שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

ביקורת על מהלך "הקפאת השכירות"

קבלנים ויועצים כלכליים מתנגדים ליוזמה של כחלון • יועצו של שר האוצר לשעבר שטייניץ: "מדובר בעיטה בראש שוק השכירות"

שר האוצר כחלון // צילום: דודי ועקנין // שר האוצר כחלון ,
שר האוצר כחלון // צילום: דודי ועקנין // שר האוצר כחלון

ביקורת נרחבת נגד תכניתו של שר האוצר, משה כחלון, להקפיא את שכר הדירה לשנתיים עד חמש שנים. על פי יוזמת כחלון, שכר הדירה יוצמד למדד ובעל הדירה יוכל להעלות את שכר הדירה רק פעם בשנתיים – וגם אז העלייה בשכר הדירה תוגבל ל-2% בלבד. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

יו"ר ארגון בוני הארץ והקבלנים בראשל"צ ראול סרוגו, אמר כי הקפאת שכר הדירה הינה צעד חריג ויוצא דופן ומהווה התערבות ממשלתית אגרסיבית ולא רצויה בשוק. מנכ"ל קבוצת המחקר גיאוקרטוגרפיה, ד"ר רינה דגני, הוסיפה כי התכנית הינה חזרה על טעויות העבר. "אני תוהה אם שר האוצר עושה נכון כשהוא מוציא לתקשורת עוד ועוד 'בלוני ניסוי' המתמקדים בראש וראשונה במיסוי על משקיעי נדל"ן", אמרה, "בתחילה זה היה הרעיון חסר התוחלת להגדיל באופן דרמטי את מס הרכישה על דירות להשקעה, עד כדי 20 אחוזים, ואילו כעת צץ ועולה הרעיון להקפיא את שכר הדירה".

פרופ' עומר מואב, לשעבר יועצו הכלכלי של שר האוצר יובל שטייניץ, אמר הבוקר כי הקפאת שכר הדירה בחקיקה ללא הגדלת היצע הדירות להשכרה, היא בבחינת "בעיטה בראש" שוק השכירות. לדבריו, הקפאת שכר דירה בחקיקה נכשלה בכול המדינות בהן המהלך נוסה. 

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי השכירות עלו ב-62.6% במצטבר מאז 2007 - פחות מעליית מחירי הדירות בבעלות שזינקו ביותר מ-95% מ-2,300 שקלים ל-3,740 שקלים כיום. מחירי השכירות של דירות קטנות עלו רק ב-4.5% ל-2,777 שקלים ומחירי דירות גדולות חדרים זינקו ב-19% ל-5,841 שקלים.

מחירי השכירות בתל אביב זינקו בתקופה זו ב-17.7% ל-5,671 שקלים: מחירי השכירות של דירות 1.5-2 חדרים עלו ב-7.2% ושל דירות 4.5-5 חדרים זינקו ב-14%. מחירי השכירות בירושלים זינקו ב-10.7% - קטנות ב-5.4% וגדולות ב-11.3%. שכר הדירה מהווה כ-41.6% מהשכר הממוצע במשק, כאשר 50% מהשכירים במשק משתכרים עד 6,500 שקלים בלבד לחודש. 

צילום: זוהר קליגמן | צילום: זוהר קליגמן

עוד עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כי מספר משקי הבית המתגוררים בשכירות זינק בתקופה הנסקרת ב-19.4% מרמה של 511,700 משקי בית לרמה של 611,000 משקי הבית (אחד מכול ארבעה משקי בית). שיעור השוכרים הגבוה ביותר נרשם בתל אביב – 46% ממשקי הבית, אחריה רמת גן עם 33.8% ממשקי הבית, רחובות עם 33.6%, חיפה עם 29%, ירושלים עם 28.9% ובני ברק עם 27%. 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר