שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, יביא ביום ראשון הקרוב לאישור ועדת השרים לסמלים ולטקסים את החלטתו להעניק אות המערכה למפקדים ולחיילים ששירתו בצה"ל במהלך מבצע "צוק איתן". בכך קיבל שר הביטחון יעלון את המלצתו של הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ להענקת אות המערכה, שפורסמה לראשונה בישראל היום.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
כמו כן יוענק אות המערכה גם לאנשי שב"כ, מוסד, משטרה ושירות בתי הסוהר.
בנוסף, על פי החלטת שר הביטחון, ובכפוף לאישור ועדת החוץ והביטחון, יחולק אות המערכה גם לקציני הביטחון והרבש"צים ביישובים בדרום, לאנשי מערך כיבוי האש, מגן דוד אדום, אזרחים עובדי צה"ל ועובדים אזרחיים של מתאם פעולות הממשלה בשטחים ביהודה ושומרון ועזה. שאר הארגונים שנגעו בעיסוקם במערכה בדרום, בהם משרדי ממשלה, בתי החולים הציבוריים, ארגוני המתנדבים ועוד, יקבלו אותות מערכה קבוצתיים, וגם הם נדרשים לאישור ועדת החוץ והביטחון.
אות המערכה ל"צוק איתן" יהיה אות המערכה השמיני שיחולק מאז קום המדינה. האותות שחולקו עד היום חולקו למשתתפי מלחמת העצמאות ב-1948-1949; מלחמת סיני (מבצע קדש) ב-1956; מלחמת ששת הימים ב-1967; מלחמת ההתשה ב-1967-1970 (האות חולק רק ב-2003); מלחמת יום הכיפורים ב-1973; מלחמת שלום הגליל (מלחמת לבנון הראשונה) ב-1982 ומלחמת לבנון השנייה ב-2006.
נדמה שזוהי הפעם הראשונה בה מחלקת מערכת הביטחון "אות מערכה" לאחר מבצע מוגבל יחסית. לצורך העניין, לאחר מבצע "עופרת יצוקה" לא חולק אות המערכה, כמו גם לא לאחר שתי האינתיפאדות. הפעם הוחלט לתת את אות המערכה לאור ההיקף הגדול של הכוחות שלקחו חלק במבצע, ונוכח העובדה שהמבצע נמשך תקופה ארוכה יחסית של 50 ימים.
האות יורכב מהצבעים הבאים: כחול ולבן - המסמלים את דגל המדינה; אדום – מסמל את דם הנופלים והפצועים; כתום – אוכלוסיית העורף; חום בהיר – הדרום.
אות המערכה יוענק תחילה בטקס חלוקת צל"שים של צה"ל בראשית חודש פברואר.
על פי החלטת שר הביטחון, ובכפוף לאישור ועדת החוץ והביטחון במקרים הבאים, אות המערכה יחולק אישית גם לקציני הביטחון והרבש"צים ביישובים בדרום, לאנשי מערך כיבוי האש, מגן דוד אדום, אזרחים עובדי צה"ל ועובדים אזרחיים של מתאם פעולות הממשלה בשטחים ביהודה ושומרון ועזה. שאר הארגונים שנגעו בעיסוקם במערכה בדרום, בהם משרדי ממשלה, בתי החולים הציבוריים, ארגוני המתנדבים ועוד, יקבלו אותות מערכה קבוצתיים, וגם הם נדרשים לאישור ועדת החוץ והביטחון.
שר הביטחון יעלון אמר הערב: "ההחלטה להעניק את אות המערכה למשתתפים במבצע צוק איתן נובעת מהיקף הכוחות המעורבים במערכה ובשל משך הזמן שלה. אך מעל הכול זו הוקרה והערכה של מדינת ישראל לחיילים ולמפקדים, גברים ונשים, ששירתו בצה"ל במהלך מבצע צוק איתן וחלקם אף נפצע בו, מי כלוחם בחזית שסיכן את חייו ומי כתומך לחימה אשר סייע למאמץ. זהו אות הוקרה והערכה לנופלים במבצע, 67 לוחמים בחובה, בקבע ובמילואים, ששילמו את המחיר היקר מכול כדי לפגוע קשות בחמאס ובארגוני הטרור האחרים ברצועת עזה, בתשתיות הטרור ובאמצעי הלחימה שאיימו על תושבי הדרום בפרט ואזרחי ישראל בכלל. זהו גם אות הוקרה עבור אזרחים וארגונים שהיו שותפים מלאים למאמץ המלחמתי, איש ואישה בתחומו, והיו עבור הציבור הרחב שספג פצצות מרגמה ורקטות, עוגן ומוקד לסיוע".
בראיון מיוחד ליום הכיפורים אמר הרמטכ"ל רא"ל בני גנץ כי צה"ל ימליץ על הענקת אות מערכה ועיטורים ללוחמים וליחידות שהשתתפו במבצע צוק איתן.
"היתה פה מלחמה רחבת היקף שהשפיעה על המשק ועל החברה, עם גיוס מילואים, כך שלהערכתי אפשר בהחלט לראות בזה מערכה. אני אמליץ על כך", אמר גנץ בראיון ליואב גילת ועמוס רגב.
לשאלה האם יחולקו עיטורים, אמר: "יש מועמדים. אני מכיר כמה מקרים פרטיים שאני מניח שידונו בהם, ואני מכיר גם כמה וכמה יחידות שראויות לכך גם ברמה היחידתית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו