מכה קשה לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן בבחירות לפרלמנט: בתום ספירת 98% הקולות אמש התברר שמפלגת הצדק והפיתוח שעימה הוא מזוהה איבדה את הרוב בפרלמנט בפעם הראשונה מאז 2002. בכך נסתם הגולל על שינוי מהיר בחוקה שארדואן ביקש לקדם כדי להפוך את טורקיה לרפובליקה נשיאותית ולרכז בידיו סמכויות חסרות תקדים בטורקיה.
צילום: רויטרס
מפלגת הצדק והפיתוח קיבלה 41% מהקולות, המפלגה הכמאליסטית (העממית הרפובליקנית) קיבלה 25%, מפלגת התנועה הלאומית זכתה ב־16.5%, אבל הסיפור הגדול של הבחירות היא מפלגת העם הדמוקרטית הפרו־כורדית, HDP, שלא רק עברה את אחוז החסימה (10%) אלא אף צברה 12.5% מהקולות. אתמול הודיע חבר פרלמנט מטעם HDP: "מדובר בניצחון השלום על המלחמה". ואילו ראש הממשלה המכהן ואיש ה־AKP, אחמט דבוטאולו, סיכם: "ההחלטה של העם היא ההחלטה הנכונה ביותר".
הפסד לאיסלאמיסטים
ארדואן עצמו אמנם לא התמודד בבחירות, אך אין ספק שהן היו משאל עם על מפלגתו השמרנית. ארדואן כיהן כראש ממשלה מטעמה במשך יותר מעשור, ובתקופה זו ניסה להחדיר את האיסלאם לציבוריות הטורקית.

צילום: אי.פי
בשבועות שקדמו לבחירות נראה היה כי המומנטום פועל לטובתה של HDP. המפלגה השכילה לאחד כוחות עם קשת רחבה של מפלגות שמאל ליברליות שקידמו אג'נדה חילונית־אזרחית. נוסף על כך, יו"ר HDP, סלחטין דמירטאש, ניהל קמפיין כלל־טורקי שפנה מצד אחד לקהל השמאלי־ליברלי ולמיעוטים, ומצד אחר לבורגנים "מאוכזבי ארדואן", החוששים מכרסום הדמוקרטיה בעשור האחרון ומחיזוק הצביון האיסלאמי במדינה.
יזדקק לקואליציה
כמו בשלוש מערכות הבחירות האחרונות, גם הפעם צפויה מפלגת השלטון להרכיב את הממשלה הבאה. עם זאת, בניגוד לפעם הקודמת, מכיוון שלא יהיה לה רוב בפרלמנט, היא תצטרך להישען על תמיכת מפלגות נוספות. היעדר הרוב גם מונע ממנה להעביר תיקונים בחוקה, מכיוון שמהלך זה מחייב תמיכה של שני שלישים מחברי הפרלמנט, המונה 550 מושבים.
הגם שחלומה של ה־AKP לבצע שינוי דרסטי במשטר ככל הנראה נגוז לפי שעה, אין לשלול את האפשרות כי ארדואן ינסה לקדם את התיקונים באמצעות שליחיו בפרלמנט, ובראשם דבוטאולו, ששירת תחתיו כשר חוץ, אך היה גם הוגה האסטרטגיה הטורקית של אפס חיכוכים אזוריים והשאיפות האימפריאליות.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ייתכן שדבוטאולו יבצע עיסקת חבילה שעשויה להביא מחד לוויתורים מצד ארדואן ומפלגתו, אך מאידך תסלול את הדרך לתיקון החוקה. כך, למשל, יש מומחים הטוענים שהמפלגה תהיה מוכנה אפילו לבצע ויתורים מפליגים בתהליך השלום עם הכורדים כדי לקדם את הרפורמות החוקתיות.
היומיים האחרונים של מערכת הבחירות היו מתוחים במיוחד. ביום שישי התפוצצו שני מטענים בעצרת של מפלגת ה־HDP ושני אנשים נהרגו. הפיגועים הובילו לביקורת נוקבת על ארדואן, אשר הואשם בהסתה לאלימות.
• • •
הזווית הישראלית
דיפלומטיה - יוק, התיירות מתאוששת
בישראל ויתרו על טורקיה, כל עוד ארדואן בשלטון. היחסים בין ישראל לטורקיה נמצאים בשפל מתמשך, לאחר שארגון הנתמך בידי הממשלה באנקרה שיגר את הספינה מרמרה. בתקרית נהרגו תשעה אזרחים טורקים, שגריר ישראל גורש והיחסים הורדו לדרגה הדיפלומטית הנמוכה ביותר. ישראל השיבה במטבע דומה. עם ביקורו של ברק אובאמה בישראל, לפני שנתיים, התנצלה ישראל על מות האזרחים הטורקים והיה ניסיון להגיע להסכם שיוביל לנרמול היחסים, אך ללא הצלחה.
לפני כשנה חלה הידרדרות נוספת ביחסים בין המדינות. ישראל פנתה לנאט"ו ודרשה לנקוט צעדים נגד טורקיה על כך שהיא מאפשרת פעילות של מפקדת חמאס מאיסטנבול. במסרים הרשמיים שהועברו מישראל לנאט"ו בערוצים שונים נאמר כי לא ייתכן שמדינה החברה בארגון מקיימת קשרים עם ארגון טרור. לפי מקורות מדיניים בכירים בירושלים, באיסטנבול נמצאת למעשה המפקדה הראשית של חמאס בחו"ל, לאחר שהועתקה מדמשק.
בשנים האחרונות תלויה אזהרת מסע עבור ישראלים המבקשים לבקר בטורקיה. בה בעת, ישראל מפתחת את הקשרים עם יוון ועם שאר מדינות הבלקן שסביב טורקיה.
מנגד, הירידה בכוחו של ארדואן בבחירות אתמול הפיחה תקוות מחודשות בקרב סיטונאי התיירות בישראל לחידוש התנועה של ישראלים לקלאבים של אנטליה. היום מגיעים כ־60 אלף ישראלים לנפוש בריביירה הטורקית - עשירית לעומת מספרם בשנת השיא, 2008, שבה פקדו את טורקיה כמעט 600 אלף תיירי נופש מישראל. המשנה למנכ"ל אופיר טורס, יהודה זפרני, מעריך שכבר השנה תחל החזרה לטורקיה, ולפני סוף השנה נחצה את קו 100 אלף הישראלים, ובמקום עשירית משנת השיא נתייצב על חמישית ממנה. כבר היום יש ארבע טיסות ביום לאנטליה, והתחושה היא שבקרוב יגדל מאוד מספר הטסים. גם מנו ספנות, שפקדה בעבר נמלים בטורקיה, תשקול לחזור לפקוד את ערי החוף הטורקיות.
מנגד, הוועדים הגדולים, האחראים ליציאה לחופשה של עשרות אלפי עובדים בארגונים גדולים, אינם ממהרים לשנות כיוון. הוועדים החליטו על היעדרות מחאה בשל יחס הטורקים, ובייחוד לנוכח טיפולם הכושל בישראלים שנתקעו באיסטנבול במהלך צוק איתן.
שלמה צזנה ואילן גטניוטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו