בראיון שנערך ביום שבת בבית הלבן, הנשיא אובאמה אמר לבעל הטור בניו-יורק טיימס תומאס פרידמן כי ההסכם עם איראן לא פוגע בביטחונה של ארה"ב ואינו כובל אותה. "העסקה לא תאיים על היתרון הצבאי של ישראל באזור".
קרדיט: ניו יורק טיימס
לשיטתו, ארה"ב "מספיק חזקה כדי לשים במבחן את הרעיונות השונים בנוגע לאיראן, מבלי לסכן את שלומנו". הוא הסביר שכמו שניתן היה לנסות גישה חדשה מול קובה, "כך אין לחשוש לנסות להידבר עם איראן". הוא הוסיף:" אם בקובה המהלכים לא יובילו לתוצאה הרצויה, נוכל לשנות את המדיניות שלנו. אותו הדבר לגבי איראן... התקציב הצבאי של איראן עומד על 30 מיליארד דולר, שלנו עומד על 600 מיליארד. איראן יודעת שהיא לא תוכל להילחם נגדנו". "הרטוריקה נגד אמריקה, נגד היהודים ונגד ישראל מטרידה עמוקות. יש מגמה במדינה שמנוגדת לאינטרסים שלנו לביטחון לאומי ולא רק לשלנו, אלא גם של ידידותינו", הבהיר.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
ההסכם עמד היום במרכז של רבות מתוכניות הראיונות של יום ראשון בטלוויזיה האמריקנית, כאשר רבים מהדוברים – רובם רפובליקנים – הטיחו ביקורת חריפה בהבנות שהושגו. "העסקה הטובה ביותר תבוא עם נשיא חדש", הטיח הסנאטור הרפובליקני הבכיר לינדזי גראהם בשיחה עם רשת CNN. "הילארי קלינטון הייתה מביאה הסכם טוב יותר, ואני חושב שכולם מהצד שלנו – אולי חוץ מרנד פול (סנאטור הדוגל בבדלנות אמריקנית ביחסי החוץ, י"ה) – היו יכולים לעשות טוב יותר". הוא הודה כי ייתכן שאובאמה השיג את העסקה הטובה ביותר מבחינתו אלא שהוא "נושא ונותן כושל". "מדיניות החוץ שלו נכשלה בחזיתות רבות", הטיח. "איש באזור לא מאמין לא, האיראנים לא מפחדים ממנו ולא מכבדים אותו – כך שהוא לעולם לא ישיג את העסקה הטובה ביותר".
חברו של גראהם למפלגה ויו"ר ועדת החוץ בסנאט, הסנאטור בוב קורקר, טען בראיון לרשת "פוקס" כי חושב שהקונגרס ימלא את "תפקידו החוקתי" בבחינת ההסכם. "יש עוד הרבה מים שצריכים לזרום בנהר", אמר. "הרבה, הרבה פרטים אינם ידועים כרגע, וישנם כמה דגלים אדומים".
שגריר ארה"ב לשעבר באו"ם, ג'ון בולטון, התייחס בפוקס לפערים בין איראן לארה"ב בהצגת ההבנות בהסכם המסגרת; "הכל פה נתון לפרשנות, ולכן אין לי ביטחון שגם אם הצדדים יגיעו להסכם של 1,000 עמודים איראן תעמוד בו", הסביר. מנגד, הסנאטורית הדמוקרטית היהודיה דיאן פיינשטין דיברה בזכות מסמך העקרונות ושללה על הסף את הטענה של ראש ממשלה נתניהו שהוא מאיים על קיומה של ישראל. "אני לא חושבת שזה מועיל שישראל יוצאת ומתנגדת להזדמנות האחת הזו לשנות את הדינמיקה, שכרגע מובילה לתהום", אמרה פיינשטין ל-CNN.
עוד באתר: חייל משוחרר? יש לנו חדשות טובות בשבילך
במקביל, נראה כי בארה"ב הסכם המסגרת עושה לנשיא ארה"ב רק טוב: המעקב היומי של מכון הסקרים "גאלופ", אחר שביעות הרצון מהנשיא, מצא כי בסוף השבוע לאחר ההכרזה על ההסדר, אחוז התמיכה באובאמה עלה משמעותית. בסוף מרץ, בין ה-29 ל-31 לחודש, המדד של גאלופ הראה כי רק 45 אחוז מהאמריקנים תומכים במדיניות הנשיא, מול 49 אחוז שמתנגדים לה. אלא שימים ספורים אחר כך, כאשר בתווך ההכרזה על מסמך העקרונות עם טהרן, המגמה התהפכה, ונכון לנתונים שנאספו בין ה-1 ל-3 באפריל, אחוז התומכים באובאמה עומד על 50 אחוזים מול 46 אחוזים שמתנגדים לו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו