הנחיות חדשות לביצוע הרדמה - מסכנות ילדים

הבעיה: סעיף המאפשר גם לרופא שאינו מוכשר לכך להרדים • יו"ר האיגוד: "נביע התנגדותנו בפני משרד הבריאות"

צילום: צילום: GettyImages //  ,
צילום: צילום: GettyImages //

האם הנחיות חדשות של משרד הבריאות לביצוע הרדמה שטחית (סדציה) בילדים מסכנות את בטיחותם? כך טוען יו"ר איגוד הרופאים המרדימים, פרופ' בנימין דרנגר, שאומר כי הנחיות אלה מאפשרות גם לרופא ללא הכשרה מיוחדת לבצע פעולה של סדציה בילדים, באופן שעלול לסכנם.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

סדציה היא טשטוש או הרגעה, והיא נעשית במקביל לפעולות רבות בילדים ומבוגרים, למשל, בבדיקות אנדוסקופיות, ואצל ילדים - גם במהלך פעולה כגון טיפול בשבר או בפריקת כתף, בדיקת MRI שבה הילד צריך לשהות במכשיר ללא תנועה, החדרת אינפוזיה ועוד. סדציה נעשית על ידי מתן תרופות שנועדו להפחית חרדה ולטשטש את מצב ההכרה, אלא שהסכנה המרכזית היא שמינון לא מדויק עלול לגרום לדיכוי של מערכת הנשימה, לבעיות לב ולפגיעה מוחית.

באופן אידיאלי, סדציה הכוללת מתן תרופות כגון מורפיום, ואליום, קטמין ועוד, אמורה להתבצע על ידי רופא מרדים. עם זאת, לפי הנחיות מינהל הרפואה, "עקב המחסור ברופאים מרדימים ניתן לאפשר, בתנאים מסוימים ובטוחים, לרופאים שאינם מרדימים לבצעה".

לפי ההנחיות החדשות, מי שימונה לאחראי לביצוע סדציה יהיה רופא מומחה בטיפול נמרץ ילדים או ברפואה דחופה בילדים. אלא שהאיגוד מתריע מפני סעיף שמאפשר לרופא המומחה "להאציל סמכויות" ולהגדיר מי הם הרופאים הנוספים בבתי החולים, פרט למומחים בתחומים אלו, שיכולים לבצע סדציה בילדים.

פרופ' דרנגר, המשמש גם מנהל היחידה להרדמה אורתופדית בהדסה, מזהיר: "הסעיף הזה פותח פתח לכל רופא, גם ללא הכשרה מעמיקה, לבצע הרדמות בילדים, וזה עלול לסכן את הילד. המסר שלי להורים: חייב להיות אדם שכל תפקידו והכשרתו בביצוע הסדציה, ויש להיזהר ממצב שבו הרופא שמבצע את הטיפול גם אחראי לסדציה". עוד הוא מדגיש כי "ילדים הם אוכלוסייה רגישה, ומספיקות כמה שניות שבהן חמצן לא מגיע בצורה טובה כדי לגרום לכיחלון ולהפרעה בקצב הלב". לטענת פרופ' דרנגר, "לא שיתפו את המרדימים בניסוח החוזר ואנחנו נביע את התנגדותנו בפני משרד הבריאות".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר