הקמפיין נגד המלצות ועדת גרמן מעלה הילוך: כ-1,000 רופאים חתמו על עצומה נגד המלצות הוועדה, שמאיימות לצמצם את פעילות הרפואה הפרטית.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
מגישה: ליטל שמש, צילום: דורון פראסוד, מאפרת: מירב דרזי מאירי, ארכיון: רועי קסטרו, בני פלבן | מגישה: ליטל שמש, צילום: דורון פראסוד, מאפרת: מירב דרזי מאירי, ארכיון: רועי קסטרו, בני פלבן
על פי יוזמת גרמן, שאמורה להיכלל בחוק ההסדרים, תוטל תקרה בגובה של 95% מההכנסות מפעילות פרטית של מוסד רפואי ב-2013, ומוסד שיעבור אותה ישלם היטל נוסף של עשרות אחוזים. במסגרת הרפורמה, על פעילות שבין 95% ל107% ישלם המוסד הרפואי היטל של 30% מהכנסותיו ואם יעבור גם את הכמות הזו יקפוץ ההיטל ל67%. כבנוסף, על תיירות מרפא יהיה היטל של 15% ויבוטל הפטור ממע"מ על הפעולה בבתי החולים הפרטיים. עם הכספים שייאספו מתכוון משרד הבריאות לממן תכנית לקיצור תורים במערכת הבריאות הציבורית.
"הבעיה במערכת הבריאות הציבורית היא לא הרפואה הפרטית אלא שחסר כסף, כסף גדול", מסביר יו"ר איגוד הכירורגים פרופ' מרדכי גוטמן, "ישבו חברי ועדת גרמן,ף ורצו לנסות ולהשיג שיפור. הם הגיעו למסקנות וחלק מהן הוא ריסון הפעילות ברפואה הפרטית – לקנוס את הרפואה הפרטית על עלייה בפעילות ועם הכסף הזה נקנוס את הציבור. נשמע מצוין, חוץ מזה שזה לא יקרה. בתי החולים הפרטיים ייעצרו בגובה ההיטל שהוטל עליהם. לארגון פרטי אין סבסוד מהמדינה, אם נגזר עליו 95% אז שם הוא יעצור. יש תכנית לאומית לקיצור תורים, אבל היא איננה, היא רק על הנייר. ייעדו כסף – הוא איננו".
אז מהן ההשלכות על ציבור החולים? פרופ' גוטמן מסביר: "אתה לא יכול לקצץ במקום אחד לפני שהרחבת במקום אחר. 10 או 15 אחוז מהאנשים שהיו אמורים להיות מנותחים ברפואה הפרטית יצטרפו לתורים הארוכים ממילא של הרפואה הציבורית. אנשים מחכים לניתוחי סרטן מעל לחודש, לניתוחים של בקעים מעל שנה והמצב הזה לא יכול להימשך. הרפואה הציבורית לא רק שלא קיבלה עזרה, אלא היא תקבל עוד תור ועוד עומסים".
על פי נתונים של משרד הבריאות, בארבע השנים האחרונות ישנו גידול של 60% בניתוחים הפרטיים, לעומת גידול של 4% במספר הניתוחים ברפואה הציבורית. ישראל היא שיאנית בעולם במערבי בקשר להוצאה הפרטית – הוצאת כספים מהכיס הפרטי לביטוחים ולרפואה, שהם אחד מהדברים שמנסה לרסן השרה גרמן.