מערך המילואים של צה"ל איננו כשיר וישנם ליקויים משמעותיים גם במערך התחזוקה של הימ"חים. זוהי אחת מהמסקנות המדאיגות, המפורסמות היום במסגרת דו"ח מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא. הדו"ח עסק בכשירות והמוכנות לשעת חירום במערך המילואים של כוחות היבשה.
קאמבק צבעוני: לק אדום לנשות הקבע
בדיקת מבקר המדינה בנושא התבצעה בין ינואר 2013 למרץ 2014, וכללה בדיקה של הכשירות והמוכנות למלחמה במערך המילואים וחיילי המילואים ביחידות השדה ביבשה. כמו כן נבדקו היבטים במוכנות יחידות מחסני החירום (הימ"חים), והיבטים בהגדרת כשירותו של מערך המילואים, מדידתה והדיווח עליה לדרג המדיני.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
השורה התחתונה של מבקר המדינה היא שמערך המילואים של צה"ל איננו כשיר. לפי המבקר, בשנת 2010 החלה זרוע היבשה של צה"ל ביישום תכנית אימונים מחזורית תלת-שנתית, שמטרתה להגדיל את היקף האימונים של מערך המילואים ביחידות השדה. אולם, לפי המבקר, צה"ל לא עמד בצורה מלאה במודל אימונים זה, בעיקר בכל הקשור לאימוני חטיבות. כמו כן, לא בוצעו חלק מתרגילי הגדודים שתוכננו ואחרים קוצרו או שמשאביהם צומצמו.
"אין תקציב לאימונים"
מנתוני המבקר עולה כי בשנת 2010 בוצעו כ93% מהאימונים בהשוואה לתכנון. בשנת 2012 לעומת זאת בוצעו רק 82% מהאימונים ורק 46% מאימוני המפקדים בהשוואה לתכנון. הסיבה לכך, לפי צה"ל, הייתה מחסור בתקציב וכן מבצע "עמוד ענן". לפי הנתונים, ב-2013 בוטלו או צומצמו אימונים רבים של יחידות המילואים, כך שנעצרו כמחצית מהתרגילים החטיבתיים, ורק 75% מתרגילי הגדודים נערכו, 20% מהם תוך צמצום האימון ומשאביו. כמו כן בוטלו זימונים של יחידות מילואים לביצוע פעילות ביטחון שוטף.
המבקר העיר עוד כי צה"ל הודיע שביוני 2014 אימוני מערך המילואים ביבשה נעצרו, כפי שפורסם בכל אמצעי התקשורת, בשל מחסור בתקציב. עוד נכתב בדו"ח כי כל מפקדי האוגדות ומרבית מפקדי החטיבות במילואים, שסיימו תפקידם בין 2011 ל-2013, מילאו את תפקידם פחות משלוש שנים משמעות הדבר היא שהם לא פיקדו על יחידותיהם במשך מחזור אימון שלם, ולעיתים אף לא פיקדו בפועל על תרגיל אוגדה או חטיבה זאת למרות הדרישות.
פערים בתקנים ובכשירות
המבקר הצביע על כך שמצבת כוח האדם בגדודי המילואים מגיעה לעיתים לעשרות רבות מעל התקן, בעוד שהתקציב שמקצה צה"ל לאימוני גדוד יכול להספיק לאמן לכל היותר 80% מהמצבה. במצב זה, קובע המבקר, לא ניתן להבטיח כי חלק משמעותי מחיילי המילואים ישמור על רצף אימונים והדבר פוגע בהעמקת הכשירות המבצעית של היחידה.
עוד קבע המבקר כי משך האימונים, תכניהם ואיכותם אינם מאפשרים לתרגל את כלל הכשירויות הנדרשות. כך נמצאו פערים רבים בכשירות ובמוכנות יחידות במערך המילואים, באופן שעלול לפגוע ביכולתן למלא את משימותיהן. עוד ציין המבקר כי על צה"ל לבחון את צרכי הכושר הגופני של חיילי המילואים, ולקבוע כיצד ניתן להביא אותם לרמת הכושר הגופני הנדרשת.
מחסני החירום - לא לומדים מהעבר
בעיה חמורה נוספת עליה מצביע מבקר המדינה היא פערים משמעותיים ביחידות מחסני החירום (הימ"חים) של צה"ל. סוגיית כשירות הימ"חים עלתה בעבר על סדר היום הציבורי לא פעם, ובעיקר לאחר מחדל מלחמת יום הכיפורים ב-1973 ובעקבות מלחמת לבנון השנייה ב-2006. הבעיות כוללות בין היתר איוש נמוך של כוח אדם ופערי מקצועיות, פערים בכשירות כלי רכב וצמיגים שפג תוקפם ופיגור בטיפולים ברכב קרבי משוריין.
בעניין זה ציין עוד המבקר כי קיים פער הולך ומתרחב בהטמעת אמצעי לחימה ואחזקתם ביחידות המילואים. לפי המבקר "קיים חוסר יכולת לקיים ברגיעה את שגרת אחזקת ציוד הלחימה המבוקר" ו"קיים סיכון ליכולת לתמוך במעבר מזמן רגיעה לשעת חירום". עוד מצטט המבקר גורם בכיר בצה"ל שקבע כי התוצאה של הדבר – "האחזקה ביבשה מידרדרת והמוכנות למלחמה הולכת ונפגעת".
לקבוע תקציב מינימום
המלצותיו העיקריות של המבקר הן לקבוע "תקציב מינימום" לשמירת הכשירות של מערך המילואים, זאת לאורך זמן במסגרת תכנית העבודה של צה"ל, ללא תלות בהיקף התקציב הכולל. נוכח פערי הכשירות והמוכנות של יחידות המילואים, פערים שעתידים להמשיך ולגדול, המליץ המבקר שזרוע היבשה ואגף המבצעים ייבחנו את ההשלכות האפשריות שיש לפערי הכשירות והמוכנות של כוחות המילואים.
המבקר הדגיש כי על צה"ל "לטפל בדחיפות" במצב האחזקה ביחידות המילואים ולתת "מענה דחוף" לפערים הקיימים. "הצגת מצב מהימנה של כשירות מערך המילואים היא חיונית ביותר לתהליכי קבלת החלטות, הן לדרג המדיני והן לדרג הצבאי הבכיר, ומתחייבת מכוח חוק שירות המילואים. היעדרה של תמונת מצב זו ואי הצגתה כמתחייב בחוק, מהווים ליקוי מהותי שעל שר הביטחון והרמטכ"ל לפעול לתקנו".
צה"ל: "פועלים בהתאם לתקציב"
בצה"ל הגיבוי היום לדברים ואמרו: "מערך המילואים מהווה חלק משמעותי בסד"כ הכולל של צה"ל ומשרתיו מביאים עימם ניסיון, מקצועיות, איכות ומוטיבציה גבוהה לשירות. המלצה על היקף סד"כ המילואים חייבת להיעשות בראיה כוללת של סדיר ומילואים. על מנת לאפשר גמישות למפקדים הוחלט כי אחוז האיוש יעמוד על 120%, אך ימי המילואים יוקצו בהתאם לתקן הנדרש ולא בהתאם לאחוז האיוש".
"צה"ל פועל למיצוי האימונים באופן מיטבי, בהתאם לצרכיו ובהתחשבות באילוצים תקציביים ומבצעיים. כמו כן, לקראת 2015 יעשה מאמץ לקבוע תקציב ייעודי לאימון מערך המילואים, בהתאם להמלצות ועדת המילואים. בצה"ל רואים בכושר הגופני של כלל חייליו כערך עליון. בנוסף, נבחנת אפשרות לייעול האינדיקציה לכשירות גופנית של סד"כ המילואים.
בסוגיית מערך מחסני החירום אמרו בצה"ל: "אנו פועלים למיצוי וייעול הכשירות של כלל מערכי צה"ל, ביניהם מערך הלוגיסטיקה, בו קיימת התעצמות בגרף האימונים בהתאם לכשירויות הנדרשות. נציין כי החל משנת 2014 רוב אימוני פלוגות המפקדה שולבו באימוני הגדודים וב-2015 ישולבו כלל אימוני פלוגות המפקדה באימוני הגדודים. צה"ל מברך על דו"ח מבקר המדינה, יפיק את הלקחים הדרושים ממנו ויממשם"