רופאי המשפחה לא יהיו חייבים לתת אישורי כשירות למטרות שונות ומשונות, פרט לאישורים הקבועים בחוק כמו אישור עבור מכון כושר במסגרת חוק הספורט. כך קובע לראשונה נייר עמדה של הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
במשך שנים התלוננו רופאי המשפחה כי הם נדרשים לתת אישורים שונים, חלקם חלקם בעלי אופי "נבואי" שהרופאים אינם יכולים להיות אחראים לו. בין האישורים המוזרים אישור לעבודה במשחטה, אישור יציאה לגדנ"ע, אישור עבור מועמדים לפקולטה לרפואה, אישור להורים שמבקשים לאמץ ילד ואפילו אישור עבור ילד להשתתף בצילומי פרסומת או אישור להתייחדות עם אסיר עבור שירות בתי הסוהר. לאחרונה עלה הנושא לכותרות כשאפילו קופות החולים התערבו והנחו רופאים לא לתת אישורים לריצות מרתון.
אילו אישורים הרופא כן ייתן?
"הפרדנו בין מקצועיותו של הרופא בקשר לקביעת מצבו הבריאותי של הנבדק, לבין יכולת הניבוי שלו בנוגע לביצוע מטלות שונות או השתתפות באירועים", קובע נייר העמדה של ההסתדרות הרפואית, הרופא יהיה מעורב אך ורק באישורים העוסקים בנושאים רפואיים והמצריכים בדיקה רפואית ו/או תיאור המצב הבריאותי. אין זה מתפקידו של הרופא לאשש את הצהרות המטופל בעניינים החורגים ממצבו הרפואי".
הכתבה הכי נקראת היום באתר: מידע מטריד נחשף - חיי המין של לוחמי דאעש
בהסתדרות הרפואית מאפשרים לרופאים אף לסרב למתן אישור כשירות המנוגד לעמדתו המקצועית, למצפונו או לאמונתו. ד"ר יוסי ולפיש רופא משפחה וחבר הלשכה לאתיקה שהעלה את הנושא לסדר היום הסביר "רופאים בכלל ורופאי משפחה בפט נעשו 'חותמות גומי' לאישורים מגופים שונים רשמיים ופרטיים. מטרת נייר העמדה היא להבהיר שרופא הוא סמכות מקצועית ולא פקיד למטרות כסת"ח של גורמים שונים".
"רופאים אינם נביאים"
"הגיעו אלינו עוד ועוד פניות וראינו שחלק מהאישורים לא סבירים בעליל", מסבירה ד"ר תמי קרני, יו"ר הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית ומנהל המכון לבריאות השד באסף הרופא.
"אנחנו מתייחסים לכתיבת אישורים כנושא משמעותי, אבל רופאים אינם נביאים. אנחנו יכולים לומר מה מצבו הנוכחי של אדם שבא לבקש אישור אבל אין לו שמץ של מושג מה יקרה בעתיד. ישנם אישורים רבים שהם אישורי כסת"ח שנועדו לכסות את הביטוח של אותן החברות. ההליך של הטיפול באישורים לעיתים מיותרים עבור אנשים בריאים מפריע לרופא לטפל באנשים שזקוקים לו. זו התנהלות ציבורית לא נכונה שחייבים לעצור אותה. אין לנו פה עודף של רופאים שניתן לבזבז את זמנם במילוי טפסים שלא מוסיפים מאום לבריאותו של האדם, זו שערורייה חברתית ואני מקווה שנייר העמדה יעשה סדר בנושא".
יו"ר איגוד רופאי המשפחה, פרופ' שלמה וינקר חושש שנייר העמדה לא יקל על עומס הרופאים ולא יפתור את החיכוך בינם למטופלים שבאים לבקש אישור.
"בטווח הקרוב ימשיכו להגיע מטופלים ולבקש אישורים ונצטרך להתעקש איתם אבל אני מקווה שבטווח הארוך זה יפתור את הבעיה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו