אחד המנהגים היפים של פורים, ושל חגי ישראל בכלל, הוא מתן משלוח מנות. וכמובן, אין כמו משלוח מנות תוצרת בית, שהושקעו בו זמן ואהבה, כדי לרגש ולהסב אושר רב למקבלים ולנותנים. לכן בחרתי להביא לכם שלושה מתכונים ברוח החג, שייתנו צבע ועניין רב למשלוח המנות: אוזני המן קלאסיות, עוגיות שקדים ועוגיות רחת לוקום.
אוזני המן מבצק פריך במילוי פרג או מרציפן
אם כבר להכין אוזני המן, אז שהבצק יהיה פריך, והמליות יהיו אחת מסורתית (פרג) ואחת עדכנית (מרציפן). בניגוד לעבר, היום אני אוהב אוזני המן קטנטנות, ממש אוזני המן ביס. הפעם בחרתי בבצק מעודן עם אבקת סוכר, שאחרי האפייה ממש נמס בפה, ומשתלב נהדר עם המליות. רק לבזוק אבקת סוכר ולהגיש.
החומרים (לכ־40 יחידות):
• כוס אבקת סוכר (120 גרם)
• 200 גרם חמאה
• קליפה מגורדת מחצי לימון
• 1 ביצה מס' 1
• 1 חלמון
• 3 כוסות קמח מנופה (420 גרם)
• 1/2 שקית אבקת אפייה (5 גרם)
• קורט מלח
• כפית תמצית וניל
מילוי פרג (לכ־40 יחידות):
• 3 כוסות פרג טחון טרי (270 גרם)
• 1/4 1 כוסות סוכר (200 גרם)
• 1/2 כוס חלב (120 מ"ל)
• 50 גרם חמאה
• גרידה מחצי לימון
• 1/2 כוס אגוזי מלך טחונים דק
מילוי מרציפן (לכ־40 יחידות):
• 300 גרם מרציפן
• 100 גרם סוכר (1/2 כוס)
• 1 חלבון מביצה מידה L
מתחילים בבצק: במיקסר, בעזרת וו גיטרה, מערבבים את החמאה, קליפת הלימון ואבקת הסוכר עד לאחידות. מוסיפים את הביצה והחלמון ומחצית הקמח ואבקת האפייה ומערבבים במשך חצי דקה. לאחר מכן, מוסיפים את המלח, תמצית הווניל ויתרת החומרים היבשים ומערבלים עד לקבלת בצק חלק ואחיד. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לשעה.
מלית פרג: מחממים את החלב, החמאה והסוכר עד סף רתיחה. מנמיכים את האש, מוסיפים את האגוזים, מערבבים דקה ומסירים מהאש. מוסיפים את הפרג וקליפת הלימון ומערבבים היטב. מצננים ומכסים בניילון.
מלית מרציפן: שימו לב - זוהי מלית ללא בישול. מערבלים במיקסר עם וו גיטרה כל החומרים עד לקבלת תערובת אחידה. יוצרים כדורים קטנים וזהים בגודלם, כמספר העוגיות.
מילוי וקיפול: מרדדים את הבצק לעלה בעובי 1/2 ס"מ וקורצים צורות בעזרת כוס או חותכן עגול בקוטר 6 ס"מ. מניחים במרכז את המילוי - עיגול מרציפן או כפית פרג - מקפלים לצורת משולש ומהדקים. משאירים פתח במרכז שדרכו רואים את המלית. חשוב להשאיר את הפתח כדי שבמהלך האפייה הבצק לא ייסדק. אופים ב־190 מעלות 12-13 דקות. מצננים מעט, בוזקים אבקת סוכר ושומרים בצנצנת כשבועיים.
עוגיות פילו, שקדים ואגוזי לוז
העוגיות הללו מתפצפצות בפה בזכות בצק הפילו והן ממולאות בשקדים ואגוזי לוז. שילוב הטעמים מזכיר חטיף בריאות, אבל בגירסה יותר מעודנת ופחות מתוקה.
החומרים (לכ־30 עוגיות):
• 6 עלי פילו מופשרים ומכוסים בניילון עד לשימוש
• 150 גרם שמן קנולה
• 1.5 כוסות אגוזי מלך קצוצים דק (150 גרם)
• 1.5 כוסות אגוזי לוז קלויים גרוסים
• 150 גרם סוכר דמררה (3/4 כוס)
• 1/2 כפית קינמון (2 גרם)
• אבקת סוכר לקישוט
מחממים תנור ל־180 מעלות. מערבבים אגוזים, סוכר וקינמון בקערה. מניחים שני עלי פילו זה על זה ומברישים את העלה העליון בשמן. מפזרים 1/3 מתערובת השקדים ואגוזי הלוז באופן אחיד על העלים ומגלגלים לגליל מהודק וצר. מכינים באותה דרך את שני הגלילים האחרים. חשוב לעבוד עם עלי הפילו במהירות ולהבריש מייד בשמן, כדי שלא יתייבשו ויישברו בגלגול. עלים לא מוברשים יש לכסות במגבת או בניילון.
מעבירים את הגלילים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ופורסים לעוגיות בעובי 3 ס"מ בעזרת סכין משוננת (לא חותכים עד הסוף כדי לא לקרוע את נייר האפייה). אופים כ־15 דקות, עד להזהבה. מצננים היטב, זורים אבקת סוכר ומפרידים בעדינות את העוגיות זו מזו. שומרים בכלי אטום בטמפרטורת החדר עד שבועיים.
עוגיות רחת לוקום מבצק שמנת
את הבצק אנו מכינים ללא סוכר, אולם תוספת רחת הלוקום הופכת את העוגייה למתוקה במידה הנכונה. כדי לשדרג אותה מומלץ לבזוק מעט אבקת סוכר. העוגייה הצבעונית משתלבת נהדר במשלוחי המנות, ובכלל בצנצנת העוגיות כל השנה.
לבצק (לכ־40 עוגיות):
• 250 גרם חמאה רכה
• גביע שמנת חמוצה (150 גרם)
• 4 חלמונים
• 3 כוסות קמח (420 גרם)
• 1/2 שקית אבקת אפייה (5 גרם)
• כפית תמצית וניל איכותית
למילוי:
• 250 רחת לוקום מאיכות טובה
(רצוי במגוון צבעים)
לקישוט:
• 1/2 כוס אבקת סוכר (60 גרם)
לבצק: מערבבים במיקסר עם וו גיטרה במהירות איטית עד בינונית את החמאה, השמנת, החלמונים ותמצית הווניל עד לקבלת תערובת אחידה (3 דקות). מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה בשני שלבים עד לקבלת בצק חלק ומעט דביק (אם הבצק לא מתחבר היטב, מוסיפים 2-3 כפות מים קרים). עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל־3-4 שעות. הערה: חשוב לשלב את הקמח בשני שלבים, על מנת לקבל בצק שעורבב במיקסר כמה שפחות (הוא יהיה פריך יותר) וגם כדי למנוע מהקמח להתפזר מחוץ לקערת המיקסר בעת הערבוב.
מרדדים את הבצק לעלה בעובי 3 מ"מ (רצוי אף פחות) ובמידות 60X20 ס"מ. חוצים אותו לשני מלבנים במידות 60X10 ס"מ ויוצרים משולשים שבסיסם 3 ס"מ וצלעותיהם כ־10 ס"מ. מגלגלים את רחת הלוקום לגלילים צרים בקוטר ס"מ אחד וחותכים חתיכות באורך 2.5 ס"מ. מניחים גליל רחת לוקום על כל אחד ממשולשי הבצק ומגלגלים סביבו את הבצק הדק. חוזרים על הפעולה עם יתרת הבצק.
מסדרים את העוגיות בתבנית מרופדת בנייר אפייה. אופים ב־170 מעלות כ־20 דקות, עד להזהבה קלה. מצננים, בוזקים אבקת סוכר ומגישים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו