שפץ ביתך

עם האביב מתחילה גם עונת השיפוצים • איך מכינים תקציב? מה חשוב לברר מראש? ואילו סעיפים חובה להכניס לחוזה? • כל מה שחשוב לדעת לפני שמתקשרים לקבלן

אחרי שיפוץ בעלות של 350 אלף שקלים  //  צילום: רועי גרינברג // אחרי שיפוץ בעלות של 350 אלף שקלים  ,
אחרי שיפוץ בעלות של 350 אלף שקלים // צילום: רועי גרינברג // אחרי שיפוץ בעלות של 350 אלף שקלים

זינוק האדיר במחירי הדירות והקושי הגדול לעבור דירה גורמים לרבים להישאר בדירה הנוכחית שלהם ולשפץ אותה כדי לחדש אותה ולהתאימה לצרכים המשתנים. זה נכון במיוחד עם בוא האביב - אז מתחילה גם עונת השיפוצים הגדולה. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

מסקר שערכה חברת אלוני עולה כי שוק השיפוצים בישראל מגלגל כ־2.5 מיליארד ש' בשנה. שוק זה צומח בכ־25% במהלך החודשים יולי-אוגוסט.

כמו כן מתברר שאם פעם נהגו לשפץ אחת ל־15 שנים, התדירות עלתה לאחת ל־10-8 שנים.

מסקר שביצע מכון המחקר Market Watch עבור חברת רב בריח עולה כי באזור תל אביב וגוש דן כ־40% שיפצו את בתיהם בשלוש השנים האחרונות לעומת כ־20% באזור השפלה והדרום. 50% אומרים שהסיבה הראשונית לשיפוץ הבית היא נזקים שהצטברו עם השנים. הסיבה השנייה היא הרצון להתחדש. 

בענף השיפוצים קיימות בעיות רבות. ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, מזהיר מתופעת ה"חאפרים" הקיימת בענף: "לצערי יש בציבור די הרבה אנשים שמחפשים עבודה מאוד זולה אך צריך להבין שמי שמציע הצעה זולה מדי לא יכול להרוויח, ובמקרים מסוג זה הוא יכול לחפש לקחת כסף ולברוח במהלך העבודה או למצוא כל מיני תוספות או דברים בלתי צפויים בבית כדי להרוויח. יש כאלה שלוקחים כסף על חשבון העבודה ובורחים עם הכסף, ולצערי זו תופעה די שכיחה בענף שצריך למגר. הם מנצלים את היעדר האכיפה בתחום ואת אוזלת ידם של המשטרה ושל אנשים תמימים שמתפתים להצעות ערך זולות". 

רשם הקבלנים אמנון כהן מכין תוכנית אב למשרד הבינוי והשיכון ולרשם הקבלנים שתחייב רישום ופיקוח של כל קבלן שיפוצים שיבצע עבודה מ־42 אלף שקלים ועד 350 אלף שקלים. לדברי סיב, "זה צפוי להיכנס לתוקף בקרוב, ואז רוב ענף השיפוצים יהיה ממוסד. אנשים לא יוכלו לעשות עבודה בלי זה, ותופעת החאפרים תיעלם כמעט כליל משום שתהיה מחלקת תלונות במשרד הבינוי והשיכון. זה למעשה יסתום את הגולל כמעט סופית על נושא החאפרים במדינת ישראל". 

בין העצות שהוא נותן, החשובה ביותר היא לעולם לא לשלם מראש. "הלקוח צריך לשלם לפי ההתקדמות. אם מתקדמים ב־30% מהעבודה צריך לשלם 20%, אם מתקדמים 50% מהעבודה כדאי לשלם 35%. מומלץ תמיד לשמור על מרווח. היום יש 16 אלף קבלני שיפוצים. השוק רווי, זו לא בעיה לקחת עשרה קבלנים ולקבל הצעת מחיר, ולבקש תנאים שמתאימים ללקוח".

אבל גם כשנגמרת העבודה מומלץ מאוד לא לשלם מייד את כל הכסף. "כדאי לוודא שכל המערכות עובדות ורק לאחר מכן לשלם ולקבל תעודת אחריות, שאותה צריך להכניס לחוזה בין הלקוח לבין הקבלן. הסוד הוא שבתחילת העבודה ככל שהלקוח ידרוש, כך הוא יקבל יותר כי הקבלן רוצה לקבל את העבודה".

עוד דבר שחשוב לבדוק הוא שהעובדים הם בעלי היתרי רישיון עבודה חוקי, שיש להם ביטוח אחריות מקצועית בעבודה וגם צד ג' כדי שלא תסתבכו במקרה של תאונת עבודה או במקרה שהעובד לא חוקי.

לגבי לוחות זמנים - כדאי להכניס לחוזה ובכתב את קצב ההתקדמות.

לדברי ישראל פסטרנק, מנכ"ל מרכז הבנייה, "אם מייעדים את מטרת השיפוץ לפסח - מדובר בשיפוץ קטן של רענון הבית שבדרך כלל מתבטא בצביעה. סדר גודל של עלות צביעה על ידי איש מקצוע עומד על  כ־1,000 ש' לחדר. אבל גם בנושא מינורי של צביעה הצרכן צריך להבין למה הוא נכנס, לגשת לייעוץ ולא לבקש רק צבע. לא כל הבית הוא מנעד אחד של צרכים. אם רוצים לאפיין את החלל הציבורי, שזה השיפוץ הנפוץ, אני ממליץ לקחת איש מקצוע - למשל, מעצב פנים שיכין תוכנית ויתקצב אותה".

זה נכון שבעתיים אם מתכננים שיפוץ בסכום של יותר מ־100,000 שקלים. ״הדרך הנכונה היא לקחת מעצב פנים.איש מקצוע צריך להעריך את המצב הקיים של הבית ולראות מה קיים ומה צריך לחזק. לאחר מכן מכינים תוכנית תקציבית ואז אפשר לדעת איפה עומדים ורמת החשש יורדת. 

לדברי אלעד כהן, הבעלים של חברת מייקאובר המתמחה בשיפוץ, תכנון ועיצוב בתים, "לרוב, כשאנשים מתחילים בשיפוץ, הם לא מביאים בחשבון את כל העלויות הכרוכות בכך ולכן אחד האתגרים המרכזיים בשיפוץ הבית הוא לעמוד בתקציב שנקבע מראש. הדרך הבטוחה והנכונה ביותר לעשות זאת היא להיעזר באיש מקצוע שיודע בדיוק מהן העלויות הנלוות לכל עבודה והאחריות לניהול התקציב מוטלת עליו. חשוב לבקש הצעת מחיר מפורטת ומסודרת ולא לקבל הצעה כללית שיהיו בה המון סעיפים עם מחיר כולל". 

לדבריו, כדאי לדרוש טבלה מסודרת עם מחיר ליחידה או מטר רבוע וכן מחיר לכל סעיף. "לדוגמה, אם יש 100 מ"ר ריצוף, רצוי שיהיה פירוט מחיר למ"ר ומחיר לכל העיסקה. כמו כן חשוב לדעת מה מחיר חריגה. בפגישה עם הקבלן מומלץ לבקש שלושה־ארבעה מספרי טלפון של לקוחות מהחודשיים האחרונים כדי שהוא לא יוכל להכין את עצמו. ברגע שמדגישים את החודשיים האחרונים זה מונע ממנו את הבחירה באילו לקוחות לבחור. כמו כן מומלץ לשאול את הלקוחות שאלות מפורטות: בכמה חרגתם מהצעת המחיר הראשונית, האם העובדים שמרו על הניקיון, האם אתם מרוצים מרמת הגמר שקיבלתם, האם בכל תהליך השיפוץ סביבת העבודה היתה מאורגנת ומסודרת, האם קיבלתם את הדירה בזמן? אם היו תוספות - האם המחירים היו הוגנים או מחירים לא ריאליים כשכבר הייתם בתוך השיפוץ?"

שיפוץ אמבטיה ושירותים

אדריכלית הפנים איריס שמיר ממליצה לקבוע כמה יעדים לפני תחילת שיפוץ חדרי אמבטיה ושירותים:

תקציב - הפנטזיה העיצובית של חדרי אמבטיה יוצרת לרוב חריגה גבוהה מהתקציב הראשוני שנקבע. מחירו של ברז, לדוגמה, נע מ־50 ש' ועד ל־5,000 ש'. קביעת תקציב ראשוני תכניס את תהליך השיפוץ לפרופורציה ותאפשר החלטות מושכלות בהמשך הדרך.

תוכנית - חשוב להכין תוכנית מדויקת שתכלול שטח, מידות, נקודות חשמל רצויות ומיקום הפריטים. כמו כן התוכנית צריכה לענות על שאלות דוגמת האם קיים חדר שירותים משני? מהן אפשרויות האוורור? האם קיים חלון קטן? כמה אנשים משתמשים בחדר האמבט? האם אתם אוהבים לטבול באמבט או מעדיפים מקלחת? מה גיל הילדים? האם מכונת הכביסה תמוקם בחלל האמבטיה? איך ישתלב עיצוב חדרי השירותים והאמבטיה עם הסגנון העיצובי הכולל של הבית? האם קיים מקום לאחסון מגבות ושאר אביזרים?

אינסטלציה - שיפוץ חדר האמבטיה מתחיל לרוב מאפס, ולכן בכל שיפוץ רחב עדיף להתחיל ממערכות האינסטלציה והחשמל. לרוב מדובר בהשקעה זניחה שתחסוך הוצאות מיותרות בעתיד.

קניית החומרים - מומלץ שלא לחכות לדקה התשעים אלא לערוך סקרי שוק ולרכז את הקנייה במקום אחד, מה שיחסוך מכם כאב ראש ועלויות הובלה נוספות.  

אריחים - מומלץ לבחור משטח בעל רמת עמידות גבוהה הן בפני שחיקה והן בפני חומרי ניקוי. המומלצים הם אריחי הקרמיקה או הגרניט פורצלן שמגיעים באינספור צבעים ועיצובים ומתאפיינים בעמידות גבוהה. כדאי לשלב עם אריחים מצוירים, אריחי פסיפס או קרניזים, מה שיעניק ערך מוסף עיצובי.

 

לפני

אחרי. 350 אלף שקלים. שיפוץ ברחוב נורדאו בת"א. מייקאובר  //  צילום: רועי גרינברג

 

שיפוץ ברחוב מזא"ה בת"א - מייקאובר. 250 אלף שקלים. מימין: לפני, משמאל: אחרי  //  צילומים: אלעד כהן, רועי גרינברג

80 אלף שקלים. שיפוץ ברחוב בצלאל בת"א

מה התקציב שלכם?

80 אלף שקלים

(3 חדרים עד 70 מ"ר)

• מעצבת פנים

• תיקוני שפכטל וצבע בכל חלל הדירה לרבות שני גוונים לבחירה (נירלט או טמבור)

• קיר מעוצב בסלון על ידי טפט / שליכט אקרילי / חיפוי עץ 

• הנחת פרקט למינציה בכל חלל הדירה

• החלפת 3 דלתות פנימיות ומשקופים

• שיפוץ מלא של חדר האמבטיה לרבות ריצוף, התקנת מקלחון, התקנת ברזי חמת, בינוי ארון אמבטיה עם מראה, איטום חדר רחצה, התקנת ראש דוש עם ערכת פינוק, חיפוי קרמיקה באמבטיה ובשירותים, אספקה והתקנה של אסלת מונובלוק

150 אלף שקלים

(3 חדרים עד 80 מ"ר)

• מעצבת פנים

• תיקון הקירות בחדרים לרבות שפכטל מלא וצביעה (נירלט או טמבור)

• ריצוף על פי בחירה (רצפות 60*60 או 80*80) של נגב קרמיקה או גוטשטיין

• החלפת ארבע דלתות פנימיות ומשקופים

• התקנת מזגן גדול בסלון ושני מזגנים קטנים בחדרים

• 10 מ"ר ארונות מטבח פורמייקה, 3 מ"ר שיש קיסר, 5 מ"ר חיפוי קרמיקה, כיור וברז של חמת

• שיפוץ מלא של חדר האמבטיה, לרבות התקנת אמבט או מקלחון, ברזי חמת, בינוי ארון עם מראה, חיפוי קרמיקה באמבטיה ובשירותים, התקנה מלאה של אסלה סמויה

250 אלף שקלים 

(4 חדרים עד 90 מ"ר)

• מעצבת פנים

• הריסת קירות ובנייתם בשטח של 12 מ"ר

• התקנת מערכת אינסטלציה חדשה לכל הדירה, נקודות מים חמים וקרים, צנרת דלוחין, מרכזיית מים, איטום חדרים רטובים

• החלפת 5 דלתות פנימיות בדירה

• התקנת חלונות חדשים בחדרי השינה לרבות תריסים ורשתות, התקנת חלון חדש במטבח, התקנת ויטרינה בסלון / מרפסת, לרבות רשת ותריסים (סה"כ 13 מ"ר)

• התקנת מזגן גדול בסלון ו־2 מזגנים קטנים בחדרים

• שיפוץ המטבח, הכולל 12 מ"ר ארונות פורמייקה, 5 מ"ר שיש קיסר, 5 מ"ר חיפוי קרמיקה, כיור וברז של חמת

• שיפוץ מלא של חדר האמבטיה, לרבות התקנת אמבט או מקלחון, ברזי חמת, בינוי ארון עם מראה, חיפוי קרמיקה באמבטיה ובשירותים, התקנה מלאה של אסלה סמויה

• תיקון הקירות בחדרים לרבות שפכטל מלא וצביעה (נירלט או טמבור), ריצוף על פי בחירה (רצפות 60*60 או 80*80) של נגב קרמיקה או גוטשטיין.

מערכת חשמל חדשה שכל אביזריה מתוצרת גוויס, ארון חשמל חדש, 35 נקודות חשמל, 5 נקודות כוח, נקודת דוד חשמלי, 10 נקודות תקשורת, הארקה, 15 נקודות מאור

נתונים באדיבות חברת מייקאובר, המתמחה בשיפוץ, תכנון ועיצוב בתיםטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר