מזכ"ל פתח בירושלים, עומר שלבי, נידון לתשעה חודשי מאסר בפועל בגלל דברים שפרסם בפייסבוק. שלבי, אב לשישה ילדים תושב הכפר עזריה, הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירות של הסתה לאלימות או לטרור ובתמיכה בארגון טרור. מדובר בגזר דין תקדימי, שכן לראשונה גוזר בית משפט בישראל עונש מאסר בפועל בעקבות פרסומים מסיתים ברשת חברתית.
שלבי פרסם את דברי ההסתה בתקופת חטיפת ורצח שלושת הנערים, מבצע "צוק איתן" ורצח הנער מוחמד אבו חדיר. בזמן הפרסומים היו לעומר שלבי, כ-5,000 חברים בחשבון הפייסבוק ו- 755 עוקבים. באותה עת פרסם הנאשם קריאות לנקיטה במעשי אלימות וטרור כנגד אזרחים וכוחות הביטחון, דברי שבח ,אהדה, עידוד והזדהות, כלפי מחבלים מבצעי פיגועים וארגוני טרור.
פרסומים אלה שלהבו משתמשי פייסבוק אחרים, אשר שיתפו תכנים מסיתים אלה לחבריהם ועוקביהם והביעו בהם תמיכה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בכתב האישום מפורטים עשרה פרסומים, מתוכם שבעה קוראים לאלימות ולטרור תוך דברי שבח ואהדה למעשי טרור ורצח בירושלים.
הנאשם פרסם את תמונות המפגעים או גופותיהם, והוסיף דברים בעלי אופי מהלל ומשבח למבצע הפיגוע ולעצם המעשה. בנוסף, קרא שלבי לביצוע מעשי אלימות וטרור כנגד יהודים וכנגד כוחות הביטחון. בשלושה פרסומים נוספים הביע שלבי תמיכה בתמונות של מחבלים רעולי פנים ובפעולות שהם, כביכול, ביצעו.
לאחר פיגוע הדריסה בתחנת הרכבת הקלה בגבעת התחמושת, פרסם שלבי את צילום גופת הרוצח וכתב: "מאות מבחורי ירושלים קמים מבין הקברים ותחת זרועות העושק כדי להריע לרוח השהיד וללוות אותו... ירושלים ובחוריה קוראים תיגר על הבלתי אפשרי בזמן התבוסה... גן העדן הוא המועד שלנו בעזרת אללה".
פרסום נוסף נעשה יום לאחר פיגוע דריסה, במהלכו נרצח קצין מג"ב ונפצעו אזרחים נוספים. הנאשם פרסם את תמונת הרוצח, וכתב בין היתר: "לירושלים במעשים ולא בדיבורים, שאלוהים ירחם על האהיד הגיבור אברהים עקארי ושיכנס לגן עדן...".
התובעת, עו"ד יפעת פנחסי, טענה כי "מעשי הנאשם פגעו בערכים של הגנה על שלמות גוף הציבור ובטחונו, הגנה על הסדר הציבורי, על שלטון החוק וכן פגעו במדינה כדמוקרטיה המבטיחה את חרויות אזרחיה, בכך שביצע שימוש בלתי לגיטימי בחופש הביטוי."
מסר שלא ניתן למחוק
התביעה ביקשה לקבוע כי עצם השימוש בפייסבוק מהווה נסיבה לחומרה בשל התפוצה הרבה של הדברים וכן קלות ההפצה, המביאה לחשיפה עצומה. בנוסף, מדובר במסר שלא ניתן למחוק, אלא נותר ברשת האינטרנט, מבלי לדעת את מי יפגוש. התביעה הוסיפה כי יש לראות חומרה מיוחדת בפרסומים המסיתים, בתקופה שבה הנאשם ואנשים מסוגו, היו ממחוללי האלימות. לפיכך ביקשה להטיל עליו עונש גבוה מזה המוטל על מבצע האלימות בפועל.
סנגורו של הנאשם, עו"ד טארק ברגות, טען מנגד כי מדובר בסוגיה חדשנית, לגביה קיימת חובה להזהיר את משתמשי הפייסבוק בטרם יקבע שאינם מצויים במסגרת חופש הביטוי.
הכתבה הכי נקראת היום באתר: המלצריות נדהמו - הלקוח השאיר ירושה
בית המשפט קבע כי "הנאשם פרסם דברי הסתה קשים וחמורים, בהם דברי שבח לרוצחים מתועבים, ומילות עידוד ודרבון לביצוע מעשים דומים". בית המשפט הוסיף כי "יש לראות את נסיבות ביצוע העבירות, על רקע של תקופה ביטחונית מתוחה, רוויית פיגועים רצחניים והפרות סדר נרחבות בירושלים ובסביבתה. בפרסומים כגון אלה, קיים פוטנציאל ממשי לליבוי אש השנאה והמוטיבציה לביצוע מעשי אלימות."
עוד נכתב בגזר הדין כי פרסום דברי הסתה ברשת חברתית באינטרנט "הינו קל לביצוע, מכל מקום ובכל מועד, אינו דורש תכנון והתארגנות ובעל פוטנציאל הפצה נרחב ביותר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו