שפל חסר תקדים ביחסים בין מצרים לחמאס - בית המשפט העליון בקהיר קבע בדיון שנערך אתמול כי תנועת חמאס כולה תוגדר במצרים כארגון טרור ולא רק הזרוע הצבאית של הארגון.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
כזכור, בית המשפט המצרי קבע לפני כחודש כי גדודי עז א־דין אל־קסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, יוגדרו כארגון טרור, אולם הפריד בהחלטה את הזרוע המדינית של הארגון והתיר את המשך פעילותה במצרים. בהחלטת בית המשפט העליון בקהיר נאמר כי שירותי המודיעין המצרי הצליחו להוכיח מעל לכל ספק כי פעילי חמאס בעזה ובמצרים היו מעורבים בשורה של התקפות על אזרחים ואנשי כוחות הביטחון במצרים ובהן סידרת הפיגועים שהתרחשו לפני מספר חודשים באל־עריש שבחצי האי סיני ושבהם נהרגו 25 חיילים. עוד נאמר בהחלטה כי מנגנוני המודיעין של מצרים הצליחו ליירט שיחות טלפון ותשדורות בין גורמים בכירים בהנהגת חמאס בזרוע המדינית ובזרוע הצבאית שבהן בירכו על הצלחת פיגועי הטרור וקראו להוציא לפועל מתקפות טרור נוספות בסיני וברחבי מצרים במטרה לערער את הביטחון הלאומי ולגיטימיות משטרו של הנשיא א־סיסי.
בית המשפט המצרי קבע בהחלטתו כי מהחומרים שנאספו על ידי מנגנוני המודיעין והביטחון במצרים עולה כי "בהוראת הנהגת האחים המוסלמים במצרים חמאס ויתר למעשה על המאבק בכיבוש הישראלי ועל תמיכתו בסוגיה הפלשתינית ומטרתו העיקרית כעת היא לפגוע בביטחונה של מצרים וביציבותה כדי לסייע לאחים המוסלמים במזימתם לפגוע במשטר במדינה".
על אף ההחלטה, בממשלה המצרית סירבו לומר אילו צעדים יינקטו כנגד חמאס ופעיליו במצרים, זאת ככל הנראה בשל הנחה כי יוגשו ערעורים על החלטת בית המשפט. דובר הממשלה בקהיר מסר בתגובה כי "הרשויות במצרים ידונו בצעדים שיינקטו כנגד חמאס ואנשיו רק לאחר שימוצו כל הערכאות השיפוטיות בעניין".
בחמאס הגיבו בחריפות להחלטה. דובר הארגון בעזה, סמי אבו־זוהרי, מסר בתגובה כי "חמאס לא יושפע מהחלטת בית המשפט בקהיר. ההחלטה היא בושה גדולה לאומה המצרית והיא מזהמת את המוניטין של מצרים. מדובר בניסיון לייצא לרצועת עזה את המשבר הפנימי במצרים". גם בלשכה המדינית של חמאס הגיבו בזעם. דובר הלשכה, חוסאם בדראן, אמר ממקום מושבו בקטאר: "ההחלטה הזו היא אות קין על ההנהגה במצרים ועולה בקנה אחד עם עמדת הכיבוש הציוני".
בתוך כך, במצרים נמשך משפטם של בכירי תנועת האחים המוסלמים ובית המשפט במצרים דן את מנהיגה הרוחני של התנועה מוחמד בדיע וסגנו חיירת א־שאטר למאסרי עולם בגין חלקם במהומות לפני שנה וחצי, לאחר הדחת משטרו של הנשיא מורסי, שבהן נהרגו עשרות אזרחים ואנשי כוחות הביטחון. בנוסף, גזר בית המשפט עונש מוות על ארבעה פעילים מרכזיים באחים המוסלמים.