אנחנו בוחרים לשלם עליהם סכומי עתק במקום להסתפק באחיהם הרגילים, אך האם ירקות ופירות אורגניים באמת נעדרים חומרי הדברה? בדיקה של משרד החקלאות גילתה בקרוב ל־9% מהתוצרת האורגנית שאריות של חומרי הדברה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מהנתונים עולה כי בשנת 2014 חלה עלייה בהימצאות של שאריות חומרים אסורים בתוצרת אורגנית. על פי תוצאות הסקר, בשנה שחלפה נמצאו חריגות ב־8.8% מהדגימות, לעומת 3.8% בשנת 2013.
זהו הנתון הגבוה ביותר בארבע השנים האחרונות: ב־2012 ב־6.8% מהדגימות היו חריגות, ב־2011 ב־3.6% וב־2010 ב־8.6%. עם זאת, הירקות שהתגלו כמרוססים הכילו חומרים המותרים לשימוש בחקלאות "רגילה", ולאחר הביקורת - גם שווקו ככאלה.
"החומרים שנמצאו הם חומרי הדברה שמותרים בחקלאות קונבנציונלית. הם ראויים לשימוש בתוצרת למאכל, אך מרגע שהם נמצאים בתוצרת הם פוסלים אותה מלהיות אורגנית. זה לא זיהום מכוון, אך לעיתים יש רחף שמגיע מחלקות אחרות עם רוחות בלתי נשלטות. רחף יכול להגיע גם ממרחק כמה קילומטרים. תקנות לגידול תוצרת אורגנית קובעות מה צריך להיות המרחק של חלקה אורגנית מחלקה לא אורגנית, המרוססת מהקרקע או מהאוויר, אך ייתכן שמדובר ברחף וברוחות בלתי נשלטות", אומרת מירית עמרני, מנהלת תחום הסטנדרטים במשרד החקלאות.
עוד אמרה עמרני: "אין לנו הסבר למה יש עלייה בחריגות, אך ייתכן שזה קשור להגברת הפיקוח. מאז חודש אוגוסט נכנסה לתוקף תקנה שקובעת שכל מוצר אורגני צריך להכיל סמל פיקוח של אחד משלושה גופי בקרה מוסמכים וסמל של מדינת ישראל. אי אפשר להשתמש עוד במילה אורגני סתם".
במהלך שנת 2014 נבחנו גם רשתות לממכר תוצרת אורגנית וחנויות. התוצאות הוגדרו כ"מאכזבות": ב־93% מנקודות המכירה נמצא סימון מדפים שלא תואם למוצרים במדף וב־43.7% מנקודות המכירה נמצא תיעוד לא תקין, כך שאי אפשר לעקוב אחר מקור התוצרת - הספק והמגדל - בניגוד לתקנות.
במוצרים שבהם נמצאו חומרי הדברה היו מחית תפוחי עץ, כאשר במקרה זה התבצעה החזרה של המוצרים מהחנויות, אבקת חרובים, בצל ירוק ואשכולית אדומה. במשרד החקלאות מציינים כי כמחצית מהחריגות התגלו מוצרים מיובאים.
במקרה אחר נמצאה נענע שהיתה אמורה להיות אורגנית, אך שאריות חומרי ההדברה בה היו גבוהות מהמותר גם בחקלאות רגילה והיא נפסלה לשימוש לחלוטין. כן אותרו שתילי סלרי ובצל יבש שגרמו לשלילת ההיתר האורגני מהמגדל.
החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ־1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל וכ־13% מכלל הייצוא החקלאי. ב־2014 נרשמה עלייה של 7% במספר המגדלים האורגניים, וכן עלייה במספר היבואנים של מוצרים אורגניים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו