אירופה מחפשת דרכים חדשות להפעיל לחץ על ישראל

המטרה: לגרום להפסקת הבנייה מעבר לקו הירוק • התכנית: איסור כניסה לאירופה על מתנחלים שהורשעו בפלילים • שגריר באיחוד האירופי מבהיר: "אין כוונה להטיל סנקציות על ישראל"

צילום: בצלם // אירופה תאסור כניסת למתנחלים? ,
צילום: בצלם // אירופה תאסור כניסת למתנחלים?

גורמים באירופה מחפשים דרכים חדשות כדי ללחוץ על ישראל להפסיק את הבניה מעבר לשטחי הקו הירוק, כתסכול על תכניות הבנייה בירושלים, כך לפי דיפלומטים אירופיים. הדיונים נמצאים בשלב מוקדם, אך גורמים רשמיים אומרים שייתכן והאיחוד האירופי יעצור מתנחלים יהודים שהורשעו בפשעים מביקור בארצות האיחוד, ויכול לבחון את האותיות הקטנות של הסכם הסחר החופשי, למרות שהם לא הזכירו דיבורים על סנקציות.

שורה של צעדים ננקטו על ידי ישראל בשבועות האחרונים, בהם הכרזה על שטח של 1,000 דונם כאדמות מדינה, ותכניות לבניית 2,600 בתים בירושלים, מה שהעלה את חמתם של האירופים, ארצות הברית והאו"ם, שקוראים נגד פעולות ישראל. 

המדינה בתגובה מגינה בטענה שה"התנחלויות" הן חוקיות, ובכיר בממשלת ישראל אמר לסוכנות הידיעות רויטרס היום כי עדיף שאירופה תפעיל לחץ על הפלשתינים, כדי שימלאו את התחייבויותיהם ויכירו בלגיטימציה של קיום מדינת ישראל. האיחוד האירופי כבר הטיל הגבלות על הלוואות למוסדות מדעיים בישראל הפועלים בגדה המערבית, כשישנן תכניות גם להחרים מוצרים המיוצרים מעבר לקו הירוק. כעת מנסים לחשוב על צעדים חדשים.

"אף אחד לא מדבר על הטלת סנקציות נגד ישראל", אמר שגריר מאיחוד האירופי לישראל. "אבל יש רמה גבוהה מאוד של תסכול ויש כלים רבים שעומדים לרשותנו כדי להבהיר את התסכול שלנו". דיפלומט בכיר אחר תאר את הסבלנות של אירופה כ"נשחקת", עם שינוי בגישה כלפי ישראל. השינוי בא לידי ביטוי בחלקו בהחלטה של שבדיה להכיר במדינה הפלשתינית החודש, ובהצבעה הלא מחייבת בפרלמנט הבריטי על אותו נושא אתמול.

שרי החוץ של האיחוד האירופי ייפגשו בלוקסמבורג בשבוע הבא, למרות שעדיין לא ברור אם ישראל תידון על הפרק. בעוד שלהרבה מ-28 המדינות החברות באיחוד האירופי יש חששות מהמדיניות הישראלית מעבר לקו הירוק, לישראל יש גם הרבה תומכים באיחוד. לא ניתן לשער שתהיה תמיכה חד משמעית לפעולה נגד ישראל. 

"האירופים מזיקים לפלשתינים"

גורם ישראלי בכיר אמר כי אירופה אינה פועלת נכון. "על ידי התמקדות רק בנושא אחד ויחיד על ישראל, הם לא עושים לפלשתינים טובה, והם בטח לא משחקים תפקיד פרודוקטיבי כפי שהם יכולים היו לעשות בשיחות שלום", הוא אומר. "אירופה יכולה להיות הרבה יותר פרודוקטיבית במחויבות שלה אם באותו זמן היא תכוון מסרים גם לפלשתינים – שהגיע הזמן להכיר בלגיטימציה של המדינה היהודית", אמר הגורם, שביקש להישאר בעילום שם.

הפלשתינים מקווים להקים מדינה עתידית בעזה, הגדה המערבית ומזרח ירושלים. הם מאשימים את ישראל בבניית התנחלויות כדי לחזק את טענתה על שטחים שנכבשו ב-1967 במלחמת ששת הימים. דיפלומטים אירופיים ופקידים אחרים הזכירו כמה נושאים שעל ידם יכולה אירופה להפעיל לחץ, לרבות על ידי יישום תקנות הכלולות בהסכם שנחתם בין ישראל והאיחוד האירופי ב-1995.

איך מתמודדים עם הבנקים הישראליים?

ההסכם מפרט מסגרת מאוד ספציפית לסחר בסחורות, שירותים והון, כשהם תולים אותו ב"כבוד לזכויות אדם ולעקרונות דמוקרטיים". סעיף 83 של ההסכם מבהיר כי הוא חל רק על הטריטוריה של מדינת ישראל, כשאחד הבכירים העלה שאלה על דרך ההתמודדות, למשל, עם הבנקים הישראלים הפועלים מעבר לקו הירוק, שהאיחוד האירופי אינו מחשיב כחלק מישראל. 

"אני לא אומר שאנחנו צריכים להפסיק להתעסק עם בנקים ישראליים, אבל זה נושא שהועלה ויש שיאמרו שאנחנו צריכים להסתכל על זה בפירוט רב יותר", אמר השגריר. צעד נוסף שנשקל על ידי הנציבות האירופית הוא הכנת רשימה של מתנחלים ישראליים שהורשעו בפשיעה ולאסור עליהם את הכניסה לאיחוד האירופי, אמר גורם בכיר. 

"הניירת נעשתה, אך היא הוקפאה לעת עתה", אמר הגורם. "זוהי בעצם רשימה שחורה של מתנחלים שהואשמו או הורשעו בפשיעה. זה ימנע מהם מלנסוע לאירופה". צעד כזה כנראה ישפיע רק על 100-200 אנשים, ויתכן שיהיה קשה להטיל אותו, כיוון שלחלק מהאנשים האלה יש גם דרכון אירופי, אבל זה שולח מסר חד לגבי הכוונה של האיחוד האירופי, אמר הגורם.

מזכ"ל האו"ם: בלי מו"מ - האלימות תחזור

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר