רבות ממעצמות המערב לא הביעו שביעות רצון ממתווה ההסכם המתגבש בין איראן למעצמות, בראשות ארה"ב.
צילום: רויטרס
גורמים בצרפת ציינו כי אף על פי שצוות המו"מ של ארה"ב, בראשות ג'ון קרי, הוריד את רף הדרישות לאורך הדיונים, נציגי המשלחת האיראנית, לדבריהם, איימו לנטוש את שולחן הדיונים.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
שר החוץ הצרפתי לורן פביוס הביע שלשום מורת רוח מהמתווה שעליו הוסכם. בראיון לרדיו אירופה 1 הזכיר פביוס כי צרפת דחתה את קווי המתאר הראשוניים של ההסכם בהיותו "לא מגובש מספיק". שר החוץ הצרפתי הדגיש כי צרפת מעוניינת בהסכם מוצק "כדי למנוע ממדינות אחרות במפרץ, דוגמת ערב הסעודית, לקדם מהלך של הפצת נשק גרעיני".
כזכור, היה זה פביוס שציין שעות ספורות לפני מסירת ההודעה על חתימה רשמית של ההסכם כי "אנו רוצים הסכם חזק ואמין, אך עדיין קיימות נקודות הדורשות מאמץ, בעיקר בצד האיראני". נשיא צרפת פרנסואה הולנד הדגיש כי "הסנקציות נגד איראן יוחזרו במידה שההסכם לא יקוים בפועל".
שר החוץ הגרמני פרנק־ולטר שטיינמאייר קרא לישראל לבחון היטב את ההבנות שהושגו בהסכם המסגרת עם איראן. הוא הבהיר כי מוקדם לחגוג את ההסכם והביע תקווה כי איראן תיצמד להבנות. "מטרת ההסכם היא לחזק את הביטחון במזרח התיכון ולא לערערו", הדגיש.
גם שר ההגנה הבריטי מייקל פאלון התעקש כי להסכם יכולת של ממש לעצור את מירוץ החימוש הגרעיני במזרח התיכון. "זה בהחלט עדיף ממצב שבו אין כל הסכם עם איראן", הוסיף בראיון לרדיו 4 של BBC. הוא הוסיף כי אנגליה מעוניינת לקיים שוב "יחסים נורמליים" עם איראן ולפתוח מחדש את השגרירות הבריטית ברפובליקה האיסלאמית.
הסכם טוב לסין
שר החוץ הסיני וואנג יי שוחח בסוף השבוע עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ואמר לו כי הסכם המסגרת עשוי לחזק גם את היחסים בין סין לארה"ב. "ההסכם תורם בכך שהושקעו מאמצים במערב לנצל הזדמנות היסטורית", לדבריו.
מדינות המזרח התיכון בירכו על ההסכם: גורמים רשמיים במצרים הביעו תקווה כי "הוא יביא ליציבות באזור", וסוריה ציינה כי היא רואה בהסכם "תרומה נוספת של איראן להקלת המתיחות באזור". מלך ערב הסעודית סלמאן שוחח עם אובאמה בטלפון ואמר כי ההסכם "יחזק את היציבות והביטחון באזור". מנגד, אמש דווח בערוץ 10 כי מדינות המפרץ דורשות מארה"ב פיצוי על ההסכם המתגבש. על פי הדיווח, במסר שהעבירו דרך צינורות מודיעינים ציינו מצרים וערב הסעודית כי גם הן מעוניינות להקים כורים גרעיניים לצורכי שלום.
• • •
"תוכנית ב'" אמריקנית לאיראן?
דיווח: "ארה"ב שידרגה פצצות חודרות בונקרים"
כשברקע התקדמות המגעים בין ארה"ב והמעצמות לאיראן, נודע בסוף השבוע כי לפנטגון האמריקני יש תוכנית גיבוי למקרה שהם ייכשלו: מטה משרד ההגנה האמריקני שידרג ובחן פצצות חודרות בונקרים, שמוגדרות כגדולות והעוצמתיות ביותר בארסנל.
גורמים בכירים בארה"ב מסרו שלשום ל"וול־סטריט ג'ורנל" כי לנשק המשודרג יכולות להרוס או לנטרל את מתקני הגרעין האיראניים המוגנים ביותר, במידה שלא יושג הסכם והבית הלבן יבחר לפתור את הבעיה האיראנית בדרכים צבאיות. על פי הדיווח, מערכות הניווט בנשק המשודרג שופרו כדי להתמודד עם ניסיונות לשבשם מקרקע האויב.
"הפנטגון ממשיך להיות ממוקד ביכולת לספק אפשרויות צבאיות לאיראן במידת הצורך", אמר הגורם האמריקני הבכיר. לדבריו, העבודה על הנשק חודר הבונקרים החלה לפני סבב השיחות הנוכחי. בתחילת השנה בוצע ניסוי מבצעי במיקום שלא פורסם, כשהפצצה החכמה נורתה ממפציץ B-2 של חיל האוויר האמריקני.
ה"וול־סטריט ג'ורנל" הוסיף כי ארה"ב סירבה לספק את הפצצה לישראל, אך גורמים רשמיים בפנטגון שיתפו את הפרטים עם עמיתיהם הישראלים, ואף הראו להם קטעי וידאו המציגים את יכולותיה.
"צבא ארה"ב מתכונן למגוון רחב של איומים אפשריים, כולל פיתוח אמצעי לחימה שמטרתם לפגוע במתקנים מבוצרים ותת־קרקעיים", מסר דובר הפנטגון.
דן לביא וסוכנויות הידיעותטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו