זמן כחלון

הקדמת הבחירות אולי תפסה אותו לא מוכן, אבל משה כחלון חוזר לפוליטיקה עם עשרת המנדטים שלו מהדלת הקדמית • עכשיו האיש שמגדיר עצמו "ליכודניק חברתי" אמור לחזור ולעבוד עם נתניהו

זונח את החלומות על ראשות הליכוד? משה כחלון // זונח את החלומות על ראשות הליכוד? משה כחלון

תחשוב שרק לפני 100 ימים ישבנו שבעה אנשים במרתף, חושבים מה עושים, ותראה אותנו היום". כך אמר בכיר במפלגת כולנו כמה דקות לאחר פרסום תוצאות המדגמים שניבאו 10 מנדטים למפלגתו של משה כחלון. 

וזה אומר הכל - כחלון הופתע מתזמון הבחירות, ובניגוד לשאר המפלגות המשופעות בכסף, היה לו זמן מועט להתחיל מאפס וכעבור 100 ימים להפוך ללשון המאזניים ולנגוס ביאיר לפיד, שככל הנראה יעבור מוכה וחבול לאופוזיציה.

לפני כשלושה חודשים, כאשר התפרקה הממשלה, לא היה ספק שמשה כחלון, שלקח פסק זמן מהפוליטיקה לפני קצת יותר משנתיים, יתמודד בבחירות הקרובות. פעילי הליכוד רצו להחזיר לחיקם את הנסיך מגבעת אולגה, זה שקיצץ להם את חשבון הסלולר במאות שקלים.

אותם פעילים מרכזיים החלו בגישושים, בשליחת שליחים, למרות שבסתר ליבם ידעו כי חוסר האהבה מצידו של כחלון לראש הממשלה נתניהו כל כך גדול, שקשה להאמין כי יחזור לליכוד. הוא יעדיף לבוא כפרילנס מבחוץ ולא כשכיר של נתניהו, הכל בשביל לא להרגיש שהוא חייב לנתניהו משהו.

הסיבה לעימות פשוטה. לא סתם הוא לא החליף עם נתניהו מילה במשך שנה וחצי, אפילו לא ברכת חג שמח. בכל הזמן הזה כחלון זכר את העובדה שהוא נתן לו צ'אנס לשפר את היחסים ולחזור לליכוד, וראש הממשלה נתניהו, יומיים לפני הבחירות של 2013, השתמש בו ואחרי הבחירות זרק אותו. 

36 שעות לפני הבחירות הקודמות, כאשר חשש נתניהו מבריחת קולות הימין, הוא כינס מסיבת עיתונאים שבה הבטיח כי כחלון ימונה לתפקיד יו"ר מינהל מקרקעי ישראל, הבטחה שאפילו נתניהו ידע שהוא לא יעמוד בה, כיוון שהמינהל כפוף למשרד השיכון. 

כחלון בינתיים חזר לאלמוניות משהו, אולם בכל הזמן הזה היה ברור שהכיוון הוא חזרה לפוליטיקה. מקורבים אליו מספרים על אדם שהוא גאון פוליטי. "ארבעה חודשים לפני הבחירות ישבנו איתו במסעדת ז'קו בחיפה", מספר מקורב לכחלון, "בראש של כולם, הבחירות בכלל מתוכננות לאי שם ב־2016, כאשר כחלון ישב במסעדה ושירטט לנו מפה פוליטית של מה שהולך להיות. בדיעבד, אני יכול להגיד לך שהוא צדק אחד לאחד". 

עם ההכרזה על הקדמת הבחירות לכחלון עדיין לא היו פעילים, רק מקורבים שצמודים אליו כבר שנים, אנשים שמספיק להם טלפון אחד ממנו כדי להגיע ולעשות עבורו מה שהוא רוצה. "לא ידענו מה יהיה, היינו לחוצים. אין פעילים, אין מטות ואין כלום", משחזר אחד ממקורביו: "הוא היחיד שהיה רגוע ולמחרת, לא יודע מאיפה, קיימנו כבר כנס פעילים ראשון בנתניה. אפילו תגים כבר היו לאותם פעילים, אז ידעתי שאין ספק שכחלון יסחף את האנשים בקלות. והוא עשה את זה".

לאט לאט התחילו העניינים לזוז במפלגת כולנו. כחלון החל בחיזור אחר האלוף (מיל') יואב גלנט. על פי הידוע, כל המפלגות פרט לליכוד פנו לגלנט, אבל רק הליכוד פירסם שגלנט יהיה אצלם. 

בסופו של דבר גלנט העדיף את כחלון, למרות שידע כי כחלון יקבל את כל ההחלטות החשובות במפלגה; יש שאומרים כי גלנט אפילו העדיף זאת. גלנט הגיע לאחר שנים לא טובות מבחינתו כאשר מינויו לרמטכ"ל בוטל, גם בשל אמירת היועמ"ש יהודה וינשטיין כי "קיים ספק אם ראוי מבחינה ערכית להותיר בעינה את ההחלטה בדבר המינוי".

כמו כן, מבקר המדינה לשעבר, מיכה לינדנשטראוס, קבע כי גלנט פלש לקרקע והגיש תצהיר שקרי לבית משפט. וגם באזרחות גלנט לא נחל הצלחה גדולה כאשר כיהן כשנתיים כמנכ"ל חברת נמקס אויל אנד גז. 

בשביל הטיקט המדיני בחר כחלון את ד"ר מייקל אורן, שאותו הכיר כאשר היה בארה"ב ואורן שימש שגריר ישראל. שאר הרשימה, אולי פרט לחתן פרס ישראל אלי אלאלוף, היא מעט אפורה ולא מוכרת. היו שטענו כי כחלון לא מצליח להביא כוכבים והוא מסתפק רק בדרג השני. 

מקורב לכחלון שהיה מעורב בבחירת הרשימה סיפר כי כחלון יכול היה להביא לרשימתו את מי שירצה, אבל היתה סיבה לבחירות שבחר. "לכחלון יש תזה וגם ניסיון מהתקופה שבה היה בפוליטיקה, שלפיה כוכבים יש רק בשמיים והם לא באים לעבוד עבודה סיזיפית וקשה. 

"לכל האנשים שכחלון הביא יש קבלות", הוסיף המקורב. "הם אמנם לא מוכרים, אבל הם אנשי עשייה ציבורית שניהלו לא מעט מאבקים. גם אין ספק שהם יעריכו אותו על הבחירה בהם וירצו להוכיח עצמם בכנסת. בכנסים, כשנשאל על כך, הוא תמיד ציין שהרכיב את הרשימה לא ל־17 במארס אלא ל־18 במארס". 

לאחר חבלי לידה קשים וקרטועים בקמפיין, דבר סביר למפלגה שרק החלה את דרכה מאפס בחודש דצמבר, חל שיפור משמעותי בהופעותיו של כחלון והתחדדו המסרים שרצה להעביר. יש שיאמרו שהוא הפך לדף מסרים מהלך ולקח את הראיונות למקומות שהוא היה מעוניין בהם. 

בשבוע האחרון לפני הבחירות חשו במפלגה במומנטום אדיר. הכנסים הפכו המוניים וכחלון זכה לתמיכה רבה בכל מקום שאליו הגיע. בשלב מסוים הסקרים, שעמדו על מספר קבוע מתחילת הקמפיין, 8-7 מנדטים, החלו לקפוץ. ביומיים האחרונים לפני הבחירות היו בטוחים במפלגה שיגיעו אפילו ל־15 מנדטים. ליל הבחירות אמנם החזיר אותם לקרקע עם 10 מנדטים בלבד, אבל השמחה הגדולה.

אין ספק שכחלון מרוצה מאוד מתוצאות הבחירות. אמנם יש האומרים שהוא היה מעדיף תוצאה צמודה יותר בין המפלגות הגדולות וכך היה מקבל יותר, אולם מקורביו של כחלון מסבירים כי בסתר ליבו הוא מעדיף להיות עם המחנה הלאומי, הבית הטבעי שלו, ושהוא בכלל מכוון בעתיד לתפקיד יו"ר הליכוד. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר