"הממשלה החליטה להטיל על צה"ל את המשימה להוציא את כל יישובי הצפון מטווח האש של הטרוריסטים המרוכזים הם ומפקדותיהם ובסיסיהם בלבנון". כך נפתחת פקודת מבצע "שלום הגליל" שניתנה לכוחות צה"ל ביוני 1982. כבר מהשורה הראשונה של פקודת המבצע, ניתן לראות את ההבדל בין המטרות הנחרצות שהציב אז צה"ל למבצעיו, לבין המטרות הצנועות שמציב לעצמו כיום.
הפקודה הרשמית הותרה היום לפרסום, 33 שנה לאחר תחילת מלחמת לבנון הראשונה, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון. כמו-כן, פרסם ארכיון צה"ל במשרד הביטחון מסמכים נוספים מהם ניתן ללמוד על השתלשלות כתיבת הפקודה שהביאה בסוף למבצע "שלום הגליל".
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
חודשים רבים לפני פקודת המבצע, וכהכנה למבצע אפשרי בצפון, נכתבו בצה"ל מספר תכניות אפשריות לפעולה. לאחר דיונים, נבחרה תכנית שכונתה "ארזים", כתכנית הטובה והמקיפה ביותר. התכנית כללה שתי גרסאות: הגרסה הראשונה, "ארזים", כללה התנגשות בכוחות הסורים באזור ג'זלין כבר בשלב הראשון של המבצע, והגרסה השנייה, "ארזים ב'", כללה השתלטות מהירה על השטח והגעה לפרברי ביירות במהירות האפשרית.
התכנית המקורית של המלחמה
לבסוף, נבחרה תכנית "ארזים ב'" כתכנית המועדפת, ובסתיו 1981 הפכה התכנית לתכנית אב למבצע נרחב בלבנון בשם "אורנים". על פי התכנית המקורית שנחשפה אתמול, "צה"ל יגיב וישמיד מחבלים בלבנון על ידי תקיפת ח"א וע"י כוננות לביצוע מבצע 'אורנים'". לפי הפקודה, תחילת המבצע "כתגובת המחבלים על תקיפת חיל האוויר".
ה"כוונה" על-פי התכנית המקורית הייתה להשמיד מחבלים ותשתיות על "האוולי", הצביא, כאוכבא, "ג'בל וסטני' תוך 24 שעות, לחבור לנוצרים ולכבוש את ביירות תוך 96 שעות". מהפקודה עולה כי בשלב הראשון ישאף צה"ל לטפל במחבלים ולהשמיד את תשתיתם תוך הימנעות מלחימה מוקדמת בסורים. התכנית הייתה לבנות את המבצע בשלבים, כאשר בכל שלב בו יופסק המבצע יהיו לצה"ל הישגים.
"אין לתקוף את הצבא הסורי – אלא אם הוא יתקוף"
כאמור, המטרות שנקבעו מראש נראות היום "גרנדיוזיות" למדי, וכללו הפסקה מוחלטת של הפגזת יישובים בישראל מתחום לבנון, נסיגת הכוחות הסוריים מדרום בקעת הלבנון ומהאזור שבין ביירות לזחלה, חיסול פיסי של המחבלים- הזרוע הצבאית והמדינית והקמת ממשלה ריבונית בלבנון שתחייה בשלום עם ישראל.
במארס 1982, נכתבה פקודת "אורנים קטן", שמטרתה להתחיל את מבצע "אורנים" על בסיס הכוחות הזמינים בנקודת הזמן על-מנת להסיר את איום הירי על יישובי הצפון, ובמקביל להמשיך לגייס כוחות מילואים לטובת מבצע "אורנים גדול". נקבע שצה"ל ישאף להתחיל את המבצע לאחר ריכוז של מלוא הסד"כ תוך 72 שעות, אך יוכל לפעול גם תוך 24 שעות מהפקודה.
בפקודת המבצע עצמו, תחת הכותרת, "מבצע שלום הגליל, פקודה מס' 1", נקבע בסעיף השלישי כי "בעת הביצוע אין לתקוף את הצבא הסורי אלא אם הוא יתקוף את כוחותינו". לפי הסעיף הרביעי, "מדינת ישראל מוסיפה לשאוף לחתימת חוזה שלום עם לבנון העצמאית תוך שמירה על שלמותה הטריטוריאלית". השיטה, כך על פי פקודת המבצע, היא "כיבוש דרום לבנון בהתקפה מדורגת בסיוע אוויר וים בשלושה שלבים עיקריים".
בין היתר, כוללת הפקודה הנחיות להנחתת כוחות מהים בעוצמה אוגדתית לתפיסת גשר הזהרני; תנועה בציר החוף מדרום לצפון, כיתור צור וחבירה לכוחות המונחתים על ידי כוח בעוצמה אוגדתית; השתלטות על מרחב ליטאני-אוולי ותשתיתם וכיתור נבטייה על ידי כוח בעוצמה אוגדתית; ועוד. הפקודה כוללת גם כוננות השמדת הצבא הסורי בבקע עד כביש בירות-דמשק, חבירה עם הנוצרים באזור ביירות וכיבוש ביירות לפי פקודה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו