האם אתם יכולים לדמיין את עצמכם בכיסא גלגלים? חיים בעלטה גמורה? לא מסוגלים לשמוע שום צליל? עבור כ־1.6 מיליון אנשים עם מוגבלות החיים בישראל, מדובר בבעיות מציאותיות שאיתן הם נאלצים להתמודד באופן יומיומי. היום יצוין יום הנכה הבינלאומי, המוקדש לקידום ההבנה כלפי הנכים ולעידוד התמיכה בכבודם, בזכויותיהם ובשלומם.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אגף השיקום של משרד הרווחה מטפל באופן ישיר ועקיף בכ־110 אלף מוגבלים בתקציב של 1.2 מיליארד שקלים. מדובר באנשים עם נכויות פיזיות, לקויות שמיעה וחירשות, לקויות ראייה ועיוורון, לקויות קוגניטיביות בשילוב לקויות למידה, תפקוד והסתגלות.
השירות לטיפול חוץ־ביתי של משרד הרווחה מטפל בכ־3,650 אנשים עם מוגבלות: במעונות, במערכי דיור מוגן בקהילה, בהוסטלים ובדירות, במכינות לחיים עצמאיים ובמשפחות אומנה. עיקר תקציב המשרד לאנשים עם מוגבלות מופנה לדיור חוץ־ביתי פנימייתי, אשר בו מתגורר מיעוט מקרב כלל האנשים עם מוגבלות.
מתוך כ־8 מיליון תושבי ישראל, 10,000 אנשים עם מוגבלות מתגוררים במוסדות או במעונות. היה אפשר להניח שזהו מספר נמוך עד שמשווים אותו למדינות אחרות בעולם. לדוגמה, בכל ארה"ב מתגוררים במוסדות 20 אלף איש עם מוגבלות מתוך 380 מיליון תושבים. כלומר, בישראל - 1 מכל 800 אזרחים הוא אדם עם מוגבלות החי במוסד, לעומת ארה"ב, שבה רק 1 מכל 19 אלף אזרחים הוא אדם עם מוגבלות החי במוסד.
מסד נכויות בג'וינט ישראל מוביל מהלך חדשני בשיתוף הממשלה וקרן משפחת רודרמן להורדת מספר האנשים החיים במוסדות, באמצעות תוכנית "דיור נתמך". התוכנית מיועדת ללוות את תהליך המעבר של אנשים עם מוגבלות הגרים בבית הוריהם או במסגרות חוץ־ביתיות, והמסוגלים לכך ומעוניינים לחיות באופן עצמאי בקהילה, למגורים עצמאיים. הגילים שאליהם התוכנית מכוונת הם 55-21 והיא מיועדת לאנשים עם מוגבלויות שונות: פיזיות קשות, גבוליות שכלית, לקות ראייה, אוטיזם בתפקוד גבוה ומוגבלות שכלית התפתחותית בתפקוד קל־בינוני.
מנהלת מסד נכויות בג'וינט ישראל, אביטל סנדלר־לף: "כבר יש נכונות ליצור דיור לחיים עצמאיים בקהילה, אנחנו מרחיבים את הפיילוט והדבר יאפשר לצעירים לעזוב את הבית של הוריהם או מוסדות. אנשים עם מוגבלות הם אנשים עם יכולות שיכולים לתרום לחברה. זו צורת חיים שמכבדת אותם, וגם המדדים הכלכליים מוכיחים כי זה משתלם למדינה".
"שווים בין שווים"
ומה בנוגע לפעילות הפנאי של אנשים עם מוגבלות? המחלקה לנכים ואוכלוסיות מיוחדות בחברה למתנ"סים בישראל פועלת לשילוב בעלי מוגבלויות ואוכלוסיות מיוחדות בחברה ובקהילה בכל פעילות, באמצעות התוכניות "עמיתים" ו"רעים". אורי מרכוס, מנהל המחלקה לנכים ואוכלוסיות מיוחדות בחברה למתנ"סים, מסביר: "השתלבות אנשים עם מוגבלות אפשרית ויוצרת נורמליזציה בקרב כלל הקהילה וגם בקרב צוות המתנ"ס והמדריכים, שמבינים שהיא לא דבר מורכב".
שילוב בעלי המוגבלויות והאוכלוסיות המיוחדות נעשה בחוגים, באירועים ובפעילויות, במרכזים קהילתיים בכל רחבי הארץ. לדברי אילן שרפי, מנהל המינהל הקהילתי רוממה, ירושלים, הפונה לקהילה החרדית: "השילוב מאפשר לקהילה לראות את האנשים עם המוגבלות כשווים בין שווים, ברמה המשפחתית וברמה הקהילתית". לדברי מירב סלע, מנהלת מתנ"ס מגדל העמק: "שילוב תושבים עם מוגבלות נפשית בפעילויות קהילתיות ובחוגים מזמן מפגש בלתי אמצעי וללא התייחסות למגבלה ולדעות קדומות בין חברי הקהילה למתמודדים".
האוניברסיטה העברית חוגגת 100: נחשפה צוואתו של אלברט איינשטיין
שינוי הכיוון של קיש - העניק את פרס ישראל למפעל חיים ליזם שלקח חלק במחאה נגד הרפורמה
פרסומת | שעת הטיסה שלכם שונתה? זה לא מקרי
שר החינוך הכריז: נינה אבידר ווינר ורוני דואק הם זוכי פרס ישראל למפעל חיים
משרד החינוך דורש לבצע תרגיל לאומי ללמידה מרחוק - המורים זועמים