על שולחנו של ח"כ מוטי יוגב (הבית היהודי) בלשכתו הצנועה בכנסת מונח דף משימות מדויק המפרט באילו נושאים בכוונתו לטפל במושב החורף, את מי לזמן לדיונים ומה מטרתה של כל ישיבה בוועדת המשנה שבראשה הוא עומד, לענייני יו"ש בוועדת החוץ והביטחון. הרישומים על גבי הדף כוללים הרבה ראשי תיבות צה"ליים - מתפ"ש, רמ"ט, פקמ"ז, משב"ש, תר"ש ומנא"ז, שנשמעים לרובנו כמו קודים סודיים.
רוצים לקבל עדכוני חדשות שוטפים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אין זה מפתיע שכל התנהלותו של יוגב היא כשל איש צבא, שכן במשך שנים רבות הוא לבש מדים. לאחר גיוסו לסיירת שקד ב־1974, היה מפקד פלוגה בגדוד 890 של הצנחנים ולאחר מכן היה מפקד פלגה בסיירת מטכ"ל במלחמת לבנון הראשונה. הוא פרש ללימודים בישיבה וכשהפציר בו אלוף פיקוד מרכז דאז, אמנון ליפקין־שחק, לשוב לשירות קבע, הוא נענה ושימש סמג"ד בגדוד 890 ואח"כ מג"ד 202, שעליו פיקד בלחימה בדרום לבנון, עד שמונה למפקד יחידת מגלן באינתיפאדה הראשונה. בהמשך מילא יוגב עוד שורה של תפקידים, עד שפשט את מדיו בדרגת אלוף משנה.
יוגב (58), נשוי ואב לתשעה ילדים, מתגורר ביישוב דולב הסמוך לרמאללה וזו הקדנציה הראשונה שלו בכנסת. קודם לכן היה מזכ"ל תנועת בני עקיבא וסגן ראש המועצה האזורית מטה בנימין. את עיקר זמנו בכנסת הוא משקיע בדיוני ועדת החוץ והביטחון ובעיקר בוועדות המשנה שלה, שמקיימות את דיוניהן בדלתיים סגורות.
יש קליטה ביו"ש
יוגב מתמסר לתפקידו כיו"ר ועדת משנה לענייני יו"ש ולמעשה הפך אותה לגוף שכל מעייניו לדאוג לצורכי המתנחלים. בראיון שקיימתי איתו הודה כי התפקיד משמש מנוף שמסייע לו להגיע להישגים שלא היתה לו כל יכולת להשיג אילו פעל כח"כ בודד. "יש לי יכולת להשפיע ולהזיז דברים הרבה יותר מאשר לראש מועצה ביו"ש, כמו למשל בפתרון בעיית קליטת הטלפונים הסלולריים ביו"ש", הוא אומר.
לדבריו, "קיימתי בנושא זה 6־7 ישיבות והבאתי לשינוי בעמדת משרד התקשורת, ובסיוע המנכ"ל החדש אבי ברגר הוכנה תוכנית עבודה שבמסגרתה ב־2015 יבנו שלוש החברות הסלולריות הגדולות פרטנר, סלקום ופלאפון שישה מגדלי תקשורת חדשים שיכסו אזורים חשובים ביותר. נוסף על כך ישודרגו 20 נקודות נוספות שישפרו את הקליטה. כיום ישנם קילומטרים ארוכים שבהם אין קליטה במכשירים הסלולריים ויש בכך משום סכנת חיים, כפי שקרה בוואדי חרמייה בכביש 60, כש־10 חיילים ואזרחים נהרגו מירי של צלף פלשתיני ובשל בעיות הקליטה היה קושי להזעיק עזרה. כיום נאלצים מתנחלים מגוש עציון להשתמש במכשירים סלולריים של ג'וואל (חברת התקשורת הפלשתינית, ג.א)".
יוגב מספר בגאווה שלאחר מאמץ רב הצליח לגייס תקציב מיוחד של 100 מיליון שקלים לשיפור מרכיבי הביטחון של היישובים בקו העימות. "היה לי ברור שאם אדרוש תקציב נוסף רק ליישובים ביו"ש, אין לי שום סיכוי להצליח. לכן גייסתי למאבק את ראשי המועצות מכל הארץ, ביניהם חיים ילין מחבל אשכול וכן את כל קציני ביטחון השדה ובתום מאבק שנמשך כשנה, הוחלט כי כל היישובים בארץ שנמצאים בטווח של עד 4 ק"מ מהגבול יקבלו את התוספת. לעומת זאת ביו"ש ייהנו ממנה כל היישובים", אומר יוגב, ומוסיף כי "אני לא גאוותן, אבל זה הישג מטורף. התוספת מיועדת לנושא שיפור הדרכים, תאורה, קשר ומחסני נשק ושכרם של הרבש"צים (רכזי ביטחון שוטף) וכדומה".
לא רק תקציבים
אולם יוגב לא עוסק רק בשכנוע ראשי משרד הביטחון להקצות משאבים לצרכים הביטחוניים ביו"ש, אלא גם דן איתם בנושאים מבצעיים ממש של ביטחון שוטף. "הגיעו אלי תלונות על התקפות פיזיות של פורעים ערבים על היישוב בית אל מכיוון הכפר ג'ילזון. הבאתי את הנושא הזה לידיעתו של שר הביטחון משה יעלון והוא השתכנע, שינה את תפיסת העולם והנחה את פיקוד המרכז להיערך טוב יותר מול האיומים. על פי ההנחיות החדשות שניתנו לחיילים, הם הורשו להגיב בירי ובתוך יומיים נוצרה הרתעה ונפסקו ההתפרעויות".
יוגב גם מעלה לדיונים בוועדה - שבדרך כלל משתתפים בהם רק קומץ ח"כים, בעיקר נסים זאב מש"ס ומאיר פרוש מיהדות התורה - גם מגוון של נושאים אחרים, כמו למשל "הבנייה הבלתי חוקית של פלשתינים ביו"ש". כשהוא נשאל מה זה קשור לתפקידי ועדת המשנה, הוא משיב כי "חשוב שנציף את הבעיה. מצאנו שיש השתלטות פרועה, בלתי חוקית ואלימה של בנייה ערבית על שטחים אסטרטגיים של שטחי מדינה, בעיקר במרחב גוש אדומים ומעלה אדומים לכיוון ירושלים, בשטחים שמיועדים בעתיד לבנייה ישראלית. הדבר נעשה בחסות הרשות הפלשתינית ובמימון גורמים בינלאומיים. אנחנו דורשים ממתאם הפעולות בשטחים לאכוף את החוק ולהרוס בתים בלתי חוקיים. לצערי עד כה הרסו רק 9 מתוך 200 מבנים שזוהו בשטח על ידי הפקחים שלנו".
• • •

התנחלויות ביו"ש // צילום: אי.פי
ח"כ יוגב מבהיר : "כמו שלא נגרש ערבים, כך גם אף יהודי לא יעזוב את ביתו ביו"ש"
"יוסדר מעמדן של ההתנחלויות שהוקמו על אדמות מדינה"
ח"כ מוטי יוגב, כמו רבים מחברי סיעת הבית היהודי, דוחה על הסף את הרעיון להקמת מדינה פלשתינית. "לעולם לא תהיה כאן מדינה פלשתינית", הוא מבהיר, "הנחת היסוד שלי היא שאף יהודי לא יעזוב את ביתו ביו"ש, כפי שאיננו מתכוונים לגרש אף יישוב ערבי מיו"ש. כמו כן יוסדר מעמדם של היישובים היהודיים המכונים 'בלתי חוקיים' בתנאי שהם הוקמו על אדמות מדינה. הכל ייעשה בגושים של התיישבות צעירה".
כשהוא נשאל איך זה מתיישב עם ההצהרה של ראש הממשלה בנימין נתניהו בזמנו על שתי מדינות לשני עמים, משיב יוגב כי "גם אם יהיה הסדר עם הפלשתינים, תינתן להם אוטונומיה על השטח האורבני שבו הם יוכלו לקיים מרקם חיים טוב יותר מאשר בכל מדינה ערבית שכנה ותינתן להם תעודת תושב שתאפשר להם לנוע ממקום למקום לנוחיותם".
יוגב גם מסתייג מהקמת העיר הערבית החדשה רוואבי בשומרון, שבה אמורים להתגורר בשלב הראשון כ־25 אלף נפש ומודה כי לטענתו, "היינו כמובן שמחים אם העיר הזו לא היתה נבנית כלל. אבל היום ברור שרוואבי תהיה בירת ארגון חמאס בלב השומרון, הממומנת על ידי קטאר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו