שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

בג"ץ דחה את עתירתה של ח"כ זועבי

ברוב של ארבעה שופטים מול אחד: זועבי תושעה לחצי שנה • "אין תקדים לאמירות כאלה"

צילום:  דודי ועקנין // זועבי. "מה שאני עושה זו הזכות של כל חבר כנסת" ,
צילום: דודי ועקנין // זועבי. "מה שאני עושה זו הזכות של כל חבר כנסת"

הרכב מורחב של בג"ץ  דחה  היום ברוב את העתירה של חברת הכנסת חנין זועבי יחד עם ארגון עדאללה והאגודה לזכויות האזרח, כנגד החלטת ועדת האתיקה של הכנסת להרחיקה מישיבות מליאת הכנסת וועדותיה למשך שישה חודשים. פסק הדין הקצר, שהתפרסם ללא נימוקים, התקבל ברוב דעות של השופטים מרים נאור, אליקים רובינשטיין, אסתר חיות וחנן מלצר, כנגד דעתו החולקת של השופט סלים ג'ובראן. 

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

השופטים כתבו בפסק הדין: "בנסיבות העניין ונוכח דבריה הקשים של העותרת והעיתוי בו נאמרו ולאחר שחלק ניכר מתקופת העונש היה בימות פגרה, לא ראינו מקום להתערב בשיקול הדעת הרחב המסור לוועדת האתיקה. בין היתר, הבאנו בחשבון לעניין זה ששלשום התקבל חוק התפזרות הכנסת התשע-עשרה. לנוכח חוק זה, המשמעות המעשית של התערבות בעונש היא קטנה ביותר, אם בכלל." 

מהאגודה לזכויות האזרח ומרכז עדאלה, שעתרו נגד ההחלטה להשעות את ח"כ זועבי, נמסר בתגובה כי "מדובר בתקדים מסוכן ביותר. לראשונה בית המשפט מאשר שהרוב יכול לשפוט את המיעוט אך ורק על רקע התבטאויות פוליטיות ואף להטיל סנקציות קיצוניות, כמו הרחקה מישיבות הכנסת והוועדות למשך חצי שנה. תקדים זה מסכן את ההגנות המוענקות לח"כים בגין חופש הביטוי הפוליטי שלהם. למעשה מעתה ח"כים ערבים יהיו כפופים לשיפוט פוליטי מצד הרוב היהודי.

עורכי הדין חסן ג'בארין מעדאלה ודן יקיר מהאגודה הוסיפו: "תפקידו של בית המשפט העליון הוא להגן על המיעוט מדורסנותו של הרוב. בית המשפט נכשל בתפקידו זה. ההחלטה מנוגדת לשורה של פסקי דין, בהם נקבע כי יש להגן על חופש הביטוי הפוליטי במסגרת החסינות של ח"כים מפני התנכלויות מצד הרשויות. עצוב במיוחד שפסק הדין התקבל ביום זכויות האדם הבינלאומי".

כזכור, ההחלטה התבססה על שתי התבטאויות של חה"כ זועבי מן החודשים האחרונים: הראשונה, ההתבטאות באשר לחוטפי שלושת הנערים – אייל יפרח, נפתלי פרנקל וגיל-עד שער ז"ל. במהלך ראיון רדיופוני אמרה כי החוטפים "הם לא טרוריסטים". ההתייחסות נאמרה בעת שגורלם של הנערים עדיין לא היה ידוע ההתבטאות השנייה היא הקריאה להפסיק את התיאום הביטחוני עם הרשות הפלסטינית ו"להטיל מצור על מדינת ישראל במקום לנהל משא ומתן אתה".

בעתירה טענה ח"כ זועבי כי ועדת האתיקה אינה מוסמכת להטיל על חבר כנסת סנקציות בגין הבעת דעותיו הפוליטיות, וכי בכל מקרה הסנקציות שהוטלו עליה הן בלתי מידתיות ומפלות ביחס למקרים אחרים שנידונו בוועדת האתיקה.

בתגובת הכנסת, שהוגשה באמצעות היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון ועו"ד ד"ר גור בליי, נטען כי לוועדת האתיקה יש סמכות להטיל סנקציות אתיות גם על התבטאויות פוליטיות של חברי כנסת שנעשות במילוי תפקידם. דווקא משום שהם אינם נושאים באחריות אזרחית או פלילית על התבטאויות אלה בשל חסינותם.

במהלך הדיון שהתקיים ביום שלישי, מתחו השופטים ביקורת נוקבת על התבטאויותיה של ח"כ זועבי. השופטת אסתר חיות הדגישה: "כאשר יש התבטאות של ח"כ הנוגדת את המכנה המשותף המינימלי שצריך להיות ואומר דברים, שהם לא רק מקוממים חלק מהציבור, אלא יש בהם פיסת עמדה נגד המדינה. 

חשד: בת 7 נחטפה לחורשה מרוחקת והותקפה מינית

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר