זה נמצא תמיד ברקע. הזמזום המרגיז, הגירודים הבלתי נגמרים וכמובן העקיצות הבלתי נסבלות. הקיץ עדיין לא התחיל באופן רשמי, אבל היתושים לא מחכים וכבר מכים בנו ללא רחם. אז מה עושים?
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
עקיצת היתוש היא בעצם עקיצה של נקבת היתוש, העוקצת פונדקאים בעלי דם חם, כולל האדם, לשם השגת חלבון מתאים להתפתחות הביצים שלה. עקיצות היתושים מטרידות ומגרדות מבוגרים וצעירים, והן עלולות לגרום להתפתחות אלרגיה וזיהומים קשים בעיקר אצל ילדים ותינוקות.
"הגרד שאנו חשים לאחר העקיצה הוא תגובת הגוף לחלבון או ארס המוחדר לגופנו, והוא זה שיוצר את התגובה האלרגית והתגובה הדלקתית המקומית", אומרת שמחה עזריאל דגן, נטורופתית N.D ב"מורז צמחי מרפא".
לדבריה, יש סוגים שונים של יתושים, ובהם יתושי האנופלס, המעבירים את מחלת המלריה; זני יתושים מסוג קולקס, המעבירים את קדחת הנילוס, ועוד רבים אחרים. יתוש הבית המצוי (Culex pipiens) הוא המין הנפוץ והידוע ביותר מבין היתושים השייכים לסוג קולקס, וגורם לרוב מטרדי העקיצות ברחבי הארץ.
אף שהיתוש המצוי הוא בבחינת מטרד, הסבירות להעברת מחלות על ידי יתוש זה נמוכה. העקיצה עצמה יוצרת גירוי מקומי המתבטא לרוב בנפיחות, באודם ובגרד מקומי.
קיימים הבדלים שונים בין אנשים שונים מבחינת חומרת התגובה, תופעות הלוואי והרגישות לעקיצות; בקרב ילדים בדרך כלל התגובות המקומיות חמורות יותר.
תשמרו על הקטנים
לדברי ד"ר אריה ליפשיץ, מומחה למחלות עור בשירותי בריאות כללית, "הסיבה לכך שילדים ותינוקות נעקצים יותר ממבוגרים היא העובדה שהעור שלהם רך יותר משל מבוגר, וליתושים קל יותר לעקוץ ולמצוץ את הדם מעור של ילד. גם נשים נעקצות יותר מגברים, שכן גם להן עור רך יותר לעומת גבר".
ד"ר ליפשיץ ממליץ להקדיש תשומת לב לילדים שמתפתחים אצלם נפיחות חריגה, אודם וחום מקומי מאחר שזה עשוי להצביע על זיהום שנגרם מכך שהילד גירד את אזור העקיצה, ונוצר פצע שהזדהם. במקרה כזה יש לפנות לרופא לצורך טיפול על ידי מתן אנטיביוטיקה. גם במקרים שהעקיצה לא עוברת ונשאר במקום העקיצה נגע מוצק, רצוי להראות לרופא.
שרונה גבאי, דיאטנית קלינית של מותג תוספי התזונה Nutri Care, מסבירה כי אחת הדרכים הטבעיות להימנע מעקיצות יתושים בקיץ היא דווקא נטילת כמוסות ויטמינים מקבוצת B - קומפלקס ויטמיני B ובמיוחד ויטמין B1 (תיאמין): "הוויטמינים מופרשים דרך נקבוביות העור והריח מרחיק את היתושים. מקור טבעי מהתזונה לצריכת ויטמיני B הוא דגנים מלאים, אורז מלא, קינואה, כוסמת, שיבולת שועל, טחינה, זרעי חמנית, נבטים, שמרי בירה וצנוברים.
אפילו קרטיב יכול לעזור
נעקצתם? חאתם עמשה, הרוקח הראשי של רשת ניו פארם, מציין: "הטיפול בתגובה האלרגית לעקיצת יתוש יכול להיעשות על ידי מגוון תכשירים המוצעים למכירה בבתי המרקחת, למשל משחות הרגעה, ג'ל הרגעה. במקרים של עקיצות מרובות אפשר להשתמש גם בתרופות אנטי היסטמיניות דרך הפה הניתנות בהמלצת הרופא המטפל".
לדבריו, רצוי להמעיט בשימוש ישיר בתכשירים על העור העדין של התינוקות, אלא אם כן מדובר בתכשירים טבעיים. "שימוש בשמנים אתריים במגע ישיר עשוי לגרום לגירויים ולאדמומיות, אלא אם כן מקפידים לדלל אותם", אומר עמשה.
ועוד טיפ: אם הילדים נעקצו במהלך טיול, ואין בסביבתכם תכשיר שיקל, קחו קרח מהצידנית או קרטיב ושימו על המקום הכואב למשך כמה שניות. זה תמיד מקל ועוזר, והילדים אוכלים את הקרטיב ושוכחים מהעקיצה.
• • •
טיפים
• כך תימנעו מעקיצות יתושים
• טיפול והדברה מראש באזורים שבהם קיים פוטנציאל להתפתחות "בית גידול" ליתושים - שלוליות שלא יבשו, מקורות מים מטפטפים.
• מי שמגדל במרפסת צמחייה או גינה בחצר, לחסל ולייבש מקווי מים עומדים בעיקר בתחתיות העציצים.
• התקינו רשתות בחלונות הבית.
• שימוש במכשירים דוחי יתושים, כגון: נורות כחולות ומכשירים שמתחברים לשקעי חשמל או נתלים.
• בשימוש בתכשירי מריחה דוחי יתושים על הגוף, יש לוודא כי החומרים השונים מותרים ומאושרים לשימוש על ידי משרד הבריאות, בייחוד בכל הקשור למריחה על גופם של ילדים ותינוקות.
• בטיולים ובפיקניקים - (בעיקר בלילה) יש ללבוש בגדים בעלי שרוולים ארוכים ולהשתמש בכילות במידת האפשר.
• צמחים דוחי חרקים - להניח בצמוד לדלת או על אדן החלון צמחים בעלי תכונות הרחקת חרקים, למשל גרניום רפואי או עשב לימון (למון גראס).

1. סנומט סמארט. מחיר: 36.5 ש', להשיג ברשתות השיווק והפארם // צילום: מוטי פישביין
2. מגבוני "פנגד־תוש" של נוברטיס. מחיר: 29.90 ש' // צילום: איציק קנטי
3. מחבט יתושים של המותג "הום". מחיר: 34.90 ש' להשיג ברשת הום סנטר
4. AUTAN טרופי ספריי יבש לריסוס על הגוף. מחיר: 19.90 ש' // צילום: אפרת אשל
5. נר ציטרונלה בכד מתכת של מעוז // מחיר: 12 ש' לפריט, להשיג באתר www.home360.co.il

1. TOPIC, תחליב מרגיע לאחר עקיצת יתוש של חברת KAMEDIS, מחיר: 60 ש' להשיג ברשתות השיווק // צילום: זכריה לובימוב
2. קטלן יתושים חשמלי של מילטון. מחיר: 299-279 ש' להשיג באתר www.kuznitz.co.il
3. תרסיס ארומה תוש. מחיר: 44.90 ש', להשיג בסופר פארם ובניו פארם // צילום: וולדה גרמניה
4. מפיץ ריח חשמלי־דפיוזר של PURE OIL. מחיר: 249 ש', להשיג בחנות ESTEBAN בכיכר המדינה בת"א // צילום: אורי גרון
5. לפיד מוט במבוק לבערה בגינה. מחיר לזוג לפידים: 39.90 ש' להשיג ברשת ACE
6. צמיד מתכוונן לשורש כף היד, של חברת פאראקיטו. מחיר: 99-90 ש', להשיג ברשת למטייל ובבתי מרקחת של טלפארמה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו