בשנים האחרונות הכדורגל הספרדי הוא שם נרדף להצלחה. הנבחרת הבוגרת אלופת אירופה, הצעירה גם כן. ליגת האלופות של ברצלונה, הליגה האירופית בשליטה של סביליה. הכוכבים הגדולים בעולם מגיעים לספרד, הליגה מנפצת שיאי רייטינג ועניין. כל זה נכון כשמדברים על הגברים. כדורגל הנשים? זה כבר סיפור אחר.
קצת רקע: הליגה הספרדית לנשים בספרד אינה מקצוענית. היא כוללת 16 קבוצות, והבולטות הן ברצלונה ואתלטיק בילבאו, שמרכיבות את הסגל של הנבחרת שאליה נגיע מייד. קבוצת הנשים שעונה לשם "ריאל מדריד" שיחקה העונה בליגה השנייה, אבל אין לה שום קשר למועדון הפאר של פלורנטינו פרס. ממוצע הצופים במשחק נשים הוא 100, כשמתוכם 80 בני משפחה, ומבין 16 המאמנים בליגה הבכירה, רק אחת, לאורה טורביסקו מראיו ויאקנו, היא אישה. "כשהגעתי לקורס המאמנים היינו 53 גברים ואני. איך שנכנסתי לחדר שמעתי והבנתי שאני לא רצויה שם. הכדורגל הספרדי הוא עולם של גברים בלבד", אומרת טורביסקו, שהובילה את הקבוצה לשלוש אליפויות, אך נאלצת להשלים הכנסה כמורה לספורט בבית ספר במדריד.
"כדי להציל את כדורגל הנשים, הילדות צריכות גיבורות", מסבירה טורביסקו ומייד מסייגת את עצמה, "היום כולן רוצות להיות ורוניקה בוקט, אבל אין להן מושג מה היא עברה בדרך למעלה".
בוקט היא הכוכבת הגדולה ביותר של הכדורגל הספרדי הנשי. הקשרית בת ה־28 הפכה הקיץ לספרדייה הראשונה אי פעם שזוכה בליגת האלופות, כשקבוצתה פרנקפורט ניצחה 1:2 את פ.ס.ז' בגמר. היא גם הראשונה שהיתה מועמדת לתואר כדור הזהב של אירופה, בשנת 2014. לפני שבועיים נרכשה על ידי באיירן מינכן, אלופת גרמניה הטרייה.
"כילדה אני זוכרת שרציתי לשחק כדורגל, אבל פשוט לא נתנו לי", מספרת בוקט, שרק לאחר מאבק קשה קיבלה אישור להצטרף לקבוצת ילדים בעיר הולדתה קומפוסטלה. "זה היה סיוט שלא נגמר", היא נזכרת, "אנשים לא היו מסוגלים לקבל ילדה שמשחקת כדורגל". רק כשנחתה בטירסו השבדית, שם שיתפה פעולה עם מרתה הברזילאית, הבינה שבכל הנוגע לכדורגל הנשים, ספרד הגדולה מתנהלת כמו מדינת עולם שלישי. "הסיכוי של ילדה להפוך למקצוענית הוא נמוך מ־1%", היא מסכמת.
מאמן נבחרת הנשים מהיום שבו נוסדה ב־1988 הוא איגנסיו קרדה (68). 27 שנים בתפקיד שכמעט לא זכה לתמיכה מההתאחדות. "חשוב לי לקדם את כדורגל הנשים בספרד", הוא מסביר בידיעה ששחקנית נבחרת מרוויחה 25 יורו לאימון, "הן מקריבות הכל למען הכדורגל".
למרות כל הקשיים שעברו בדרך, העקשנות של הבנות ושל קרדה יצרו סוג של מהפכה. אם לפני 10 שנים היו רשומות בספרד 11,000 שחקניות, היום המספר עומד על 41,000. גם ההתאחדות לא יכולה היתה להישאר אדישה להצלחה, והנשיא אנחל מאריה וייאר הקים לאחרונה כמה פרויקטים שמיועדים לילדות. "הנבחרת הזו מצליחה בגלל כוח רצון, לא בגלל משאבים", אומר איגנסיו קרדה.
ספרד תשחק בבית 5 עם ברזיל החזקה, דרום קוריאה וקוסטה ריקה, מולה תפתח את משחקיה הלילה. על הנייר המטרה של ספרד היא לעבור את שלב הבתים ולתפוס את אחד המקומות שמבטיחים השתתפות באולימפיאדת ריו 2016. בין השורות המטרה היא אחרת. "לשחק, לנצח, להילחם", אומר המוטו שמלווה את הנבחרת של קרדה, שבסך הכל רוצה את הדבר הכי משעמם שהכדורגל יכול להציע. שוויון.