"בנק ישראל נמצא כעת בעמדת המתנה אך יתכן והוא יאלץ בכל זאת להוריד את הריבית בשבועות הקרובים לנוכח מלחמת המטבעות וההרחבות הכמותיות המתרחשות בעולם", כך מעריכים בבית ההשקעות הלמן אלדובי.
בסקירה הכלכלית השבועית שהם מפרסמים מניחים בבית ההשקעות כי בחודשים הבאים נוסיף לראות מדדים חיוביים עקב נתונים מעודדים המתפרסמים אודות הפעילות הכלכלית והצריכה הפרטית.
לפי הלמן אלדובי, "המדדים (הכלכליים, ח.ש) גם עשויים להפתיע כלפי מטה בתמיכתו של השקל החזק ובתמיכת הממשלה החדשה אשר עתידה לבצע צעדים להוזלת יוקר המחיה. במידה והמדדים לא יהיו חיוביים כפי שמעריכים בשוק ובמידה וגם השקל יוסיף להתחזק מול סל המטבעות, סביר שנראה פעולה נוספת של בנק ישראל בהכרזה הבאה."
הציבור מגלה תאבון למדדים בינלאומיים
בבורסה לני"ע מפרסמת הבוקר נורית דרור מיחידת המחקר נתונים המראים כיצד הציבור נוהר אל תעודות הסל שעוקבות אחר המדדים הבינלאומיים. "התפתחות ענף תעודות סל, שהושק בשנת 2000, הואצה בחמש השנים האחרונות ואחד השינויים הבולטים היה בתחום תעודות הסל על מדדי מניות בינלאומיים." מציינת דרור בסקירה שפרסמה.
לדבריה, "החל ב-2014 תעודות סל על מדדי מניות בינלאומיים מהוות במה מרכזית לפעילות הציבור בתעודות סל על מדדי מניות ,וכ-57% מהחזקות הציבור בתעודות סל על מדדי מניות מתרכז בהן."
"כיום נסחרות בתל-אביב כ-280 תעודות סל על מדדי מניות בינלאומיים, המהוות כ-73% ממספר תעודות הסל על מדדי מניות (מקומיים ובינלאומיים), לעומת כ-140 תעודות סל בסוף שנת 2010. שווי החזקות הציבור בתעודות סל על מדדי מניות בינלאומיים זינק והגיע לשיא של כ-44.3 מיליארד שקל – יותר מפי חמש לעומת שווי החזקות הציבור בסוף שנת 2010."
"לאחרונה מתחיל להתפתח גם שוק של תעודות סל על מדדי אג"ח בחו"ל, וכיום נסחרות בבורסה 9 תעודות סל על מדדי אג"ח בחו"ל לעומת 2 תעודות בלבד בשנת 2010, ושווי החזקות הציבור בתעודות אלה מגיע לכ-2 מיליארד שקל באפריל 2015 לעומת כ-60 מיליון שקל בלבד בדצמבר 2010."
איילת ניר: אם השקל ימשיך להתחזק תגבר הסבירות להורדת ריבית נוספת
איילת ניר הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות" מפרסמת בסקירה השבועית שערכה, תוצאות של בדיקה של שיעורי הצמיחה של המשק הישראלי. לדברי ניר, "מבדיקה שערכנו לשיעור הצמיחה במשק על פני תקופה של שנה, מצאנו כי שיעור צמיחת המשק הישראלי ירד בשנים האחרונות והמשיך להידרדר גם בשנה האחרונה לרמות נמוכות, שאם ננכה מהן את קצב גידול האוכלוסין, נגלה שבמונחים של צמיחה לנפש, קצב הצמיחה במשק איטי מאד"
ניר מוסיפה ומציינת כי מאז החלטת הריבית האחרונה, התחזקו לחצי הייסוף על השקל. "השקל התחזק בשבוע האחרון ב- 1.26% כנגד סל המטבעות וירד ב-0.74% אל מתחת למה שהכלכלנים מכנים "הקו האדום", שהוא הרמה שבה בחר בנק ישראל להפחית את הריבית לחודש מרץ ב-15 נקודות בסיס לרמתה הנוכחית."
"לא ברור האם אכן סימנו בבנק ישראל את הרמה בה הופחתה הריבית לפני 3 חודשים כ"קו אדום", יותר מכך, סביר כי לבנק אין רמה נקודתית של שער חליפין שעליה הוא מנסה להגן, שכן גם בבנק ישראל יודעים, שיכולת המדיניות המוניטרית לשנות מגמה בשוק המט"ח הינה יותר ממוגבלת. עם זאת, אם תימשך מגמה זו של התחזקות השקל בשבועות הקרובים, הרי שהדבר יעלה את ההסתברות להפחתת ריבית נוספת בסוף החודש, במטרה למתן את קצב הייסוף במשק."