כמה פעמים אמרתם "נמאס לי!" ופצחתם בדיאטה? שיניתם את התזונה, התחלתם לעשות ספורט ואכן ירדתם במשקל. ו.. וכמה פעמים חזרתם בחזרה למשקל הקודם ועוד עם ריבית?
ישנן כל כך הרבה סוגי דיאטות: "עם פחמימות", "בלי פחמימות", "לפי סוג דם", "לפי צירופי מזון" ועוד. אך למרות המגוון העצום במחקרים הוכח כי כ 95% מכלל הדיאטות נכשלות.
דיאטה, אופנה, אוכל וכל מה שמעניין - עכשיו במדור הלייף סטייל שלנו!
הסיבות לכישלונות הדיאטה רבות ושונות, רובנו נתקלים בקשיים מנטאליים והתנהגותיים להסתגלות ושימור הדיאטה לאורך זמן. בעוד שחלקנו, גם אם אנו נכללים בין אותם אנשים חדורי המוטיבציה, חווים קושי בתהליך ואף תקיעות במשקל.
5 סיבות ופתרונות: למה הדיאטה נכשלת וכיצד ניתן למנוע זאת?
1.הדיאטה לא מתאימה לך: מכירים את התופעה בה אנחנו נתקלים במישהו שאנחנו מכירים שהצליח לרדת במשקל, אנחנו מתלהבים במהרה וממהרים להעתיק את הדיאטה שעשה, אבל לנו זה לא מצליח והמשקל עולה בחזרה? לא כל דיאטה מתאימה לכולם! דיאטה שלא מותאמת לך, לסדר יום שלך, להעדפות ולרצונות, לזמינות המזון והאפשרויות- תוביל מהר מאוד לכישלון ולעלייה במשקל.
רוצים להתמיד? בחרו בתפריט שמותאם לכם ככל האפשר, כך תבטיחו יותר את ההצלחה.
5 טיפים מנצחים: כך תעברו את החורף בלי להשמין
2. תפריט נוקשה מידי: בתחילת הדיאטה אנחנו עם מוטיבציה מאוד גבוהה, מוכנים לכול ובכל מחיר, רק כדי שנרד במשקל ומהר! לכן פעמים רבות אנו בוחרים בדיאטה קשה מידי ולא באמת ריאלית ואפשרית ליישום. דיאטה כזו שאין בה מזונות שאנחנו אוהבים, דיאטה כזו שאנחנו אוכלים שונה מכולם, דיאטה כזו שאנחנו רעבים כל הזמן. דיאטה כזו עלולה לגרור אחריה תחושת חוסר הצלחה, חוסר יכולת לעמוד במשימה ושוב כישלון. רוצים להצליח- בחרו דיאטה אפשרית וקלה ליישום, דיאטה שתגרום לכם לתחושת הצלחה ומסוגלות.
3.זמני בלבד: "דיאטה" נחווית אצל רבים מאתנו כתהליך זמני בלבד, לכן כשאנו בדיאטה אנו הולכים לפי החוקים ועושים כל מה שאומרים לנו. אך באותו זמן אנחנו לא משנים את ההרגלים שלנו ולאחר שהדיאטה מסתיימת חוזרים לאותם הרגלים ישנים ומוכרים בתקווה שהפעם נשמור על המשקל, אך לצערנו הכישלון מהר ובא. כאן מתבקשת השאלה אם ההרגל הישן בעבר גרם עלייה במשקל, למה אנו מקווים שהפעם הוא לא יעשה את אותה פעולה. רוצים לשמור על המשקל, שנו את אורח החיים שלכם, את אותם הרגלים הישנים והמעכבים וצרו הרגלים טובים וחדשים.
4."הכול או כלום": קוביית שוקולד הופכת לבולמוס בלתי נפסק של אכילה . "הרסתי אז עד הסוף....", "טוב, אז רק היום...", "כבר היום הרוס, אז נתחיל משבוע הבא". משפטים מוכרים ושגורים בתהליך הדיאטה. אמרות ואמונות אלו גורמות לנו לשבור את כל הכלים במידה וחרגנו. השבירה היא מה שגורמת לרוב לעלייה במשקל ולאו דווקא החריגה. קוביית שוקולד אחת לא תגרום לעלייה וכישלון בדיאטה, אך כל מה שמגיע אחריה- אולי כן. אכילה והרגלים הם לא שחור או לבן, יש הרבה צבעים באמצע, מצאו את הצבעים שלכם להצלחה ושמירה על המשקל.
5. הגוף "החסכן": ככל שמסת הגוף הכללית יורדת, הגוף מווסת את עצמו ומוציא פחות קלוריות. לכן ככל שהדיאטה תתקדם ונרד במשקל, אנו נוציא פחות קלוריות ביום וקצב הירידה במשקל יפחת. ניקח לדוגמא: גבר בגיל 40 בגובה 1.75 מטר ומשקל 100 ק"ג יוציא במנוחה כ 2046 קלוריות ליום, אותו גבר לאחר הירידה כעת במשקל 85 ק"ג יוציא רק כ 1840 קלוריות במנוחה יום, 200 קלוריות פחות ליום. רוצים לשמור את ההוצאה הקלוריות של הגוף, בצעו פעילות גופנית. אנו יודעים כי שריר "מבזבז" יותר אנרגיה מרקמת השומן, לכן צאו והפעילו את השרירים.
לסיכום, רוצים להיות מבין חמשת האחוזים שהדיאטה שלהם מצליחה? בחרו בדיאטה שתספק אתכם בכל הרמות- פיזיולוגית, מנטלית ונפשית. דיאטה שתאפשר תחושת שובע, סיפוק והנאה מאכילה.
*הכותבת הינה: מיטל שחימוב, דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת ולטיפול בהשמנה, מלווה ומאמנת לשיפור הרגלי תזונה ואורח חיים. לאתר של מיטל www.byou.clinic