חנוכה מתקרב ובכל מקום כבר רואים אותן - שמנמנות, עגולות ונוטפות ריבה. לצד הסופגנייה הקלאסית עם הריבה האדומה, גם השנה יתחרו ביניהן הקונדיטוריות מי תציע חידושים ומילויים מעניינים יותר לקראת החג. נראה כי כל קונדיטוריה מנסה להמציא את הגלגל ולפתות את הצרכנים במילויים בלתי שגרתיים, שהרבה פעמים נותנים תחושה שמדובר בלא יותר מגימיק לא מוצלח.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מסקר שנערך על ידי מכוורת יד מרדכי עולה כי 78% מהציבור אוכלים סופגניות, ולרוב אלו סופגניות קנויות ולא בהכנה ביתית. 60% מהנשאלים השיבו כי המילוי המועדף עליהם הוא ריבה בטעם תות, בפער ניכר על שאר המילויים שנבדקו. סופגניות במילוי שוקולד זכו לאהדתם של רק 10% מציבור הנשאלים, 22% מעדיפים ריבת חלב, 6% קרם וניל ו־6% מעדיפים ללא מילוי כלל. כאמור, גם השנה אפשר למצוא סופגניות במגוון מילויים, ציפויים וגדלים, וטווח המחירים בהתאם.
גם רשתות המזון מתחרות ביניהן ומציעות סופגניות, שנעשות בדרך כלל במאפייה שלהן, במחירים אטרקטיביים. רשת יינות ביתן, לדוגמה, מציעה ללקוחותיה סופגנייה עם ריבה של חברת פילסברי בשקל אחד בלבד ושלוש סופגניות במילויים מיוחדים (שוקולד, ריבת חלב ועוד) ב־10 שקלים לשלוש יחידות. גם רשת ויקטורי מציעה סופגניות גדולות עם ריבה של מאפיית ראשונים במשקל 80 גרם בשקל בלבד. סופגניות הממולאות בריבת חלב, בשוקולד או בווניל עולות 4 שקלים, וסופגניות מצופות ומעוטרות נמכרות ב־6 שקלים (חברת בונז'ור). גם כאן רמי לוי מנסה לשבור את השוק ומציע סופגניות של פילסברי ב־50 אגורות ליחידה.
חג הסופגניות הוא גם חג הקלוריות. לדברי רונית דוייב, המנהלת המדעית באבוט, יצרנית סימילאק: "לשמור על תזונה נכונה ולעמוד בפיתויים זה אתגר לא פשוט גם למבוגרים, אבל ילדים, שנתקלים בארגז סופגניות בגן, בבית הספר, בחוגים ובהדלקות נרות אצל המשפחה והחברים, מתקשים עוד יותר להגיד לא. לכן חשוב להציב להם גבולות ובכך לעזור להם להתמודד. בסופגנייה רגילה עם מילוי ריבה יש כ־450 קלוריות, ובאלו המצופות בשוקולד, בריבת חלב וכדומה יכולות להיות גם 650-700 קלוריות ליחידה. לעומת זאת, בסופגניית מיני יש כ־200 קלוריות בלבד".
העדיפו סופגניות מיני
לדברי דוייב, "חשוב לזכור שככל שהמנות גדולות יותר, כך גם כמות השמן והקלוריות גדולה יותר. כיום אפשר למצוא ברשתות ובקונדיטוריות מגוון רחב של סופגניות מיני - פתרון מצוין לקטנים, שממילא מתקשים לסיים סופגנייה גדולה. בכל הנוגע ללביבות ביתיות, מומלץ להכין לביבות קטנות יותר, שגם נראות אסתטיות יותר. כמו כן, עדיף לאפות מלטגן. סופגניות ולביבות אפויות טעימות באותה מידה ומספר הקלוריות בהן נמוך יותר. אם קונים, אפשר לבקש את הגירסה האפויה. סופגניות ולביבות אפויות פופולריות מאוד ומתקבלות בברכה על ידי האורחים ובני המשפחה. הילדים לא ירגישו בהבדל וייהנו מהחוויה באותה מידה.
"מומלץ להגביל את הכמויות שהילדים אוכלים ולעזור להם להימנע מפיתויים מיותרים. בהחלט לגיטימי לסכם עם הילדים שהיום מותר סופגנייה אחת, כך שהם יאכלו אותה בערב בהדלקת נרות. כשמגיעים למפגש חברתי במהלך החג, כדאי לשים לב שהילד אוכל סופגנייה אחת או לא יותר משתי לביבות, ואם הוא עדיין רעב - להציע לו משהו אחר בריא ומזין יותר".
לדברי דוייב, לא כדאי למנוע מהילדים לחלוטין לאכול סופגניות משום שמדובר בימי חג וסופגניות הן חלק מהמסורת. "מה שכן, כדאי להימנע מתוספות משמינות. נכון שסופגנייה שמצופה בשוקולד או מלאה בריבת חלב טעימה יותר וכך גם לביבה שמפוזר עליה סוכר, אך מומלץ ביותר להימנע מתוספות אלו. הסופגנייה עם הריבה והלביבה כפי שהן טעימות מספיק. מי שמסוגל להסתפק בסופגנייה ללא ריבה בהחלט חוסך לעצמו קלוריות ומאמצים בלתי נגמרים להורדת ריבות תות ושלל תוספות מהבגדים במהלך הכביסה. כדאי להעדיף תמיד מילוי על בסיס פירות, כגון תות או פירות יער, אך חשוב לדעת שרק בקונדיטוריות בוטיק המילויים הם אכן על בסיס פירות. בשאר המקומות מילוי הריבה המסורתי בעיקר מכיל סוכר וצבעי מאכל".
כמו בכל שנה החלטנו לנסות את הסופגניות שמציעות הקונדיטוריות השונות כדי לראות מי מהן טעימה לנו יותר. ביקשנו מכל אחת מהקונדיטוריות המובילות לשלוח למערכת סופגנייה או שתיים מהמגוון הרחב על פי בחירתן. כינסנו את חברי המערכת, שהסכימו להקריב את הדיאטה, ונתנו להם לנסות באופן עיוור את הסופגניות ולכתוב את חוות דעתם. התוצאות לפניכם.
ביסקוטי: סופגנייה במילוי בננה ספליט
הסופגנייה מכילה קרם בננה ומצופה בשוקולד בלגי ואגוזי לוז מקורמלים. מילוי הבננה נהדר ומפתיע. הוא עדין וטעים, והשילוב בין השוקולד למילוי טוב מאוד. הבצק מצוין והציפוי נהדר
מחיר: 8 ש' (75-80 גרם). להשיג ב"ביסקוטי", הירקון 67 בני ברק, או בטלפון: 03-5704015/8
שמו: סופגניית פניני שוקולד

סופגנייה טעימה מאוד. המרקם של הסופגנייה ברמה גבוהה מאוד והיא מלאה בשוקולד. אהבנו
מחיר: 8.5 ש' (60 גרם)
רולדין: סופגניית פיסטאש

הסופגניות מכילות מילוי קרם פיסטוק ושוקולד לבן בציפוי פיסטוק ודובדבן אמרנה. המילוי והציפוי טעימים מאוד הבצק אוורירי. אין ספק שמדובר בסופגנייה מצוינת והיא זכתה לשבחים בקרב הטועמים
מחיר: 9 ש' (70 גרם)
קונדיטוריית שני: סופגניית קרמבו

הסופגנייה מכילה מילוי של שמנת מתוקה ומגיעה עם ציפוי מרנג ושוקולד. ציפוי הקרמבו עשיר כמו גם המילוי של הקרמבו. הסופגנייה עשירה בטעמים ומספקת "שני קינוחים טעימים במחיר אחד". הבצק טעים מאוד, ולסופגנייה יש טעם של קרמבו אמיתי
מחיר: 9 ש' (100 גרם)
קונדיטוריית ממבו: סופגנייה במילוי פלאן
סופגנייה טובה. קריספית מבחוץ ואפויה נכון מבפנים. מילוי הפלאן טעים. האגוזים המסוכרים קצת מיותרים משום שהם הופכים את כל העסק למתוק מדי
מחיר: 8 ש' (80 גרם)
מאפיית לחמים: סופגניית ריבת תות שדה עשירה בפרי

סופגנייה פשוטה וטעימה. הבצק טוב ואוורירי. הסופגנייה קלילה וטעמה עדין, אבל זה לא הספיק מול המתחרות שבמקומות הגבוהים יותר
מחיר: 7 ש' (45 גרם)
טאטי: לחם סופגנייה במילוי פטיסייר וניל ונוטלה

הבצק סביר, השוקולד טוב והשילוב עם הווניל טעים. מעט מדי מילוי לטעמנו
המחיר: 7.2 ש' (80 גרם)
מתוקה רומסרוויס: סופגניית פרלינה שוקולד

סופגנייה חתוכה במילוי פרלין שוקולד - נוגט ואגוזי לוז ומוס שוקולד. בצק הסופגנייה טעים, אבל המילוי כבד, עמוס מדי ויותר מדי אגרסיבי לטעמנו
מחיר 8.5 ש' (55 גרם, לא כולל המילוי)
קונדיטוריית BROWN וסניפי BUY THE WAY : סופגנייה במילוי ריבה

הבצק דחוס ויש המון ריבה. למי שמחפש סופגנייה של פעם
מחיר: 6.5 ש' (80-60 גרם)
מאפיית אבולעפיה: סופגניית מלבי
הבצק סביר ולא ספוג בשמן. המילוי בטעם מלבי דומה למלבי המקורי, אבל הרגשנו שמדובר בגימיק וזה לא ממש התחבר לסופגנייה. מהמאפייה שזכתה אצלנו בשנה שעברה
במקום הראשון ציפינו ליותר
מחיר: 4 ש' (כ־100 גרם)
קפה גרג: סופגנייה במילוי שוקולד

מילוי השוקולד סביר, אך הבצק הרבה פחות והוא הרגיש תעשייתי מדי לטעמנו
מחיר: 6 ש' (60 גרם)
מאפיית הצבי: סופגנייה במילוי ריבה

הסופגנייה הקלאסית, שלא הרשימה את הטועמים. הבצק שומני, הטעם של השמן חזק והשתלט על הטעם של הסופגנייה. המילוי בנאלי ומיושן. אכזבה
מחיר: 3.5 ש' (70 גרם)
צילומים: רוני שיצר, בועז לביא, ישראל אלפסה, רונן מנגן, אמגדיה, דניאל לילה, בני גם זו לטובה, שי בן אפריים, אסף לויטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו