שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

שומרים על קור רוח

אם גם אתם מתאכזבים לגלות שאחרי כמה ימים במקרר, המלפפונים מימיים, העגבנייה רכה מדי והאגס הרקיב - המדריך הזה הוא בשבילכם • עם עליית הטמפרטורות - מה עדיף לשמור בקירור ואיך לאחסן את הפירות והירקות כדי לשמור על טריות לאורך זמן ולמנוע בזבוז • גזור ושמור

מנגו // מנגו ,
מנגו // מנגו

אתם פותחים את המקרר, מחפשים ירקות לסלט ובכל פעם מופתעים מחדש לגלות שהם רכים, איבדו ממרקמם או אפילו רקובים - ואתם לא מבינים איך זה יכול להיות - הרי ערכתם קנייה אצל הירקן רק לפני כמה ימים. קיץ וחום לא משפיעים רק עלינו, אלא גם על האוכל שאנחנו צורכים, ובכל שבוע אנו נאלצים לזרוק לפח מוצרי מזון מקולקלים, בעיקר ירקות ופירות. מדובר בבזבוז גדול, בייחוד על רקע מחירי הפירות והירקות שעלו מאוד.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

לפי המחקרים בעולם, יותר משליש מסך התוצרת החקלאית הולך לאיבוד ונזרק לאחר הקטיף, דבר הגורם לבזבוז אנרגיה ומשאבים יקרים. בעולם המערבי המפותח רוב איבוד המזון נובע מזריקת תוצרת בבית הצרכן, בין השאר עקב קנייה של כמות רבה מדי ושימור בתנאים בלתי נאותים. את הירקות והפירות שאנו קונים אנו שומרים בדרך כלל במקרר, אבל המקרר הביתי שלנו אינו מקשה אחת, ויש בו אזורים ברמות קירור שונות. לפעמים שינוי בין מדף אחד לאחר יכול לעשות את כל ההבדל.

חוקרי המחלקה לאחסון תוצרת חקלאית במינהל המחקר החקלאי, מרכז וולקני, בדקו את עמידות הירקות והפירות בשורה של מחקרים. ההמלצות שלהם עשויות לחסוך כסף רב ולהפחית באופן ניכר את כמויות המזון הנזרקות. 

לדברי מנהל המחלקה לאחסון תוצרת חקלאית, ד"ר רון פורת, השלב הראשון באחסון נכון של פירות וירקות מתחיל בקנייה. אין לקנות תוצרת שעמדה בשמש או נחשפה לשמש, אפילו לזמן קצר, שכן אורך חיי המדף שלה קצר יותר. כשמתכננים לאחסן לתקופה ממושכת יחסית, מומלץ לבחור פירות וירקות בשלים פחות, שהם לרוב מוצקים יותר.

לאחסון במקרר תפקיד חשוב בשמירה על תוצרת טרייה. אי לכך, יש להקפיד לנקות את מגירות המקרר ולהניח נייר סופג בתחתיתן כדי לספוג את עודפי הלחות.

ככלל, לא רצוי לשטוף פירות וירקות טרם הכנסתם למקרר, אלא רק לפני השימוש. אם כן בוחרים לשטוף, יש להקפיד לייבש היטב לפני שמכניסים למקרר. 

לפני האחסון מומלץ להפריד בין סוגי הפירות והירקות בגלל ההבדלים בקצב הנשימה ומידת גז האתילן הנפלט מהם במהלך הבשלתם, ובעיקר בשל רגישותם השונה לטמפרטורות נמוכות. 

פירות וירקות חתוכים דוגמת גזר, סלרי, עלי חסה, קולרבי וגם מלון או אבטיח אפשר לאחסן במקרר בקופסאות פלסטיק סגורות. החיסרון בשמירת פירות וירקות חתוכים במקרר הוא שהם עלולים לאבד ויטמינים בקצב מזורז יותר. אם כבר חותכים - עדיף לחתיכות גדולות. 

הגורם החשוב ביותר בשמירת איכותם של פירות וירקות בבית הצרכן הוא בחירת טמפרטורת השימור המתאימה. טמפרטורה נמוכה מאיטה תהליכי הבשלה והזדקנות, אך מיני הפירות והירקות השונים נבדלים ברגישותם לקור. תפוח, אגס, ענבים, תות שדה, גזר וחסה עמידים בקור, ולכן אפשר לאחסן אותם בטמפרטורות נמוכות מאוד של 2-0 מעלות צלזיוס. 

פירות הדר, אבוקדו, פלפל, עגבנייה ומלפפון הם בעלי עמידות חלקית לצינה, ולכן עדיף לאחסנם בטמפרטורות שבין 5 ל־10 מעלות; פירות וירקות טרופיים, בעיקר בננה ובטטה אשר רגישים מאוד לקור, צריך לאחסן בטמפרטורות של יותר מ־14 מעלות. ירקות בצל ושורש כגון בצל יבש, שום ותפו"א רצוי לשמר במקום יבש במזווה מחוץ למקרר. במזווה אין לארוז אותם בשקיות פלסטיק כדי למנוע ריקבון.

עגבנייה

טמפרטורת אחסנה: 12 מעלות צלזיוס. בחורף אין צורך לאחסן את העגבנייה במקרר

חיי מדף במקרר: שבוע

שמירת הטריות: עגבניות לא בשלות יש להשאיר על המדף עד שיאדימו ורק אז לאחסנן בקירור. מומלץ להסיר את עלי הגביע והעוקץ לפני האחסון. במקרר לארוז בשקית פלסטיק מחוררת בחורים גדולים, יחד עם נייר סופג, המשמש לספיגת הלחות

חסה

טמפרטורת אחסנה: קרוב ל־0 מעלות

חיי מדף במקרר: כשבוע

שמירת הטריות: שקית מרובת חורים זעירים, רצוי סגורה, עשויה להתאים לחילוף גזים נאות מצד אחד, ולמניעת הצטברות מי עיבוי מצד שני. עדיף שהשקית תהיה סגורה בשוליה העליונים כדי למנוע כמישת עלים. לא לאחסן בקרבת תפוחי עץ

מנגו

טמפרטורת אחסנה: 12 מעלות

חיי מדף במקרר: לאחר ההבשלה אפשר לשמר את הפרי עד שבוע במקרר

שמירת הטריות: מומלץ לא להכניס מנגו לא בשל למקרר. כדאי להשאיר את המנגו על המדף עד שיבשיל וישנה צבע, ורק אז לאחסן אותו בקירור

פלפל

טמפרטורת אחסנה: 7 מעלות (לאדום, צהוב או כתום), 10 מעלות (ירוק)

חיי מדף במקרר: שבוע עד 10 ימים

שמירת הטריות: במקרר לארוז בשקית ניילון עם חירור גדול, כאשר בתוך השקית הונח נייר סופג לספיגת אדי המים הנוצרים מנשימת הפרי

בצל ירוק

טמפרטורת אחסנה: כ־0 מעלות 

חיי מדף במקרר: כשבוע, לכל היותר

שמירת הטריות: כאשר השקית פתוחה מלמעלה, חלה כמישה של קצות העלים. פתרון פשוט: לחתוך כמה סנטימטרים מהחלק העליון של העלים ולסגור בעזרת גומייה את השוליים העודפים של השקית. לעטוף בנייר מגבת לספיגת הרטיבות העודפת הגורמת לריקבון העלים

תפוח עץ

טמפרטורת אחסנה: כדי למנוע את הזדקנותו והתרככותו יש לשמור את הפרי בטמפרטורה הנמוכה ביותר במקרר

חיי מדף במקרר: שבוע עד 10 ימים

שמירת הטריות: עדיף ארוז בשקית פלסטיק לא אטומה כדי למנוע איבוד משקל. מומלץ להימנע מלהשאיר תפוח חתוך במקרר כי הוא נוטה להשחים, ואם בכל זאת רוצים לעשות זאת, רצוי להזליף עליו טיפות לימון

מלון

טמפרטורת אחסנה: 5 מעלות צלזיוס

חיי מדף במקרר: מלון שנקטף בצבע צהוב עם מעט ירוק יחזיק בקירור כשבוע עד 10 ימים

שמירת הטריות: אפשר לאחסן מלון חתוך לחתיכות גדולות בקופסאות פלסטיק סגורות, אך יש להקפיד לשטוף את הקליפה לפני החיתוך

בזיליקום

טמפרטורת אחסנה: הבזיליקום ממוצא טרופי וניזוק מטמפרטורות אחסון שמתחת ל־12 מעלות

חיי מדף במקרר: במקרר ישחים - ומחוץ למקרר הוא יירקב

שמירת הטריות: טובלים בצנצנת עם מים ומניחים במקום מואר. מכסים ביממה הראשונה בשקית עם חורים כדי למנוע כמישה. בתוך ימים יצמחו שורשים שיעניקו לבזיליקום חיות במשך יותר מחודש

אגס

טמפרטורת אחסנה: טמפרטורה נמוכה במקרר

חיי מדף במקרר: 5 ימים

שמירת הטריות: כדי ליהנות ממלוא הארומה והעסיסיות של הפרי, יש להשאיר את האגסים מחוץ למקרר עד שיתרככו מעט, ואחר כך לשמור אותם בטמפרטורה נמוכה במקרר. אפשר לשמר אגסים במקרר לפחות 5 ימים

חציל

טמפרטורת אחסנה: לא מגיב טוב לקור, אך גם אינו יכול להחזיק מעמד זמן רב מחוץ למקרר. עדיף ב־12 מעלות צלזיוס 

חיי מדף במקרר: אחסון החציל במקרר במשך יותר מ־4 ימים עלול לגרום לנזקי צינה 

שמירת הטריות: מומלץ לקנות חצילים בסמוך לזמן שבו תרצו לעבוד איתם. במקרר יש לעטוף את החציל בנייר סופג ולארזו בשקית פלסטיק מחוררת

תבלינים ירוקים

טמפרטורת אחסנה: כל צמחי התבלין, להוציא בזיליקום, נשמרים היטב בטמפרטורה של 3-1 מעלות

חיי מדף במקרר: לא יותר משבוע

שמירת הטריות: לארוז בשקית או במגשית פלסטיק סגורה. עקב עוצמת נשימה גבוהה של התבלינים, שמלווה בפליטת אדי מים, חלה הצטברות רבה של רטיבות בתוך האריזה שתגרום לריקבונם. הכנסת מגבת נייר תביא לספיגת הרטיבות

אפרסק, נקטרינה

טמפרטורת אחסנה: כאשר קונים אפרסקים בתחילת העונה (אפריל־מאי), כדאי להכניסם למקרר

חיי מדף במקרר: הזנים המופיעים בתחילת העונה מתרככים בדרך כלל בתוך יומיים עד 3 בטמפרטורת החדר, ואילו האפרסקים מסוף העונה מתרככים רק לאחר 5 או 8 ימים.  

שמירת הטריות: כשמתחילים להתרכך, יש להכניס למקרר

בננה

טמפרטורת אחסנה: אסור להכניס בננה למקרר 

שמירת הטריות: המקום הטוב ביותר לשמור בננה בבית הוא קריר ומוצל. לאחרונה, בעיקר בחורף, נתקלים בבננות שנראות בשלות אך עדיין קשות, והדבר נובע מכך שבננות מטופלות בגז הנקרא אתילן, הגורם להצהבת הקליפה אך אינו משפיע על הציפה (החלק הנאכל בפרי). לכן כדאי להשאיר בננות אלה בחוץ למשך זמן רב יותר

גזר

טמפרטורת אחסנה: 2-1 מעלות צלזיוס

חיי מדף במקרר: בעל כושר השתמרות ארוך יחסית

שמירת הטריות: גזר הוא שורש מעובה המכיל בקודקודו גם בסיס גבעול המסוגל ללבלב. עובר תהליך של הסרת עלים והברשה, ולכן הוא נוטה לאבד נוזלים במהירות ולעבור תהליך הכספה (הגלדה של הפצעים בצבע כסוף). בשל כך נארז הגזר בשקיות עם חורים, וכך ראוי לשמור אותו

מלפפון

טמפרטורת אחסנה: המלפפון "מפחד" מקור ואין דרך למנוע את נזקי הצינה

חיי מדף במקרר: שבוע

שמירת הטריות: אריזת המלפפונים בשקיות פלסטיק סגורות אך לא אטומות תעכב את הופעת השקעים ואת התרככות המלפפון. על מנת לעכב את התפתחות הריקבון, יש למנוע את הצטברות מי העיבוי בתוך השקית באמצעות עטיפת כל קבוצת מלפפונים במגבות נייר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר