנחנו מדברים על צינור אחד, מקור אחד, יש לנו אינטרס שיהיו עוד מקורות ולפחות עוד צינור אחד".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

במהלך הלילה השתלטו כוחות מחיל הים על הספינה מריאן, לאחר שהמפגינים הבהירו כי הם אינם מתכוונים לעצור בדרכם לרצועת עזה. ההשתלטות שהתבצעה סמוך לשעה 5:00, עברה בשקט וללא נפגעים. הספינה אמורה להגיע ביממה הקרובה לנמל אשדוד.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך את החיילים על הביצוע. "אין במשט הזה דבר מלבד צביעות ושקרים שרק מסייעים לחמאס ומתעלם מכל הזוועות באזורנו", אמר. שר הביטחון יעלון הוסיף: "המשט הזה לא דאג לרווחתו של איש, ורצונם של המשתתפים בו היה להמשיך במסע הדה-לגיטימציה נגד מדינת ישראל. גורמים שונים בעולם מעדיפים לחזק את חמאס שבמקום לדאוג לתושבי עזה מנסה להחדיר לרצועה אמצעי לחימה".

חיילי צה"ל שפגשו את נוסעי המשט חילקו להם את האיגרת הבאה: "נראה שטעיתם בדרך. אולי התכוונתם להפליג למקום לא רחוק מכאן - סוריה - שם טובח משטרו של אסד מדי יום בבני עמו, וזאת בתמיכת המשטר הרצחני של איראן. לעומת זאת, כאן בישראל אנו מתמודדים עם מציאות שבה ארגוני טרור כמו חמאס מנסים לפגוע באזרחים חפים מפשע. מול ניסיונות אלה אנו מגינים על אזרחי ישראל בהתאם לדין הבינלאומי". 

עוד נכתב באיגרת: "איננו מוכנים לאפשר הכנסת אמצעי לחימה לארגוני הטרור בעזה כמו שנעשה בעבר באמצעות הים. רק לפני שנה סיכלנו ניסיון להבריח מהים מאות אמצעי לחימה שהיו מיועדים לפגוע באזרחים חפים מפשע. אין סגר על רצועת עזה, ואתם מוזמנים להעביר דרך ישראל כל ציוד הומניטרי. מניעת כניסה דרך הים נעשית בהתאם לחוק הבינלאומי, ואף קיבלה גיבוי מוועדה של מזכ"ל האו"ם. אם זכויות אדם היו באמת מעניינות אתכם, לא הייתם מפליגים להזדהות עם משטר טרור שמוציא להורג ללא משפט תושבי עזה ומשתמש בילדי עזה כמגן אנושי. אם הייתם מגיעים לישראל, הייתם יכולים להתרשם מהדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, שמקפידה על שוויון לכל אזרחיה ועל חופש פולחן לבני כל הדתות. מדינה שפועלת על פי החוק הבינלאומי כדי לאפשר לתושביה חיים בטוחים ולילדיה לגדול בשקט ובשלווה". 

"גטאס לא יהיה ח"כ"

השר דני דנון (הליכוד) פנה ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בעקבות השתתפותו של ח"כ באסל גטאס (הרשימה המשותפת) במשט. דנון סבור כי אם ייכנס גטאס לשטח רצועת עזה הוא יהיה מנוע מלהתמודד לכנסת ה־21. 

"על גטאס לדעת שאם ייכנס לא כדין לרצועת עזה, הוא לא יהיה חבר בכנסת הבאה", כתב דנון.

ועדת הכנסת תתכנס מחר כדי לדון בסנקציות שיוטלו על גטאס בשל השתתפותו במשט לעזה. יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ דוד ביטן (הליכוד), דחה אתמול את בקשתו של גטאס לדחות את הדיון. ביטן יציע לוועדה לאשר את שלילת חופש התנועה והדרכון הדיפלומטי של גטאס. על מנת שהחלטה כזו תאושר, יש צורך לגייס רוב לאישורה בוועדת הכנסת, וכן לאפשר לגטאס להשמיע את דבריו נגד ההחלטה.

קודם לכן שיגר גטאס מכתב מהאונייה שבלב ים לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר הביטחון משה יעלון, שבו ביקש כי יורו "לכוחות הביטחון לאפשר את כניסתנו לעזה ויימנעו משימוש בכוח שיפגע במסע ההומניטרי של הספינה". 

הוא הוסיף כי המצור על עזה הוא בלתי חוקי ומנוגד למשפט הבינלאומי ההומניטרי בהיותו מטיל עונש קולקטיבי על אזרחי עזה. לדבריו, על הספינה מצויים כעשרים נוסעים, ובהם נשיא תוניסיה לשעבר ד"ר מונסיר אל־מרזוקי. כל הנוסעים הם פעילי שלום ומטרתם היחידה היא למחות נגד הסגר על עזה".

בהכנת הידיעה השתתפו לילך שובל, שלמה צזנה, דניאל סיריוטי וגדעון אלון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר