קצין המשטרה לשעבר, רפ"ק ערן מלכה, הורשע בשורות עבירות חמורות שהיה שותף להם יחד עם עו"ד רונאל פישר ופרקליטת מחוז תל אביב לשעבר, עו"ד רות דוד ונאשמים אחרים בפרשה.
צילום: רועי קסטרו, בני פלבן
מלכה הורשע עפ"י הודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון שחתם עם המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים (מח"ש), בעבירות של לקיחת שוחד, גילוי בהפרת חובה, מרמה והפרת אמונים, הוצאת מסמך ממשמורת, שיבוש מהלכי משפט והלבנת הון. אחרי הרשעתו אמר מלכה: "אני חש הקלה".
כתב האישום המתוקן כולל תיקונים לגבי מלכה בלבד. סעיף השמדת ראייה, לגבי מכשיר הטלפון הנייד שלו, התחלף לשיבוש מהלכי משפט. כמו כן בוטל האישום נגדו בנוגע לפגישת השיבוש לאחר שהתברר כי לא נטל בה חלק.
התובעת, עו"ד קרן אלטמן, אמרה במהלך הדיון כי חלו התפתחויות חדשות בתיק לאחר הגשת כתב האישום בעקבות חתימת הסדר הטיעון עם מלכה. הדברים נבדקים ע"י מח"ש, וככל שיהיה מקום לתקן עוד את כתב האישום הדבר ייעשה. כתב האישום המתוקן שהוגש אתמול לא כולל את ההתפתחויות החדשות בחקירת פרשת פישר.
המחלקה לחקירות שוטרים צפויה לדרוש בשלב הטיעונים לעונש, אשר יתקיים ב-6 ביולי, לגזור על מלכה עונש מאסר כבד - בין שבע לעשר שנות מאסר בפועל, עונש שאותו הייתה דורשת גם אלמלא היה נחתם הסדר הטיעון אתו. ההגנה מנגד תבקש מבית המשפט להסתפק בעונש מאסר מתון הרבה יותר, זאת בהתחשב בהודאתו של מלכה בעבירות המיוחסות לו והעדות המפורטת שמסר לחוקרי המחלקה לחקירות שוטרים, המצדיקה את המשך החקירה בפרשת פישר.
היום התקיים גם מעמד הקראת כתב האישום בפני הנאשמים האחרים בפרשה - עו"ד רונאל פישר, פרקליטת מחוז תל-אביב לשעבר, עו"ד רות דוד-בלום, מנכ"ל מע"צ לשעבר, שי ברס, הקבלן יאיר ביטון והאחים הקבלנים יוסף ואביב נחמיאס. סנגוריהם של הנאשמים ביקשו לדחות את המענה לכתב האישום עד לקבלת כל חומרי החקירה בפרשה.
לנאשמים בפרשה זו מיוחסות עבירות של לקיחת ומתן שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, הלבנת הון, שיבוש מהלכי משפט ועוד, כל אחד לפי חלקו. עו"ד רות דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע.
לפי האישום, לאורך תקופה ארוכה חלק מלכה פרטים רגישים מהחקירות הרגישות ביותר ביחידת להב 433, בין מחקירות שניהל בעצמו ובין מאלה עליהן למד מעמיתיו. מלכה עשה זאת יחד עם עו"ד רונאל פישר, שותף סודו, לצורך קידום ענייניהם הכלכליים המשותפים. על פי כתב האישום, מלכה לא בחל בשיבוש חקירות סמויות רגישות להן היה שותף ובמכירת מידע מתוכן תמורת בצע כסף, תוך פגיעה קשה בערכי המשטרה.
פישר ניצל את מעמדו הציבורי, קשריו הענפים וכישוריו כדי לסחור במידע, תוך שהוא אינו בוחל במעשי שיבוש חקירה חוזרים ונשנים של חקירות סמויות ורגישות ביותר, אגב עריכת מניפולציות מתוחכמות ומצגים, המערבים אמת ובדיה, אל מול גורמים שונים, והכל מתוך תאוות בצע חסרת מעצורים של השניים, אשר חברו להם יחד.
פעלו בתחכום רב
השניים פעלו כאיש אחד בתחכום רב לשבש חקירות משטרה רגישות ביותר באופן סדרתי, תוך הוצאת מידע לחשודים במהלך חקירות סמויות. כן פעלו כאיש אחד לשבש את החקירה במח"ש בחקירתם הם, והצליחו באופן חלקי – אך אפקטיבי לעשות כן, עד כדי כך שלאורך מספר חודשים, נקלעה החקירה למבוי סתום, שנפרץ בסופו של דבר רק בשל נחישותם של החוקרים אשר חדרו למכשירים הניידים של ערן מלכה ועדת המדינה.
סנגורו של ערן מלכה, עו"ד עופר ברטל, אמר לאחר מתן הכרעת הדין: "מרשי הודה במסגרת הסדר הטיעון בעובדות כתב האישום המתוקן שהוגש נגדו, ללא כל הסכמה לעניין העונש. נבקש בשלב הטיעונים לעונש, להפחית את העונש ככל שניתן. מלכה מכה על חטא לחלוטין. הוא הודה מיד וסיפר את כל האמת בכל מה שקשור אליו ולאחרים, ולא ביקש שום טובות הנאה לעצמו. לא פשוט להעיד כנגד אנשים שקרובים אליך. זהו תהליך שבית המשפט צריך לעודד אותו באמצעות עונש מופחת. המעצר של מלכה הוא מניעתי, עתה לאחר שהודה והורשע לא נשקפת שום סכנה ושום סיכון לציבור. הדבר היחיד שביקשנו זה להבטיח את העתיד הכלכלי של משפחתו – שלא יפגעו בפנסיה שלו, לא יטילו עליו קנס ולא ינקטו בצעדים נגד דירת המגורים של המשפחה".
עו"ד עופר ברטל הדגיש "אין פה שום דבר סודי. מח"ש מחליטים מה להוציא. אם וכאשר העדויות של ערן יצאו, הציבור ידע מכך. לא אתייחס לתוכנן".
עו"ד איתן פלג, המייצג את הקבלן יאיר ביטון, אחד הנאשמים בפרשה, אמר בתום הדיון: "כתב האישום הוגש ע"י מח"ש מוקדם מדי. התיק הזה מתגלגל. זו לא דרך לנהל תיק בבית המשפט. הטענה שמרשי נתן שוחד לניצב הפורש, ברונו שטיין, אינן נכונות ואין בהם כלום. הוא לא שילם עליו בנסיעות לחו"ל. אני יודע שביטון ושטיין מכירים, אבל עיינתי בספר החוקים וזה שיש לאדם חבר ניצב זו עדיין לא עבירה פלילית. אני גם לא בטוח שזה מה שנטען בחקירת מח"ש. יאיר ביטון הוא אדם חזק. הוא יעבור את הדבר הזה. בסופו של דבר יתברר שהוא אינו קשור באופן פלילי לפרשה הזאת".
בנוסף יקיים היום שופט בית המשפט המחוזי, משה מוסק, דיון נפרד פרד בבקשת התובעות בתיק, עוה"ד קרן אלטמן וליאורה נהון מהמחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה, לעצור את הנאשמים המרכזיים בפרשה – ערן מלכה ורונאל פישר - עד תום ההליכים המשפטיים נגדם.
ברונו שטיין בחדר החקירות
ניצב בדימוס ברונו שטיין הוא בכיר המשטרה לשעבר שנחקר בפרשת רונאל פישר בחשד שקיבל טובות הנאה מעורך הדין. לאחר יומיים אינטנסטיביים של חקירה במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) שוחרר שטיין בלילה שבין שני לשלישי ל-3 ימי מעצר בית והבוקר (ד') הותר שמו לפרסום. שטיין חזר וטען בתוקף כי לא נתן תמורה או הדליף מידע מחקירות כלשהן לשום אדם.
הוא הוסיף כי לא היה מודע לכך שפישר נהג להשתמש בשמו עם לקוחותיו. במחלקה לחקירת שוטרים מייחסים לבכיר עבירות מתחום טוהר המידות, ובהן קבלת שוחד ושיבוש מהלכי חקירה.
שמו של שטיין עלה במסגרת חקירת קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שחתם על הסדר עם מח"ש בו הפליל את שטיין שקיבל לכאורה טובות הנאה מפישר, בהן מימון טיסה ונופש בחו"ל. לפי עדות מלכה, לפישר ולשטיין המתינה שיירת לימוזינות עם הנחיתה בחו"ל - שהובילה אותם לנופש.
לפי החשד פישר הציע לניצב בדימוס להתמנות לדירקטור בחברת ב. יאיר, של יאיר ביטון, מלקוחותיו של פישר, שגם נגדו הוגש כתב אישום. כל אלה כאמור עוד בהיותו קצין בדרגת ניצב במשטרה. פישר נהג להתהדר בקשריו עם הניצב בפני לקוחותיו ובפני לקוחות פוטנציאליים.
במח"ש טוענים כי שטיין לא דיווח על אותה טיסה שקיבל. הוא, מצידו, מאשר שאכן נהג לבלות במחיצת פישר משום שנחשב לחבר קרוב, וכי אכן הסכים לטוס לפגישה עם ביטון מתוך נימוס - שכן מדובר, לטענתו, בבעלים של חברה ציבורית הנסחרת בבורסה, וכי כלל לא התכוון לעבוד בה. כך או אחרת, הדגיש כי לא מדובר בשוחד.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
היום גם יתקיים מעמד הקראת כתב האישום לנאשמים האחרים בפרשה מלבד מלכה - פישר, דוד, הקבלן יאיר ביטון ואחרים. פישר ודוד אינם מתייחסים בשלב הזה לעבירות המיוחסות להם ולחומר המפליל לכאורה שמלכה מסר נגדם, ובכוונתם לענות להאשמות נגדם במהלך המשפט בעניינם.
לנוכח זאת, פרקליטתו של פישר, עו"ד קרן שפירא, צפויה להתנגד לבקשת המחלקה לחקירת שוטרים להאריך עד תום ההליכים גם את מעצרו.
שטיין נקרא לחקירה בעקבות החתימה על הסדר הטיעון עם מלכה, שטען כי הקצין נהג לטוס לחו"ל על חשבונו של פישר, ופעם אחת אף הוטס לחו"ל על חשבונו של הקבלן יאיר ביטון, מבעלי חברת ב. יאיר, לפגישה שבה הציע לשטיין לשמש דירקטור בחברה טרם פרישתו מהמשטרה.
עד מדינה שני בפרשה
וכאילו כל זה לא הספיק, אתמול נודע כי קבלן מאזור המרכז חתם עם המחלקה לחקירת שוטרים על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו יסייע לחזק את החשדות נגד רונאל פישר. לפי המידע שמסר, שילם לפישר כ־2 מיליון שקלים בתמורה להבטחת האחרון לסייע לו בחקירה שהתנהלה נגדו. במסגרת ההסכם לא יוגש כתב אישום נגד הקבלן.
יהודי טורקיה: "לא מתבלבלים מתוצאות הבחירות"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו