מקרה של ילדה בת 12, שהתמוטטה אתמול בבוקר בבית ספר לחינוך מיוחד בנתניה, חידד שוב את הצורך בהצבת מכשירי החייאה מסוג דפיברילטור בבתי הספר.
הילדה, הסובלת מאפילפסיה, היתה בהתקף ואיבדה את הכרתה. בכל מקרה של אובדן הכרה מומלץ לעשות שימוש בדפיברילטור, שהוא מכשיר המבצע עיסוי לב ובמקרה של הפרעת קצב אף נותן שוק חשמלי. בבית הספר שבו אירע המקרה לא היה מכשיר שכזה, אך אנשי מד"א ומתנדבי איחוד הצלה ביצעו בילדה החייאה ופינו אותה במצב קשה לביה"ח לניאדו.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ועדת הבריאות של הכנסת הנחתה כבר לפני כחצי שנה, כי בכל מקום ציבורי שבו יותר מ־500 איש יוצב דפיברילטור. בעקבות ההנחיה אפשר לראות את המכשירים האלו בקניונים, בבנייני משרדים ובמקומות הומי קהל נוספים. עם זאת, בוועדה לא דנו בהצבת המכשירים בבתי ספר. בכנסת הקודמת הוגשה הרחבה לחוק כך שתכלול גם את בתי הספר, אך הכנסת פוזרה לפני שהנושא עלה לדיון.
לאחרונה המליצו במשרד הבריאות להציב דפיברילטורים בבתי ספר לצורך הצלת חיי אדם, וכבר לפני ארבעה חודשים נשלח מכתב בנושא למשרד החינוך. "מהספרות המקצועית העולמית עולה שמקרי החייאה בבתי ספר מועטים, אך השימוש במכשירי ההחייאה המוצבים במקום מביא להחייאה מוצלחת בכ־60 אחוזים מהמקרים", כתב ד"ר בועז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, במכתב ששלח לעירית לבנה, המפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך, "לאור האמור, משרד הבריאות תומך בהמלצה על הצבת דפיברילטורים בבתי הספר".
לפני שש שנים אירע מקרה טרגי, שאולי היה יכול להימנע לו היה בבית הספר מכשיר דפיברילטור. בר הירשברנד, בת 15, לקתה בפרפור חדרים ונפטרה. אמה, לימור הירשברנד, הקימה את עמותת "הלב של בר" הפועלת לקידום הצבת הדפיברילטורים. "כשבר נפטרה, לא היתה אחות בבית הספר ולאמבולנס הראשון לקח 30 דקות להגיע", מספרת לימור, "שתי מורות לספורט שעברו הכשרה מינימלית ניסו להתמודד בכוחות עצמן, ואף אחד לא חשב להביא מכשיר החייאה מקופת החולים הסמוכה. אם היה מכשיר החייאה, אולי לבר היה סיכוי לחיות. זה מכשיר אוטומטי, המשמיע הנחיות הפעלה קוליות וכל אדם יכול להשתמש בו. אני מתפללת לשלום הילדה שנפגעה, ואלו מקרים שלא צריכים לקרות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו