המבקר: "ליקויים במאגר הביומטרי הלאומי"

התוכנית נמצאת רק בפיילוט, והמבקר מצביע על כשלים בתוכניות עבודה ובטיפול בחשש לגניבת זהויות • רשות המאגר הביומטרי: "הליקויים תוקנו"

מאגר תעודות זהות ביומטרי. המבקר מצביע על כשלים // צילום: יהושע יוסף // מאגר תעודות זהות ביומטרי. המבקר מצביע על כשלים ,
מאגר תעודות זהות ביומטרי. המבקר מצביע על כשלים // צילום: יהושע יוסף // מאגר תעודות זהות ביומטרי. המבקר מצביע על כשלים

דו"ח מבקר המדינה מפרסם היום דו"ח ביקורת, בו בחן את תקופת המבחן של התיעוד הלאומי הביומטרי. בדצמבר 2009 התקבל בכנסת חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע. לפי החוק יונפקו לתושבי ישראל מסמכי זיהוי בעלי שבב אלקטרוני, שיאפשרו לאמת את זהות מחזיקי התעודות החכמות באמצעות מידע ביומטרי, שייכלל בשבב ובו תמונה של תווי הפנים ותמונות של שתי טביעות האצבעות המורות. 

עוד באתר: רקדה עם בעלה בעת הקריסה - ונהרגה

כמו כן, נקבע כי המידע הביומטרי יישמר לא רק בתעודות עצמן אלא גם במאגר מידע מרכזי, המאגר הביומטרי. בשל מחלוקת שהתעוררה בציבור בנוגע להקמת המאגר הביומטרי, נקבע שהחוק יחל בתקופת מבחן של שנתיים. הדבר נועד לבחון את אופן היישום של הוראות החוק, את נחיצות קיומו של מאגר ביומטרי ואת מטרותיו, את המידע שיש לשמור במאגר ואת אופן השימוש בו. 

דו"ח המבקר עוסק בפעולות שנעשו בשנה הראשונה של תקופת המבחן, במהלכה הנפיקה רשות האוכלוסין תעודות חכמות לכ-430,000 תושבים. הליקויים העיקריים עליהם מצביע דו"ח המבקר הם: "על אף חשיבותה ומורכבותה של תקופת המבחן, רשות האוכלוסין והרשות לניהול המאגר הביומטרי פעלו במשך כשמונה חודשים לפי תכנית עבודה כללית וללא תכנית עבודה מפורטת".

עוד קובע המבקר כי "מערכת הליבה של הרשות לניהול המאגר הביומטרי היא מערכת השוואה ביומטרית, המשמשת להשוואת הנתונים הביומטריים לצורך איתור הרכשות כפולות ולמניעת התחזות. הליכים שנוהלו לצורך התקשרות לרכישתה התעכבו ממושכות. על כן, תקופת המבחן החלה תוך שימוש במערכת השוואה ביומטרית זמנית שפותחה באופן עצמי". 

ומה עם גניבת זהות? 

המבקר קובע כי ישנם פערים בבחינת חלופות למאגר ולהיקף המידע שיש לשמור בו. המבקר מבהיר כי "לפני שתתקבל החלטה בסיומה של תקופת המבחן, בדבר הצורך בקיומו של מאגר ביומטרי, על משרד הפנים להביא לפני מקבלי ההחלטות מידע ונתונים אודות תופעות גנבת הזהות וההתחזות והנזק הנגרם בגינן". 

"משרד מבקר המדינה סבור שאין להסתפק בנתונים על הקלות שבה ניתן לזייף את התעודות הישנות - נתונים המצדיקים את המעבר לשימוש בתעודות חכמות, אך לא בהכרח את הצורך במאגר - אלא יש לנסות ולהעריך באופן מקצועי ומבוסס ככל הניתן מה תהא היכולת לקבל תעודות כפולות ומה יהיה הנזק בגינה לאחר המעבר של כלל האוכלוסייה לשימוש בתעודות חכמות", נכתב בדו"ח. 

רשות המאגר הביומטרי: "הליקויים תוקנו"

 לסיכום משרד מבקר המדינה סבור כי "ראוי שהממונה על היישומים הביומטריים והוועדה המייעצת יעקבו אחר השלמת פערים בנוגע לבחינת החלופות למאגר והמידע שיש לשמור בו, תוך עמידה על מכלול המשמעויות הנובעות מהם, לרבות בנוגע ללוחות הזמנים שנקבעו ליישום תקופת המבחן". 

מהרשות לניהול המאגר הביומטרי נמסר בתגובה: "כלל הממצאים והפערים עליהם הצביע מבקר המדינה בדו"ח טופלו במלואם על ידי הרשות הביומטרית זה מכבר. לאורך תקופת המבחן, נבדק פרויקט התיעוד הלאומי הביומטרי בזמן אמת על ידי מבקר המדינה. העובדה שהבדיקה בוצעה באמצע תקופת המבחן ובזמן אמת אפשרה לרשות לתקן את הליקויים עליהם הצביע המבקר כבר במהלך תקופת המבחן. כל הפערים והליקויים טופלו ותוקנו במלואם זה מכבר, והדברים פורטו במסגרת הדו"ח המסכם, שהוגש לכנסת ובמסגרת מסמכים שהועברו למשרד מבקר המדינה".

שר הפנים החליט על הארכת פיילוט המאגר הביומטרי

שר הפנים סילבן שלום החליט הבוקר להאריך את תקופת ה

מבחן של צו הביומטריה לזמן קצר של תשעה חודשים, במתכונת דומה לזו שהופעלה בשנתיים האחרונות. הארכת תקופת המבחן נועדה לאפשר פרק זמן נדרש ללמידת הסוגייה, הן לשר הפנים הנכנס והן לחברי ועדות הכנסת שיתכנסו לראשונה בימים הקרובים ויידרשו להכריע בעניין, ללמוד את הנושא לעומקו בטרם יגבשו עמדה ויקבלו החלטה.

המהלך של שלום יחייב צעדים ואישורי הגורמים הרלוונטיים, ביניהם ועדות הכנסת ובסופו מליאת הכנסת. תקופת המבחן החלה ביום ה-30.6.2013, אז הושק המהלך והחלו להנפיק את התעודות הראשונות. ברשות האוכלוסין ציינו כי במהלך התקופה האמורה נבחנו המהלכים בהתאם למדדים, כפי שנקבע בחוק הביומטריה, ונעשו הצעדים המחויבים לשיפור מהלכים שנתגלו כדורשי שיפור.

משרד המבקר בחן בחודשים ינואר עד יולי 2014 את התנהלות רשות האוכלוסין וההגירה והרשות לניהול המאגר הביומטרי, וב-2015 ערך השלמות לבדיקה. 

מבקר המדינה. גילה ליקויים // צילום: דודי ועקניןרוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

על פי נתונים הנכונים ל־31 בדצמבר 2014, כ־550 אלף מתושבי המדינה הסכימו למסור את פרטיהם המצויים עתה בבסיס הנתונים הביומטריים. חלקם בחרו בדרכון הביומטרי החדש, חלקם בתעודת הזהות הביומטרית, והשאר ביקשו לקבל את שני המסמכים יחד. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר