CSI: בית שמש

באקדמיה הלאומית ללימודים ולהדרכת שוטרים, שנפתחה לאחרונה בבית שמש, מקווים שיצליחו לנפץ את הסטיגמות ולהכשיר שוטרים טובים יותר • האמצעים: הדמיה של דיסקוטק ובית משפט, סימולטור ירי מתקדם ואיצטדיון אולימפי • בי"ס לשוטרים מתחילים

חניכי האקדמיה בזמן התרגילים // צילום: זיו קורן // מציאות, מדומה. חניכי האקדמיה בזמן התרגילים  ,
חניכי האקדמיה בזמן התרגילים // צילום: זיו קורן // מציאות, מדומה. חניכי האקדמיה בזמן התרגילים

שעת צהריים ביום שטוף שמש. ברקע הגבעות של עמק האלה, צבועות בגוונים של ירוק ומעניקות תפאורה פסטורלית שלווה. רכב רנו לבן מתקרב לאיטו לבית דו־קומתי וחונה לצידו. מהרכב יוצאים גבר ואישה שלובי זרועות, מחויכים ונינוחים. כשהם מתקרבים לפתח ביתם, הם נתקלים באדם לבוש סרבל אדום עובד בתוך ארון חשמל. רגע לאחר שהם עונים לו על שאלתו באיזו דירה הם גרים, קופצים עליהם ארבעה גברים, מפרידים בין הגבר לאישה ומכניסים אותם במהירות לדירה. הגברים המסתערים הם חניכים בקורס בילוש, אחד מני רבים שנערכים באקדמיה הלאומית ללימודים והדרכה לשוטרים בבית שמש. 

רוצים לקבל עדכוני חדשות שוטפים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

הרעיון לאקדמיה נולד לפני כ־20 שנה. בשנת 1996 הונחה אבן הפינה, ורק ב־2012 החלה הבנייה הממשית. המכללה משתרעת על פני 220 דונמים, מתוכם כ־64 מ"ר בנויים, כאשר העלות הכוללת לבנייה עומדת על 700 מיליון שקלים, ועלות התפעול ל־25 שנה היא 2.2 מיליארד שקלים. 

המכללה מעסיקה חברה פרטית שאחראית לאחזקה, לניקיון, להסעדה ולעלויות ההדרכה הכוללות מטווחים, הגנה עצמית וקרב מגע. המכללה גם מספקת מקור פרנסה לאנשים רבים: 235 מאנשי הסגל הם עובדי המשטרה ו־250 אנשי סגל נוספים הם עובדי הזכיין. נכון להיום, יש במכללה כ־1,330 חניכים, והמטרה היא להגיע ל־1,850 חניכים. 

מתחת לקורת גג אחת

ב־15 בינואר השנה נפתחה המכללה בקול תרועה חגיגית. לצד השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' ומפכ"ל המשטרה רב־ניצב יוחנן דנינו, נכחה במקום גם נכדתו של דוד בן־גוריון, רות מאור, שהגיעה כדי לשתול שורש מהעץ המקורי שנטע סבה ב־1949 בחניכת המרכז ללימודי משטרה בקריית אתא. 

זה לא סוד שמבחינה תדמיתית השנתיים האחרונות קשות מאוד למשטרה. למרות זאת, לפי דוברות המשטרה, נתוני הגיוס לא נפגעו: בשנת 2013 התגייסו 1,124 שוטרים, וב־2014 - 1,456. "בלשכת הגיוס שואלים את המועמדות אם הן לא נרתעות עקב הפרסומים, והתשובה היא חד־משמעית - לא. יש להביא בחשבון שמדובר באוכלוסייה שהגיעה למרות הפרסומים וחשיפת הפרשות על ההטרדות המיניות", אומר דובר המשטרה, תת־ניצב רפי יפה. "נושא מניעת ההטרדות המיניות נמצא בסדר עדיפות גבוה בארגון בכלל, ובמכללה הלאומית לשוטרים בפרט. קצינות המדור למניעת הטרדות מיניות ביחידת היוהל"ן (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים) משולבות באופן שוטף בהכשרת השוטרים והקצינים לתפקידיהם ומעבירות הרצאות בנושא, הכוללות הן את הפן הטיפולי והן את הפן החוקי והמשפטי של הסוגיה". ואכן, נראה שחשיפת הפרשיות בשנים האחרונות הביאה לכך שנערכת הסברה אינטנסיבית ורבה יותר במשטרת ישראל ובמכללה הלאומית גם כן. אין ספק שהמקרים האחרונים, שהופיעו בשערי העיתונים ועוררו סערה, גרמו למשטרה להבין שיפה שעה אחת קודם. 

כבר שנים רבות קיים צורך הולך וגדל לאגד במקום אחד את כל בתי הספר לשוטרים שהיו מפוזרים בכל רחבי הארץ, ב־21 מתקנים שונים. הכשרת השוטרים שנעשתה עד היום היתה מפוזרת, לא אחידה ולא מסודרת, מה שבאופן טבעי פגם ברצף ההכשרות ובטיב האימונים. "למשל, במגמה של זיהוי פלילי בבית ספר לאח"מ (אגף חקירות ומודיעין) בחולון, לימדו את אנשי הזיהוי הפלילי ואת חוקרי הזירה כיצד לטפל בזירה, אבל לא את הסיירים ואת הבלשים שמגיעים אף הם לזירות פשע", מסביר ניצב משנה שמואל בוקר, סגן ומדריך ראשי של המכללה.

"היום יש לאגף אחריות ללמד את נושא הזיהוי הפלילי את כל המשטרה. אם יוצאים לתרגיל של אירוע שוד בבנק, אני דואג שיגיע גם חוקר זירה, והוא זה שיסביר וייתן את ההערות בזירה. אין ספק שזה ישפר לאין ערוך את המקצועיות של השוטרים", הוא אומר. דוגמה נוספת אפשר לראות באימוני הכושר הגופני. בעבר, חניך עבר קורס שוטרים בשפרעם, ובסיומו הועבר לבית הספר לכושר גופני בנעורים. כיום, השוטר מקבל את ההכשרה הגופנית כבר במהלך הקורס, עם שאר התכנים, וכך אפשר לשלב תכנים חדשים ועבודה לפי סרגל מאמצים מובנה יותר ומאורגן. היתרון הגדול ביותר הוא שהאחריות לכושר של החניך נמצאת בידיים של מפקד המחלקה, ולא בידי אחד ממדריכי הכושר החיצוניים, שעליהם ועל טיב ההדרכה שלהם אין יכולת לפקח בצורה מיטבית.  

סוכן גלוי

כדי להעלות את רמת הכושר של השוטרים, עובדי המכללה ציידו אותה במתקני ספורט שלא היו מביישים את הקאנטרי קלאב הקרוב לביתכם: בריכת שחייה מפנקת, מגרשי כדורגל וכדורסל, אולמות לתרגול הגנה עצמית, חדר כושר, אולם ספינינג, איצטדיון אתלטיקה ועוד.

יתרון נוסף בבית הספר החדש קיים בקריית האימונים המשוכללת. תת־ניצב אלון אסור, מפקד המכללה, מסביר על הרעיון שעומד מאחורי היוזמה. "מטרת המתקנים היא תרגול מעשי, שיעזור לשוטרים שלנו להגיע למקצועיות מקסימלית מבחינה מעשית, שהרי שיטור זה מקצוע מעשי. עשינו שינוי גדול בתכנים ובדרך ההדרכה שלנו, העברנו הרבה מהחומר העיוני ללימוד מעשי. המטרה היא שהשוטרים שיוצאים מפה, בכל הרמות והדרגות, יגיעו לשטח אחרי שתירגלו והתנסו בכל האירועים שהם יכולים להיתקל בהם במהלך עבודתם".

נוסף על קריית האימונים המרשימה, אפשר למצוא ברחבי המכללה מספר רב של מתקני אימון לא שגרתיים דוגמת דיסקוטק עם תאורה צבעונית ומהבהבת, בר וכיסאות, בדיוק כמו במועדונים שאנחנו רגילים לבלות בהם. ההדמיה של הדיסקוטק, למשל, מאפשרת לשוטר להתנסות במקום חשוך ורועש, כדי שאם וכאשר ייקרא לאירוע אמיתי במועדון, יהיה לו הרבה יותר קל לתפקד בזירה. 

במהלך הסיור במכללה מתגלים עוד מיני מבנים שנראים בדיוק כמו הבנק השכונתי או המשרד הממשלתי שאנחנו מקווים לא לפקוד יותר מדי: הכיסאות, השולחנות, עמדות הטלרים או הפקידים, ספסלי ההמתנה. מבנה בית המשפט גם הוא מדויק, וכולל דוכן שופט, עמדת קלדנית וספסלי תביעה והגנה.

נראה שבמכללה חשבו על הכל. למשל, המשטרה לקחה קשה מאוד את תוצאות אסון פסטיבל ערד, שהתרחש בשנת 1995, ושבו נמחצו למוות שלושה בני נוער, לכן החניכים מתאמנים במבנה שמדמה עמדת קופות ושערי כניסה. במקום אפשר אפילו לראות ברזלים שחוצצים בין הקופות, כל זאת במטרה למזער את הסיכויים שאסון כזה יחזור בשנית. 

כשצועדים ברחבי המכללה, מגיעים במהרה לרחוב עם בתי מגורים. קשה להאמין שזהו רחוב שמיועד כולו לתרגול. אפשר למצוא שם בית פרטי עם חצר ובתים דו־קומתיים. הירידה לפרטים מדהימה. כשנכנסים לבית, מגלים שהוא מרוהט לגמרי; הסלון, המטבח וחדר השינה. כשתרגיל הבילוש מתחיל, החיפוש אחר הנשק המוחבא בדירה מתבצע ממש באותה רצינות כפי שאנחנו רגילים לראות בסדרות המשטרה השונות. 

ואם חשבתם שתוכלו לתקן את הרכב שלכם במוסך, שאף הוא קיים במכללה, טעות בידיכם. אמנם הוא נראה בדיוק כמו מוסך רגיל אך גם הוא משמש מתקן לאימונים. אותו הדין לגבי הקניון שממוקם סמוך אליו: לא תוכלו לקנות בגדים בחנות או לאכול במסעדה, וגם לא לשלוח מכתב מסניף הדואר.

כש־FBI באו לבקר

אחת מגולות הכותרת של המכללה היא הסימולטורים החדישים והמתקדמים. אחד מהם הוא הסימולטור הטקטי המיועד לשיפור קבלת החלטות. הוא בנוי משלושה מסכים ענקיים הצמודים זה לזה, ומקרינים אירוע שמטרתו לשפר את יכולת קבלת ההחלטות של השוטר בזמן אמת. למשל, שוטר מקבל קריאה מסוימת על אדם חמוש שנכנס למשרד ועליו להתמודד עם הסיטואציה לפי ראות עיניו. המדריך מחליט איך מתנהל ונמשך האירוע בזמן שהחניך מתרגל, והמדריך הוא שמחליט כיצד תתפתח הסיטואציה, אם החמוש יזרוק את הרובה אחרי משא ומתן, אם הוא יתקוף, הוא משנה את הסימולציה בזמן אמת לפי תפקוד החניך. "ללא הסימולטור, שוטר יכול להגיע לזירת אירוע בפעם הראשונה, והתגובה שלו תהיה טובה פחות מאשר תגובה שמתבצעת לאחר ניסיון בסימולציה", מסביר בוקר, ומוסיף: "כשהחניכים מתנסים בסימולטור הם ממש נכנסים לזה, ואין ספק שזה הרבה יותר מועיל משיעור תיאורטי".

הסימולטור השני נחשב טכני יותר, ומטרתו בדיקת מיומנויות הירי של השוטר ושיפור איכות הירי. במתקן השני מקבלים החניכים סוגי מטרות, למרחק גדול או קצר; מטרות קופצות, אויב או עמית, בני ערובה ועוד. הסימולטור יכול לחזק חניכים שמתקשים, ללא עיכוב של יתר המחלקה, או לברור את החניכים הטובים יותר ולתת להם מטרות קשות יותר לשיפור הירי.

המטווחים נחשבים לשיטה האפקטיבית ביותר לשיפור איכות הירי. טרם פתיחת האקדמיה עמדו לשירות השוטרים רק שני מטווחים, ואילו היום עומדים לשירותם תשעה מטווחים מהמתקדמים בעולם, חלקם בטווח חמישים מטרים וחלקם מאה מטרים, ובכולם יש מטרות אלקטרוניות קופצות וקבועות, נעות קדימה ואחורה. הן סופרות את הפגיעות וכך אפשר לנתח בדיוק את יכולת הפגיעה של כל חניך. מספר המטווחים שיש כיום מאפשר גם לחסוך זמן. אם בעבר מטווח של כיתה נמשך ארבע שעות, היום מפצלים את החניכים לשתי קבוצות ומקצרים את הזמן בחצי. גם היחס האישי שמקבל השוטר או החניך מושפע מהחלוקה לקבוצות ויכול לשפר משמעותית את תוצאות המטווח.

לא רק חיי השוטרים השתפרו מאז שנפתח המתקן, גם בעלי החיים בשירות המשטרה מרגישים את השדרוג. האורווה והמכלאה של הכלבים ממוקמות באחד מקצוות המכללה, במקום שבו אימוני הירי נשמעים היטב, וכך מפתחים בעלי החיים אדישות מוחלטת לרעשים ונשארים מרוכזים בתפקיד. 

ואם בייעול עסקינן, האמפיתיאטרון והאודיטוריום הגדולים והחדשים יחסכו למשטרה מאות אלפי שקלים, מכיוון שכעת אין צורך בהשכרת מקומות לימי העיון וההשתלמויות של המשטרה.  

המכללה משמשת גם אבן שואבת לגופים ביטחוניים מהארץ ומהעולם. "יש פה נהירה רבתי של ארגונים רבים, שראשית באים לראות את המקום וללמוד עליו, ושנית מעוניינים להשתלב אצלנו במערך ההדרכות, אם כמקבלי הדרכה ואם כנותני הדרכה", משתף אסור, "ואני מדבר על כל הארגונים הביטחוניים שרק אפשר לחשוב עליהם".

לאחר ההתרשמות מהאקדמיה, אין זה מפתיע שגופים דוגמת ביטוח לאומי, רשות המסים, יחידת פיצו"ח של משרד החקלאות ומשמר בתי המשפט באים להתאמן באקדמיה. אפילו ה־FBI, לשכת החקירות הפדרלית של ארה"ב, באה להתרשם מהמקום. 

אבי נוימן, ראש חטיבת ההדרכה, אופטימי: "היום, לצערי הרב, כחולי המדים מספקים לנו צבע מסוג אחר. הקמת המכללה תיטיב עם המשטרה ותעזור לחזק את התדמית שלה. המשטרה היא גוף טוב, אבל בעזרת המכללה נגיע למקומות טובים ורחוקים הרבה יותר. המקום הזה, שאני תולה בו תקוות רבות, יכשיר בעוד שנה־שנתיים שוטרים טובים מאוד". 

צילומים: זיו קורןטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר