אם חשבתם שהרשויות המקומיות לא גובות נכון את מס הארנונה, אתם לא לבד בסיפור. בדו"ח של מבקר המדינה על השלטון המקומי הוא מקדיש פרק לבדיקתו בתחום גביית הארנונה. הנתונים שמצא המבקר מסמרי שיער.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
בסוף 2012 הסתכמו חובות הציבור לרשויות המקומיות בהיקף מסחרר של 27.5 מיליארד שקלים. השיעור המשוקלל של גביית הארנונה ברשויות המקומיות עמד באותה שנה רק על 42%; ב־20 מהרשויות המקומיות רק 10% מהציבור שילמו בכלל את המס.
מבקר המדינה מציין כי "מנגנון החיוב בארנונה מורכב ומסורבל בשל ריבוי סיווגים, תעריפים ושיטות מדידה, והוא מתאפיין בחוסר אחידות ואינו שוויוני". המבקר מפרט כי הוא לא הצליח למצוא את מערכת הנימוקים, הסיבות וההצדקות ההגיוניות לשיעורי הארנונה המוטלת הלכה למעשה על ידי הרשויות המקומיות.
עוד מציין המבקר בדו"ח כי "משרד הפנים הציג את חובות הארנונה בדו"חות השנתיים שלו ללא החובות המסופקים, וכך ייפה את התמונה האמיתית של היקף החובות ונתן לגיטימציה לרשויות המקומיות להתייחס לחובות המסופקים כאל חובות אבודים שאין כל יכולת לגבותם".
הבדיקה של מבקר המדינה העלתה, לדבריו, ליקויים משמעותיים וחוסר אחידות בהיבטים רבים הקשורים להטלת הארנונה, שנבעו בחלקם מהשפעת חוק ההקפאה, שחוקק בשנות ה־80 ואשר מנע מהרשויות להקטין את גירעונן באמצעות העלאת תעריפי הארנונה.
המבקר מוסיף כי משרדי הפנים והאוצר היו ערים לחוסר האחידות, לסרבול ולעיוותים, ובמשך השנים הקימו ועדות רבות לטיפול בנושא. האחרונה והמקיפה שבהן הוקמה ב־2007, אולם המלצותיה לא הוגשו ולא נידונו בשום פורום.
במשרד הפנים ציינו בתגובה כי דו"ח הוועדה הציבורית שהוקמה לצורך זה טרם הוגש.
ממרכז השלטון המקומי נמסר כי "דו"ח מבקר המדינה מצביע על עיוותים שעליהם התרענו בנושא הארנונה, המושתתת על צו ארנונה מיושן ומוקפא משנות ה־80, שאין בו התאמה לצורכי התושבים והרשויות כיום".
באיגוד לשכות המסחר בראשות עו"ד אוריאל לין אמרו כי הם קוראים "לשים סוף להתנהלות השערורייתית של הרשויות המקומיות, האוצר ומשרד הפנים, כפי שבאה לידי ביטוי בדו"ח המבקר, ולעצור באופן מיידי את העלאת הארנונה המתוכננת ל־2015 ואת מתן האישורים להעלאות חריגות בשנה הקרובה".
ממשרד האוצר נמסר: "עמדת המשרד היא כי על אף מורכבות הנושא, נדרשת רפורמה מקיפה בו".