בעוד רבים מאיתנו מאפסנים אותן בארון ומוציאים אותן משם רק פעם בשנה, אבירם פז (62), חבר קיבוץ משמר העמק, נותן להגדות של פסח מקום של כבוד. פז אסף עד היום יותר מ־2,000 הגדות ומאות פריטים נוספים, שהמכנה המשותף להם הוא החייל היהודי מתקופת מלחמת העולם הראשונה ועד למלחמת העצמאות של ישראל בשנת 1948.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בשבוע שעבר הוציא אבירם לאור ספר חדש שכתב, "יציאת מצרים - בימים ההם, בזמן הזה", פרי מחקר של 25 שנים המאגד בתוכו את סיפורן של 101 מההגדות שברשותו. אחד הסיפורים המרתקים הנחשפים בספר הוא סיפורם של לוחמי הפלוגה הדתית של חילות השדה (חי"ש) בארגון ההגנה, שהיו נצורים בבסיס בן שמן בחודש אפריל 1948. חרף האש שנורתה לעברם בכל שעות היממה על ידי פורעים ערבים, הלוחמים היו נחושים לקיים את מצוות החג. הם הדפיסו במכונת כתיבה כמות מצומצמת של הגדות, ובראשן הדפיסו התנצלות בזו הלשון: "הגדה זו נכתבה בגלל חוסר הגדות בבסיס בן שמן. המצור ותנאיו לא אפשרו השגת ההגדות".
שעות ספורות לפני ליל הסדר נחת בשדה סמוך תחת אש מטוס אספקה מסוג פרימוס, שהביא ללוחמים מצות, יין והגדות לפסח. כדורי האויב פילחו את גוף המטוס, אבל הטייס הצליח תוך כדי שהוא מסכן את חייו להמריא ולחזור לבסיסו בשלום. לטייס, סגן צבי זיבל (23) ז"ל, שנהרג חצי שנה מאוחר יותר במשימה אחרת, הוענק עיטור הגבורה. בסופו של דבר, הלוחמים לא השתמשו בהגדות שהכינו בעצמם, ועל כן הוסיפו שורה בהגדה שהכינו וכתבו: "בשעה שנכתבות השורות האחרונות בהגדה זו, ערב פסח לפני הצהריים, הגיע מטוס שהביא הגדות. תישאר לכן הגדה זו זכר ללבטיה של הפלוגה בבסיס בן שמן בחג הפסח תש"ח".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו